'Beleggers zijn te zelfverzekerd'

Door Belegger.nl op 21 november 2019 14:40 | Views: 4.729

'Beleggers zijn te zelfverzekerd'

Terwijl de aandelenbeurzen record op record breken, maken steeds meer analisten zich zorgen over een crash. Volgens analisten van Citigroup zijn beleggers veel te 'zelfverzekerd' geworden, en worden grote risico’s genegeerd bij het nemen van investeringsbeslissingen.

In dit artikel van CNBC stelden ze dat de correlatie tussen de aandelen van de 50 bedrijven met de grootste marktkapitalisatie tot onder de 10% is gedaald. Dat zou er volgens Citigroup op kunnen duiden dat fondsbeheerders zich meer richten op individuele aandelen dan op eventuele risico’s in de macro-economie.

Allemaal winnaars

Neem softwarereus Microsoft, dat dit jaar met maar liefst 48% is gestegen en nu de lieveling is van hedgefondsen en beleggingsfondsen. De koers van retailgigant Amazon staat 16,4% hoger, terwijl Googles Alphabet dit jaar 30% duurder is geworden. De S&P 500-index steeg in dezelfde periode met 26%.

Volgens Tobias Levkovich, hoofdstrateeg Amerikaanse aandelen van Citigroup, is er reden tot bezorgdheid als bijna iedereen denkt goed te zijn in het kiezen van winnaars op de aandelenbeurzen. Het verleden leert dat dat niet het geval kan zijn.

Fikse uitverkoop?

Aan de andere kant: als de correlaties erg hoog zijn, wordt dat meestal gevolgd door een fikse uitverkoop, waarbij beleggers zowel goede bedrijven als probleemgevallen van de hand doen.

"Op zo'n moment heeft de prijs van activa weinig te maken met de realiteit, en dat is een koopmoment,” aldus de analisten van Citigroup. “Lage correlatie daareentegen suggereert vaak toenemend risico.”

Volgens Citigroup is de correlatie gedaald van bijna 70% enkele weken terug naar een percentage van onder de 10.

Geen paniek

De paniek/euforie-graadmeter van Citigroup bevindt zich momenteel in neutraal gebied, nadat dit model zes weken geleden bijna op tilt sloeg toen beleggers aan het begin van de maand oktober massaal hun aandelen dumpten.

Hoewel volgens Citigroup het 'makkelijke geld' wellicht al verdiend is op de beurs, verwacht de Amerikaanse bank een verdere stijging van zowel cyclische als waardeaandelen.

Lees ook: 5 tekenen van teveel euforie

Reacties

2 Posts
JBL_0123
0
Gaat hem dus over Amerikaanse bedrijven, Europese aandelen noteren goedkoop als je P/E als graadmeter neemt. Al vrees ik dat wanneer er een crash zou komen in Amerika, Europa sowieso mee zal zakken en harder wellicht nog dan aan de andere kant van de oceaan.
Pieter Vandewalle
0
En toch komt er geen crash op middellange termijn. Volgend artikel verklaart eigenlijk veel: www.zerohedge.com/markets/saxo-bank-s...
Ok, die Zerohedge site, daar valt soms wel wat van te zeggen naar doemdenkerij toe, maar geef toe. Wordt er inderdaad niet massaal aan zero-rente beleid gedaan, wordt er geen QE gedaan? En dat allemaal toen we op dat moment ook al overal op ATH stonden. De vrees voor ook maar de minste groeivertraging wordt beantwoord met een stortvloed aan nieuw geld.

Ik moest vroeger al eens lachen met het TINA effect, maar kijk eens naar de indexen de laatste tien jaar... Het is er wel degelijk en kan nog wel een tijdje zo doorgaan.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group