Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Berendruk bij ABN Amro

Berendruk bij ABN Amro

Vele bedrijven presenteren cijfers, spreken zich uit over de toekomst of doen andere mededelingen. Zo was deze week ook ABN Amro, mijn oude werkgever, aan de beurt. Al het nieuws uit het fundamentele kamp wordt door de beleggers geabsorbeerd en het uiteindelijke resultaat komt tot uiting in de grafiek.

En dan blijkt dat er op de weekkaart van deze bank aardig wat berendruk waarneembaar is. Ik zal de chart voor u duiden en met name voor trendbeleggers aangeven wanneer het voor hen weer interessant is om aankopen te overwegen. 

Rebound in de downtrend

We moeten terug naar mei 2018 om vast te stellen dat toen een dalende trend van start ging. De koers dook onder de gemiddelde lijn, kwam nog een keer terug en vanaf circa 22,00 werd de afdaling ingezet. Voor trendbeleggers was het toen al niet meer interessant om stukken in portefeuille te hebben, nu staat de koers bijna 25% lager.

Vooral dus de beer aan zet in een proces van lagere toppen en lagere bodems. Maar ondanks de felle tikken deze week, lijkt een verbetering op komst. Onlangs is er namelijk een dubbele bodem geplaatst op 15,50, hetgeen normaal gesproken een verzwakking van de downtrend behelst.

Er is dan ook een dappere rebound gaande om de afstand met de gemiddelde lijn te verkleinen. Hoe nu verder?

Routepaaltjes

Waar staan de routepaaltjes die voor beleggers van belang zijn? Onder in het veld dus de dubbele bodem op 15,50. Mocht de koers hier onverhoopt onder duiken, dan krijgt de dalende trend natuurlijk een stevige impuls.

Het is veel spannender boven in het veld. Gaat het lukken om de rode streep en SMA weerstand op 18,60 te bereiken? Dat zou het ultieme resultaat van de rebound zijn. Iets lager toppen bij 18,00 uit hoofde van ‘oude steun wordt nieuwe weerstand’ lijkt aannemelijker.

Goed, dus als de bulls zich daadwerkelijk vermannen, ligt een opleving van 15,50 naar 18,00 in het verschiet. Een trendomkeer kan pas plaatsvinden bij koersvorming boven 18+. 

Coaching

De verwachte opleving richting de gemiddelde lijn is een interessante propositie voor koopjesjagers die zich niet zoveel aantrekken van trendmatige bewegingen. Zij zijn geïnteresseerd in korte termijn up- en downswings.

Het is ook interessant voor countertrend spelers die zich realiseren dat zij tegen de massa in beleggen en dus een verhoogd risico lopen. Rasechte trendbeleggers zien de opleving als hoopvolle actie van de bulls om verloren terrein terug te winnen. Maar van aankopen doen is geen sprake, de trend is immers down. Voor trendbeleggers ligt het kantelpunt op 18,60, nog even geduld dus. 

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht