Sinterklaasdip 2019

Door John Beijer op 13 november 2019 14:15 | Views: 6.595

Sinterklaasdip 2019

De stemming op de financiële markten blijft zeer positief met recordstanden op Wall Street. Toch is het wel een beetje hollen en stilstaan: we begonnen aan 2019 met een AEX op 478 punten en staan nu alweer op 598 punten. De financiële markten laten dus een prachtige performance zien. 

De rentestanden zijn zeer laag en er zijn weinig andere mogelijkheden om een mooi rendement te behalen dan met aandelen. Vastgoed zit gelukkig ook in de lift, mede door de lage rentestanden.

Ik volg de Fear & Greed index op CNN. Een getal van nul betekent dat men extreem angstig is en een getal van honderd geeft aan dat men extreem hebzuchtig is. Deze indicator staat momenteel op 88. Dat betekent dat er niet heel veel ruimte omhoog meer is. Kortom, enige voorzichtigheid is geboden.

PostNL

Waar de markten redelijk kalm bewegen, zien we bij de fondsen individueel wel enorme uitschieters. Ik zie nu dagelijks berichten voorbijkomen dat men een recordaantal pakjes zal gaan versturen met Sinterklaas en de overige feestdegen, bijvoorbeeld dat men extra personeel inzet. 

Dit moet toch ook een keer positief uit gaan pakken voor PostNL. Het fonds staat op 1,93 euro en heeft dit jaar een flinke dip laten zien op het nieuws dat het dividend geschrapt werd na de overname van Sandd. Online shopping is booming en zal op de langere termijn zeer positief uitvallen voor PostNL. Het aandeel zou op korte termijn technisch mogen gaan herstellen naar 2,55 euro. Hierna is ons koersdoel wederom de 3,40 euro.

 

AEX

Als we kijken naar de AEX-maandgrafiek, ziet u een duidelijke uptrend, die is gestart in 2009 en nu al 10 jaar onderweg is, maar wel ruimte heeft om verder te stijgen. U ziet hierin ook mijn koersdoel voor eindejaar op 609 punten. 

Voor 2020 verwacht ik een verdere stijging naar AEX 702 punten. Voor de daggrafiek is het plan even iets anders, Ik gaf al aan dat we een klein stapje terug konden maken na de recente stijging en zoals in de titel van deze column al genoemd, past de huidige dip in het seizoensbeeld dat we al jarenlang met grote regelmaat voorbij zien komen.

Sinterklaasdip

Traditiegetrouw zien we de afgelopen jaren eind november/begin december even een dipje op de financiële markten, ook wel de Sinterklaasdip genoemd. 

De ontwikkelingen rondom de handelsoorlog kunnen nog roet in het eten gooien en ook de brexit-ontwikkelingen kunnen een vervolg van de huidige rally verstoren. Gezien de stand van de TA-indicatoren mag er een terugval verwacht worden. Dit geeft dan weer mooie kansen om weer in te stappen, immers mijn koersdoel blijft AEX 609.

Beijer heeft zakelijk posities in ING, Fugro en Ahold. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group