Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Cloudcomputing: de stille revolutie

Cloudcomputing: de stille revolutie

Nog niet zo lang geleden maakten beleggers zich zorgen over de smalle basis waarop de rally op de aandelenmarkt berustte. Slechts een handjevol heel grote technologiefondsen stuwde met soms fabelachtige winsten de beurzen naar steeds weer nieuwe hoogten.

FAANG-aandelen

We hebben het dan over de zogenaamde FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google). Ook in de eerste drie kwartalen van 2018 waren bovengenoemde Big Five in de Verenigde Staten grotendeels verantwoordelijk voor de koerswinsten.

Toen volgde het ‘zwarte’ vierde kwartaal. De S&P 500-index daalde ineens met 20%. In het kielzog van de index daalden ook de grote technologiefondsen. Het ging gepaard met in toenemende mate negatieve berichtgeving over hun te grote marktmacht, misbruik van data en beïnvloeding van onze dagelijkse nieuwsvoorziening.

De aandelenmarkten herstelden echter net zo snel als ze gedaald waren en met de index liepen de technologiefondsen eveneens op. Nu we wederom in het vierde kwartaal zijn aangeland lijkt er echter iets veranderd te zijn.

Nieuwe namen

Ja, de technologiesector als geheel trekt nog steeds de beurs. Onder de oppervlakte heeft het landschap echter een andere aanblik gekregen. Er heeft een opmerkelijke rotatie plaatsgevonden.

Beleggers hebben hun voorheen populaire FAANG-aandelen (deels) ingeruild voor een nieuw type technologiefondsen, de SaaS-aandelen. SaaS staat voor Software as a Service en is een eenvoudige afkorting voor een grote selectie grote en kleinere softwarebedrijven in opmars. Denk daarbij aan Salesforce.com, ServiceNow, Workday, Atlassian Corp, Adobe Systems en niet te vergeten Microsoft.

Outperformance

Al in 2018 vond er een rotatie plaats, getuige het enorme verschil in performance. Waar de FAANG-aandelen vorig jaar ‘slechts’ 7% rendeerden (nog altijd beter dan de beurs als geheel) lieten de SaaS-aandelen 78% koerswinst optekenen. Let wel, in 2018, een jaar waarin de beurzen terrein verloren.

Dat verschil in ontwikkeling in rendement heeft zich dit jaar voortgezet. Waar FAANG het nog steeds beter doet dan de S&P 500, steekt de performance van de SaaS-aandelen daar met kop en schouders bovenuit. Als belegger kun je (nog) niet om de grote technologiefondsen heen, maar kun je evenmin de opkomende softwarebedrijven negeren.

Cloud

Waar staan deze SaaS-bedrijven voor? Het zijn softwarebedrijven die veel te maken hebben met cloudcomputing. Ze verschaffen toegang tot software en opgeslagen data vanaf ieder apparaat met een internetverbinding. Via grote servers kunnen omvangrijke handelingen per computer uitgevoerd worden en wordt alle denkbare informatie op verzoek via internet beschikbaar.

Nieuw is vooral de omschakeling van eenmalige aanschaf van software naar een abonnementenmodel.

Abonnementenmodel

Deze switch heeft diverse voordelen. Ten eerste hebben klanten niet langer grote hardwaresystemen nodig en daarnaast hoeven de softwarebedrijven hun producten niet langer fysiek te verschepen. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook beter voor het milieu.

Ten tweede is een abonnement toegankelijker dan een eenmalige aanschaf. Een maandelijks bedrag van bijvoorbeeld 10 dollar spreekt meer aan dan een eenmalige aanschaf van 120 dollar. Het gebruik is belangrijker dan het bezit.

Maar het grootste voordeel is wel de hogere kosten voor klanten om te switchen naar een concurrent. Een abonnement dat volledig in je systeem geïntegreerd is veranderen blijkt in de praktijk minder eenvoudig dan om de zoveel jaar een nieuw product aanschaffen.

Stille revolutie

De Amerikaanse economie wordt steeds meer een abonnementeneconomie. Deze overgang heeft de kenmerken van een stille revolutie. Volgens kenners staat de overstap naar de cloud nog in de kinderschoenen. De verwachting is dat bedrijven steeds meer data en besturingsfuncties zullen overbrengen naar de cloud.

SaaS-bedrijven leveren daarvoor de nodige software. Deze specifieke categorie technologiefondsen verdient dan ook een plaats in een goed gespreide beleggingsportefeuille.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht