Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 biotechaandelen om nu te kopen

7 biotechaandelen om nu te kopen

2019 was een roerig jaar in de biotechnologiesector. De Nasdaq Biotech Index deed het tot een paar maanden geleden beter dan de S&P 500-index. Nu ziet het ernaar uit dat de biotechsector aan de vooravond staat van een sterke groeiperiode.

Er zit een aantal veelbelovende nieuwe biotechnologische geneesmiddelen in de pijplijn. Het duurt meestal ongeveer 10 jaar en kost tegenwoordig ongeveer 2 miljard dollar om een medicijn op de Amerikaanse markt te brengen.

In dit artikel op de website van Investorplace zet Louis Navelier van Growth Investor de zeven beste biotechaandelen op een rij. Deze bedrijven zijn allemaal bezig met de ontwikkeling van geavanceerde behandelmethoden. Ze maken allemaal een mooie winst, of zijn goed gepositioneerd voor een eventuele overname.

1. Galapagos

Volgens Navelier is het Belgisch-Nederlandse Galapagos “een perfect voorbeeld van de nieuwe generatie biotechs”. Het bedrijf, dat een marktkapitalisatie heeft van 12 miljard dollar, richt zich op de behandeling en preventie van auto-immuunziekten, en heeft momenteel vier geneesmiddelen in klinisch onderzoek. Twee daarvan zitten in fase 3.

Het aandeel is dit jaar met maar liefst 94% gestegen, maar de koers-winstverhouding van 38 is volgens Navelier nog aan de lage kant.

2. China Biologic Products

Dit bedrijf is een van de meest toonaangevende biotechspelers in China, dat minder afhankelijk wil worden van medicijnen uit Europa en de VS.

China Biologic Products maakt op plasma gebaseerde biofarmaceutische producten, die van fundamenteel belang zijn voor de behandeling van aandoeningen van het immuunsysteem, besmettelijke ziekten en ook bij rampenbestrijding.

Het bedrijf stond vorig jaar volop in de belangstelling toen een consortium een overnamebod deed van bijna 4 miljard dollar. De huidige marktkapitalisatie is 4,5 miljard dollar, en het aandeel staat 54% hoger dan vorig jaar.

3. Arrowhead Pharmaceuticals

Arrowhead Pharmaceuticals specialiseert zich in de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen tegen hardnekkige ziektes en doet dat via een gentherapie genaamd RNA-interferentie, waarmee (de expressie van) een bepaald gen kan worden uitgeschakeld.

Het heeft momenteel negen medicijnen in klinisch onderzoek, waarvan twee in fase 3, een voor de behandeling van hepatitis B en een voor een andere leverziekte.

Het aandeel is dit jaar een een duizelingwekkende 432% gestegen, onder meer door de positieve resultaten van de klinische onderzoeken, en door de interesse van grote farmaceutische bedrijven.

“Met een marktkapitalisatie van 6,3 miljard dollar zou het een mooie overnamekandidaat zijn voor een groot bedrijf dat een solide pijplijn van RNAi-medicijnen wil verwerven,” aldus Navelier.

4. Acadia Pharmaceuticals

Acadia Pharmaceuticals richt zich op aandoeningen van het centrale zenuwstelsel, uiteenlopend van schizofrenie en Parkinson tot ernstige depressieve stoornissen.

Acadia, dat een marktkapitalisatie heeft van 7 miljard dollar, bracht dit jaar met veel succes Nuplazid op de markt. Dit medicijngaat  hallucinaties en desoriëntatie tegen bij patiënten met Parkinson, een niche die volgens Navelier groter zal worden naarmate de vergrijzing toeneemt.

Nuplazid kende in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 83 miljoen dollar. Dat is een stijging van 46% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aandeel Acadia is dit jaar met 182% gestegen, en volgens Navelier is dat pas het begin.

5. Spark Therapeutics

Spark Therapeutics specialiseert zich in genetisch veroorzaakte blindheid, hemofilie en neurodegeneratieve ziektes. Het lanceerde dit jaar zijn eerste medicijn, Luxturna, tegen erfelijke retinale dystrofie. De omzet en winst waren volgens Navelier “positief”.

Verder heeft het genbedrijf een licentie- en ontwikkelingsovereenkomst met farmareus Pfizer voor een geneesmiddel gericht op hemofilie. En andere farmaceutische gigant, het Zwitserse Novartis, heeft de Europese marketing voor Luxturna in handen.

Het aandeel staat 184% hoger dan vorig jaar en heeft volgens Navelier “een mooie toekomst” mits het bedrijf goede prestaties blijft leveren.

6. Zai Lab

Dit Chinese biotechbedrijf werd vijf jaar geleden opgericht, en heeft nu al een marktkapitalisatie van 2,6 miljard dollar. Dat wordt ten dele verklaard door het feit dat Incyte Pharmaceuticals, producent van Jakafi (een geneesmiddel tegen reumatoïde artritis), geld heeft gestoken in Zai Lab.

Incyte kan nu zijn medicijn in China op de markt brengen, terwijl Zai Lab toegang heeft tot de Amerikaanse markt. “Bij Growth Investor beleggen we met het oog op macro-economische trends, en China en de VS zijn de twee markten met de sterkste groei,” aldus Navelier.

Zai Lab heeft momenteel 16 geneesmiddelen in fase 3-onderzoek, waarvan er één, Optune, bijna klaar is om in Hongkong op de markt gebracht te worden.

De koers is dit jaar met 73% gestegen, en Zai Lab is volgens Navelier “een slapende reus” - mocht alles volgens plan verlopen.

7. Natera

Natera richt zich op het uitvoeren van genetische testen, in plaats van het ontwikkelen van geneesmiddelen zoals de meeste andere biotechbedrijven.

De markt voor genetische testen is klein, maar zou in de toekomst een grote vlucht kunnen nemen, vooral bij de bestrijding van ziektes als kanker, of om te voorspellen of een orgaantransplantatie kans van slagen heeft.

Het aandeel staat maar liefst 155% hoger dan vorig jaar. Navelier verwacht dat deze groei vanwege de toenemende vergrijzing zal doorzetten in de toekomst.

Check ook: 14 dividendaandelen om op te rekenen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht