7 olieaandelen om te kopen | Beursduivel.be

7 olieaandelen om te kopen

Door Belegger.nl op 26 nov 2019 om 08:50 | Views: 25.832

7 olieaandelen om te kopen

Olieaandelen staan de laatste jaren flink onder druk. Dat komt door klimaatverandering en de overgang naar het gebruik van alternatieve energiebronnen in plaats van fossiele brandstoffen als olie.

Welke oliebedrijven zullen in staat zijn om van deze omslag een succes te maken? US News zette in dit artikel de zeven beste olieaandelen op een rij. Het baseerde zich daarbij op analyse van Bank of America.

1. China Petroleum & Chemical

Dit bedrijf, dat beter bekend staat als Sinopec, is de grootste oliemaatschappij van China. Volgens Matty Zhao zal Sinopec profiteren van de hoge raffinagemarges in China en een supercyclus van de chemische markt op de lange termijn. Verder ondersteunt de Chinese overheid de aardgasprijzen, waardoor de gasmarges hoog blijven.

Sinopec heeft een dividendrendement van 9,8%. Bank of America geeft het bedrijf een koopadvies, met een koersdoel van 83,20 dollar per aandeel.

2. Sinopec Shanghai Petrochemical

Deze dochtermaatschappij van Sinopec zag de nettowinst na belasting met 53% dalen in het derde kwartaal. Dat kwam vooral door lagere raffinagemarges, een depreciërende Chinese yuan en een stijging van de verschepingskosten van maar liefst 92% in vergelijking met het tweede kwartaal.

Analist Tingting Si verwacht dat de kosten voor verscheping ook in het vierde kwartaal aan de hoge kant zullen blijven vanwege Amerikaanse handelssancties tegen Cosco Shipping, de grootste olierederij van China.

Bank of America geeft het aandeel een 'underperform'-advies, en een koersdoel van 33,50 dollar.

3. Royal Dutch Shell

Royal Dutch Shell, volgens Forbes het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld buiten de VS en China, presenteerde solide winstcijfers in het derde kwartaal. Maar volgens analist Christopher Kuplent werden de cijfers overschaduwd door “voorzichtig commentaar” van het management met betrekking tot het aandeleninkoopprogramma van 25 miljard dollar.

Kuplent verwacht dat Shell de overtollige kasstroom zal blijven gebruiken om aandelen terug te kopen, waardoor er rond 2030 de helft minder aandelen Shell in omloop zullen zijn dan nu.

4. BP

Van Bank of America krijgt BP, dat actief is in meer dan 100 landen, een 'underperform'-advies en een koersdoel van 37 dollar. BP mikt voor het eind van volgend jaar op een gearing ratio van 25%.

Om dit te bereiken heeft BP volgens analist Kuplent 10 miljard dollar nodig uit de verkoop van activa en ongeveer 4 miljard dollar aan organische vrije kasstroom na uitbetaling van het dividend. Dit zal ertoe leiden dat BP een lagere kasstroom heeft vergeleken met de concurrentie, en dat maakt het bedrijf “een minder aantrekkelijke investering,” aldus Kuplent.

5. Exxon Mobil

De grootste oliemaatschappij van de VS heeft tijdens de meest recente neergang in de oliemarkt veel geld gestoken in langetermijnprojecten. Volgens analist Doug Leggate stelt deze strategie Exxon in staat om de marges en kasstroom in de komende jaren te verbeteren.

Leggate geeft het aandeel een koopadvies, met een koersdoel van 100 dolar.

6. Total

Deze Franse oliereus heeft, vooral vergeleken met de concurrentie, de laatste paar kwartalen consistente winstcijfers geproduceerd.

Het bedrijf heeft een dividendrendement van 5,3%. Bank of America geeft Total een koopadvies, met een koersdoel van 61 dollar.

7. Eni

Deze Italiaanse oliemaatschappij had een omzet van 85 miljard dollar in 2018, waarvan de helft uit gaswinning voortkwam. De gearing ratio is met 26% een van de laagste in de sector, en geeft Eni volgens Kuplent de vrijheid om de vrije kasstroom aan te wenden voor aandeleninkoop of een verhoging van het dividend.

Het huidige dividendrendement is 5,9%. Bank of America geeft Eni een koopadvies, met een koerdoel van 34 dollar.

Check ook: 5 manieren om te investeren in de strijd tegen klimaatverandering

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.