Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Waardeaandelen kansrijk voor 2020

Waardeaandelen kansrijk voor 2020

Waardeaandelen blijven al meer dan 10 jaar achter bij groeiaandelen. Het gemiddelde verschil in rendement bedraagt 1,5%. Hoewel beleggers meer aandacht besteden aan groeiaandelen, wordt de kans steeds groter dat waardeaandelen in 2020 beter gaan presteren. In deze column leggen we uit waarom. 

Waardeaandelen vs groeiaandelen

Beleggers vergelijken waardeaandelen vaak met groeiaandelen. Waardeaandelen zijn over het algemeen saaie bedrijven die minder snel groeien. Hierdoor staan ze minder in de belangstelling van beleggers en worden ze tegen een relatief lage waardering verhandeld. Je kunt waardeaandelen relatief goedkoop aanschaffen.

Dat staat in schril contrast met groeiaandelen van bedrijven die met nieuwe innovatieve producten komen met een grote groeipotentie. Deze trekken veel meer aandacht.

In de autosector zien we het duidelijkste verschil tussen waarde- en groeiaandelen, met bijvoorbeeld General Motors en Ford aan de ene kant en Tesla aan de andere kant. Beleggers kennen aan Tesla een hogere marktwaarde toe dan aan General Motors en Ford, terwijl de omzet van de fabrikant van elektrische auto's minder dan een vijfde is van die van General Motors.

FANMAG-aandelen trekken de kar

De goede performance van groeiaandelen is sterk beïnvloed door de sterke groei en excellente rendementen van Facebook, Apple, Netflix, Microsoft, Amazon en Google. Deze bedrijven zijn gemiddeld meer dan 700% in waarde gestegen in de laatste 10 jaar. Daardoor is de gecombineerde marktwaarde van dit kleine aantal technologiebedrijven groter dan de totale marktwaarde van alle grote beursgenoteerde ondernemingen in Duitsland, China en het Verenigd Koninkrijk.

De waardering van 5 van de 6 bovengenoemde bedrijven is bovengemiddeld. Dit veronderstelt dat beleggers er van uit gaan dat de hoge groeicijfers ook in de toekomst zullen aanhouden.

Maar blijft dat zo?

Voorzichtige beleggers kunnen hier hun vraagtekens bij zetten. In het verleden zijn beleggers vaker te enthousiast geweest in hun toekomstverwachtingen.

Wat dat betreft is het interessant om een vergelijking te maken met het jaar 2000. Ook toen was de technologiesector hoog gewaardeerd. De toekomstverwachtingen van de hoog gewaardeerde bedrijven waren achteraf te hooggespannen. Van de top 10 grootste bedrijven, zijn er 9 verdwenen. Alleen Microsoft staat nog steeds stevig in de top 10. In het verleden is het altijd nog zo geweest dat te hoge en te lage verwachtingen na verloop van tijd worden gecorrigeerd.

Waarom zou de omslag komen?

Het is onmogelijk exact te voorspellen wanneer waardeaandelen weer beter gaan presteren dan groeiaandelen. Volgens de theorie komt het moment steeds dichterbij. Het waarderingsverschil is nog groter dan in 2000 en impliceert zeer hoge verwachtingen voor groeiaandelen en lage verwachtingen voor waardeaandelen. Daardoor wordt de kans groter dat waardeaandelen beter presteren dan verwacht, met stijgende koersen tot gevolg. Voor groeiaandelen is dit andersom.

Verder hebben waardeaandelen last van een dalende rente en profiteren ze van een stijgende rente. In september werd een voorlopig dieptepunt in de obligatierente bereikt, waarna de rente weer licht is opgelopen.

Tegelijkertijd met die rentestijging hebben waardeaandelen in de laatste maanden al beter gepresteerd dan groeiaandelen. Als de outperformance van waardeaandelen breder wordt opgepakt door beleggers, ontstaat extra vraag en stijgen de koersen van deze aandelen verder.

Blijf altijd spreiden

Waardeaandelen blijven al meer dan 10 jaar achter bij groeiaandelen. Daardoor zijn ze momenteel wel veel aantrekkelijker gewaardeerd dan groeiaandelen. Het grote waarderingsverschil leidt tot een grote kans op positieve verrassingen bij waardeaandelen en een gestegen risico op teleurstellingen bij groeiaandelen.

Maar het kan ook anders lopen. Groeiaandelen presteren al meer dan 10 jaar beter dan waardeaandelen. Waarom zou dat niet nog een paar jaar duren? Verstandige beleggers brengen daarom voldoende spreiding aan in hun portefeuille.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht