Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Deal Agfa-Gevaert dichtbij'

'Deal Agfa-Gevaert dichtbij'

De verwachte verkoop van de Healthcare-IT divisie aan het Italiaanse Dedalus is dichtbij. ‘In het persbericht wordt een concrete verkoopprijs van 975 miljoen euro genoemd, terwijl wij in januari al uit gingen van 1 miljard euro’, aldus Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk.

“Dit terwijl diverse Belgische zakenbanken slechts tot 500 miljoen euro kwamen”, schrijft de analist in een update. 

“We kunnen dus stellen dat de gesprekken in een vergevorderd stadium zijn. Agfa verwacht dat de deal in het tweede kwartaal van 2020 wordt afgerond mits alle belanghebbenden en de toezichthouder akkoord gaan.”

Meest winstgevende deel

Volgens Weeteling blijft het nog de vraag hoeveel schuld Agfa toekent aan de divisie. “Healthcare-IT is slechts goed voor 11-12% van de omzet, maar betreft wel het meest winstgevende deel. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat Agfa een onevenredig groot deel van de schuld toerekent aan Healthcare-IT.”

“Het is nattevingerwerk, maar als we dit moeten inschatten gaan we uit van een bedrag van 100 miljoen euro. De Italianen zullen dus met 875 miljoen euro aan cash over de brug moeten komen.”

De verkoopprijs van Healthcare IT is dus conform de verwachting van de analist. “We namen vorige week al uit voorzorg afscheid van de positie in Agfa. Dat het nu de goede kant opvalt, is goed nieuws voor beleggers die het aandurfden de stukken nog even vast te houden.”

'Mooi verkoopmoment'

Verder ziet hij het voor het bedrijf als een mooi moment om dit soort activiteiten te verkopen, nu de waarderingen op recordhoogte liggen.

“Dit creert een goede uitgangspositie voor de overgebleven activiteiten. Bij een volgende cijferronde is er waarschijnlijk meer bekend en kunnen we wellicht weer een beperkte positie innemen.”

Meld u gratis aan voor de Opinie Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht