Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 tekenen van te veel euforie

5 tekenen van te veel euforie

De Amerikaanse aandelenmarkt is bijna 24% gestegen dit jaar en bereikte onlangs een nieuw record. Dichter bij huis is de AEX-index vandaag weer door de 600 punten geschoten.

Toch waarschuwt een aantal analisten en marktkenners ervoor dat een te grote dosis optimisme kan leiden tot toenemende risico’s voor de markt.

Analisten van RBC Capital Markets verwachten dat de S&P 500-index aan het eind van het jaar op 2.950 punten zal sluiten. De index sloot afgelopen vrijdag op een nieuw record van 3.120 punten. 

In dit artikel op de website van Investopedia zet Lori Calvasina, hoofd beleggingen bij RBC Capital Markets, de vijf belangrijkste waarschuwingssignalen voor te grote euforie onder beleggers op een rij:

1. Bulls op hoogtepunt

Vermogensbeheerders hebben grote posities opgebouwd in Amerikaanse aandelenfutures die gokken op een opgaande markt. Volgens Calvasina zijn deze bullish posities net zo groot als vlak voor de financiële crisis van 2008.

Vermogensbeheerders hebben zich daarmee volgens Calvasina blootgesteld aan “een grote negatieve reactie op slecht nieuws”.

2. Dure Amerikaanse aandelen

Volgens Calvasina bevinden de waarderingen voor Amerikaanse aandelen zich momenteel op het hoogste niveau sinds 2017.

3. Optimistische winstverwachtingen

Door de bank genomen zijn de winstverwachtingen van bedrijven voor 2020 volgens Calvasina veel te optimistisch.

4. Akkoordoptimisme

Een ‘eerste fase’ handelsovereenkomst tussen Amerika en China is nog steeds niet ondertekend, maar is toch al ingeprijsd in de aandelenmarkt. Tegelijkertijd heeft het vertrouwen van het bedrijfsleven een fikse deuk opgelopen door de hoog opgelopen handelsruzie tussen de twee economische grootmachten.

5. S&P 500

De S&P 500 staat nu bijna een derde hoger vergeleken met het dieptepunt in december vorig jaar. Na eerdere dieptepunten in 2010, 2011 en 2016 steeg de markt daarna met ongeveer eenzelfde percentage, alvorens terug te zakken.

‘Iedereen is te positief’

“We hebben in het huidige cijferseizoen niets gehoord of gezien dat de euforische positionering en hoge waarderingen rechtvaardigt", aldus Calvasina.

Hoewel de winstcijfers van bedrijven in het meest recente kwartaal veel beter waren dan verwacht, waren de meeste ondernemingen volgens de analiste van RBC nog net zo bezorgd over bijvoorbeeld de impact van invoerrechten en de noodzaak van kostenbesparingen als eerder in het jaar.

Toch staat het totale vermogen van investeringsfondsen op een tienjarig hoogtepunt van 3,4 biljoen dollar, en stijgt het nog steeds. Dat is, zoals een aantal analisten onlangs nog tegen de Wall Street Journal zei, een duidelijke indicatie van een bullmarkt.

Mocht de Amerikaanse centrale bank de rente ongemoeid laten, dan zal dit volgens Calvasina de aandelenwaarderingen temperen. Als de winstcijfers van bedrijven in 2020 tegenvallen, dan kunnen de koersen volgens Calvasina in een duikvlucht naar beneden.

Pilar Gomez-Bravo, hoofd vastrentende active van MFS Investment Management, is het met Calvasina eens. “Iedereen  is veel te positief,”  zei Gomez-Bravo onlangs tegen de Financial Times.

De huidige aandelenwaarderingen laten volgens Gomez-Bravo weinig ruimte om te compenseren voor "aanhoudende risico’s” in de geopolitiek, de-globalisering of schuldenlast. Onlangs meldde Bloomberg nog dat de kwaliteit van de Amerikaanse bedrijfsschulden in rap tempo aan het verslechteren is, en dat er sinds 2015 niet meer zoveel downgrades zijn uitgedeeld.

Volgens Goldman Sachs verwacht 67% van de bestuursvoorzitters en financiële directeuren van de grootste Amerikaanse bedrijven een recessie in de VS in 2020. De laatste keer dat topmanagers zo pessimistisch waren, was tijdens de crisis in 2008. 

Roelof Salomons, hoogleraar beleggingstheorie en vermogensbeheer aan de Rijksuniversiteit Groningen, vertelde de Financial Times onlangs dat een stortvloed aan fusies en overnames en beursgangen van onrendabele bedrijven “tekenen” zijn van “klassiek laatcyclisch marktgedrag.”

Verlieslijdende bedrijven haalden in 2019 meer geld op via beursintroducties dan in enig ander jaar sinds de dotcom-zeepbel van 2000, volgens Bloomberg.

‘Irrationele uitbundigheid’

In 1996 waarschuwde de toenmalige voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Alan Greenspan, in een speech voor “irrationele uitbundigheid” onder beleggers die had geleid tot “onterecht geëscaleerde activawaarden”. Greenspan waarschuwde ervoor dat dat zou kunnen leiden tot “onverwachte en landurige contracties” van de markt. 

"Uitbundigheid onder beleggers betekent niet altijd dat er een crash op komst is, maar zou er wel toe moeten leiden dat beleggers hun posities eens goed bekijken,” besloot de Financial Times.

Lees ook: 7 psychologische valkuilen om te vermijden

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht