Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe te beleggen in opkomende markten?

Hoe te beleggen in opkomende markten?

Beleggen in opkomende markten is geen luxe, het is een noodzaak. Dat stelt Brian O’Connell in dit artikel op de website van The Street.

Volgens O’Connell, een voormalige obligatiehandelaar op Wall Street en schrijver van een aantal investeringsboeken, bieden opkomende markten beleggers een mooie diversificatie van hun portefeuille.

Kijk eens wat verder dan de VS en EU

In het eerste decennium van de 21e eeuw liet de S&P 500 index een jaarlijkse daling zien van bijna 1%. In dezelfde periode steeg de MSCI Emerging Market Index met maar liefst 10,1% per jaar; het is dus de moeite waard om als belegger eens wat verder te kijken dan de VS en de Europese Unie.

De VS en de EU zijn immers niet de enige regio's waar u uw geld kunt beleggen. Opkomende markten als Brazilië, India, China en Rusland bieden beleggers 'signficante groei', aldus O’Connell. Volgens het Internationaal Monetair Fonds genereren opkomende markten maar liefst 80% van de totale groei van de wereldeconomie.

Makkelijkst via een fonds

Opkomende markten zijn landen of regio’s die een significante economische verandering ondergaan. De makkelijkste manier om in zulke gebieden te investeren is via een indexfonds of een beleggingsfonds.

De Morgan Stanley Capital International (MSCI) Index is een investeringsindex die de aandelenmarkten volgt van 26 opkomende markteconomieën, waaronder Argentinië, Brazilië, China, Indonesië, Maleisië, Mexico, Pakistan, de Filippijnen, Qatar, Rusland, Saoedi-Arabië, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten.

Deze index heeft als voordeel dat het beleggers beschermt tegen eventuele grote schommelingen van een bepaald land.

Let vooral op de grootte

O’Connell raadt beleggers aan vooral te letten op de grootte van een bepaald land, in plaats van het economisch potentieel. Veel opkomende markten hebben een grotere bevolking dan de VS. Zo heeft China 1,4 miljard inwoners en in India wonen 1,3 miljard mensen. Vergelijk dat eens met de VS, dat in 2019 zo’n 331 miljoen inwoners telde.

Voor veel bekende merken is er weinig groei meer over in de verzadigde Amerikaanse markt, terwijl de middenklasse juist erg in opkomst is in landen als China en India.

Geografische spreiding

Beleggers doen er echter goed aan niet al hun geld te beleggen in een of twee landen, zoals China of India. Het is voor de spreiding van de portefeuille beter om ook te beleggen in twee andere landen, aldus O’Connell.

De handigste manier om dit te doen, is via beleggingsfondsen of indexfondsen met een grote geografische spreiding.

Staatsobligaties

Investering in opkomende markten biedt beleggers ook de kans om staatsobligaties aan hun portefeuille toe te voegen. Grote infrastructuurprojecten in landen als Panama, Maleisië en Mexico zijn allemaal gefinancierd met de uitgave van staatsobligaties met flinke rente.

Buitenlandse schuld

De economie van bepaalde landen, zoals bijvoorbeeld Turkije en Argentinië, kan soms hoge pieken en diepe dalen laten zien, en dan is het zaak om een belegging in een dergelijk land vooral als een langetermijninvestering te zien, adus O’Connell. Die twee landen hebben momenteel veel last van hun afhankelijkheid van schuld in buitenlandse valuta.

Een investering in landen als India, Taiwan en Zuid-Korea, die hun blootstelling aan buitenlands schuldpapier hebben beperkt, is een betere keus voor de lange termijn.

Groei

Naar verwachting zal de economie in India, Taiwan en Zuid-Korea in de komende drie jaar jaarlijks 5% groeien, vergeleken met 2% in de VS. Volgens O’Connell zal een investering in zulke solide opkomende markten beleggers dan ook geen windeieren leggen de komende vijf tot tien jaar.

Beperkte positie

Hoewel aandelen in opkomende markten in het begin van 2019 een koers/winstverhouding hadden van 11 (voor Amerikaanse aandelen geldt een gemiddelde koers/winstverhouding van 17) maant O’Connell tot voorzichtigheid.

Vanwege de mogelijke risico’s en volatiliteit raadt hij beleggers aan om niet meer dan 10% tot 15% van hun totale portefeuille te investeren in opkomende markten.

Lees ook: De grootste risico's voor 2020

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht