Waarom Trumps tweets er steeds minder toe doen

Door Belegger.nl op 20 november 2019 15:50 | Views: 4.922

Waarom Trumps tweets er steeds minder toe doen

Op 30 mei kondigde de Amerikaanse president Donald Trump nieuw handelsbeleid aan op Twitter. "Op 10 juni zullen de Verenigde Staten een tarief van 5% opleggen op alle goederen die vanuit Mexico ons land binnenkomen, totdat illegale migranten die via Mexico naar ons land komen daarmee STOPPEN", tweette Trump.

Een hedgefondsmanager uit Londen kwam direct na het lezen van de tweet in actie. Omdat beleggers tijdens handelsruzies vaak hun toevlucht zoeken tot veilige activa, vergrootte hij onmiddellijk zijn positie in Amerikaans schuldpapier, en verdiende naar eigen zeggen een 'bedrag van zes cijfers' toen de obligatiemarkt aantrok. 

"Dankzij die tweet begon ik de maand juni in een heel goed humeur", zei de manager, die ondanks de forse winst liever niet met zijn naam in de krant wil.

Sinds zijn onverwachte verkiezingsoverwinning in november 2016 heeft het Amerikaanse staatshoofd markten over de hele wereld in beweging gebracht met zijn tweets, die variëren van aanvallen op het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank tot het verhogen van de spanningen in handelsruzies met China en Mexico. 

Volfefe index

Volgens de New York Times heeft Trump maar liefts 521 keer getweet over handelstarieven, dus is het geen wonder dat analisten van de grootste financiële instellingen ter wereld de tweets gespannen volgen. 

Analisten van de Amerikaanse bank JPMorgan creërden zelfs een zogeheten “Volfefe index,” vernoemd naar Trumps cryptische “covfefe” tweet in mei 2017. Deze index meet de impact van Trumps tweets op Amerikaans schuldpapier met een looptijd van twee en vijf jaar. Ook andere banken, waaronder Citigroup en Bank of America Merrill Lynch, hebben de economische impact van het gebruik van sociale media door de Amerikaanse president onderzocht. 

Ze doen er minder toe

FinancialNews in Londen vroeg een aantal hegdefondsmanagers naar de invloed van Trumps tweets op de financiële markten, en kwam tot een opvallende conclusie: ze doen er steeds minder toe.  

"Wij handelen meestal niet op de tweets van Donald Trump" zei Said Haidar van het in New York gevestigde fonds Haidar Capital Management, dat zo’n 550 miljoen dollar beheert.  

Wel volatiliteit

Volgens Haidar is het zelfs voor de Amerikaanse president niet bepaald makkelijk om macro-economische krachten te beïnvloeden via sociale media.

"Het is een ambitieus streven, maar het primaire mechanisme voor een zwakkere dollar is dat de Fed de rentetarieven verlaagt," zei Haidar. Wel geeft hij toe dat de tweets van Trump “marktvolatiliteit creëren.”

Geschenk uit de hemel

Voor een aantal fondsbeheerders zijn de tweets van Trump een geschenk uit de hemel. "Als Trump zegt: ‘Boycot de Chinezen’ en vervolgens, ‘Boycot de Chinezen niet’, dan leidt dat tot meer volatiliteit,” zei Oliver Dobbs, oprichter van het Credere Capital hegdefonds.

“Als je inzet op volatiliteit kun je er geld mee verdienen. Dat hij zijn positie blijft veranderen verhoogt de volatiliteit."

De zwarte zwaan van Mar-a-Lago

Neem de tweets van Trump over de olieprijs. In april 2018, toen de prijs van ruwe olie steeg naar 70 dollar per vat, tweette Trump: “Het lijkt erop dat OPEC het opnieuw doet ... De olieprijzen zijn kunstmatig zeer hoog. Niet goed en wordt niet geaccepteerd.”

"Als de olieprijs te laag wordt, zoals in het vierde kwartaal van 2018, zegt hij precies het tegenovergestelde,” zei een oliehandelaar die liever anoniem wilde blijven. De handelaar voegde eraan toe dat Trump op zijn kantoor “de zwarte zwaan van Mar-a-Lago" wordt genoemd.

George Papamarkakis, mede-oprichter van het North Asset Management hegdefonds in Londen, is na het eerste jaar van het presidentschap van Trump gestopt met het volgen van zijn tweets. “Veel van de tweets bleken retoriek te zijn die nergens toe leidde,” aldus Papamarkakis.

Focus neemt af

In zijn eerste jaar tweette Trump veel meer over specifieke bedrijven dan bij nu doet. Zo daalde de koers van defensiebedrijf Lockheed Martin met 2,5% nadat Trump in december 2016 op Twitter zijn beklag deed over de in zijn ogen exorbitante prijs voor Lockheeds F-35 gevechtsvliegtuig (de Joint Strike Fighter). General Motors, Amazon en Boeing zijn ook bekritiseerd op Twitter door Trump.

De laatste tijd tweet Trump veel meer over de impeachment-hoorzittingen in het Amerikaanse congres dan over de economie. 

Dat is geen goed nieuws voor de Volfefe index van JPMorgan. De bank zei vorige maand dat de tweets van Trump steeds minder impact hebben. "We zien een afnemende invloed op de volatiliteit, aangezien de focus van de president op het handels- en monetaire beleid is afgenomen," aldus JPMorgan.

Liefhebbers van traditionele marktpraktijken zullen hopen dat die verschuiving van de aandacht van Trump permanent is, besluit Financial News.

Lees ook: Dit is de impact van Trumps tweets op de markt

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group