De 10 beste conglomeraataandelen van 2019

Door Belegger.nl op 5 december 2019 15:00 | Views: 6.422

De 10 beste conglomeraataandelen van 2019

Na de megaovername van het Amerikaanse Tiffany door het Franse luxeconcern LVMH zijn conglomeraten weer helemaal terug van weggeweest. De deal is met een waarde van 16,2 miljard dollar de grootste overname aller tijden in de luxegoederensector.

Investorplace zette in dit artikel de tien best presterende conglomeraataandelen van dit jaar op een rij:

Compass Diversified Holdings

Dit concern heeft sinds een beursgang in 2006 meer dan een miljard dollar gegenereerd uit investeringen in het middensegment van de markt.

Het meest recente succes was de verkoop van Manitoba Harvest aan Tilray voor 316 miljoen dollar. afgelopen februari De verkoop van 's werelds grootste verticaal geïntegreerde hennepvoedingsmerk leverde Compass een winst op van 122 miljoen dollar.

Brookfield Asset Management

Deze alternatieve vermogensbeheerder, gevestigd in Toronto, heeft meer dan 500 miljard dollar onder management. In de afgelopen vijf jaar heeft Brookfield een jaarlijks rendement gegenereerd van 12,7%. Dat is 714 basispunten meer dan de rest van de vermogensbeheersector, en 740 basispunten boven de totale Canadese markt.

Investorplace heeft Brookfield op de lijst gezet omdat het zelf ook geld steekt in deals die het namens zijn partners uitvoert.

LVMH

In de afgelopen vijf jaar heeft LVMH een jaarlijks rendement gegenereerd van 20,8%, wat aanzienlijk hoger is dan het rendement van -5,4% in de rest van de luxegoederensector, en twee keer meer dan de winst van de totale Franse markt. Het aandeel LVMH is dit jaar met maar liefst 47% gestegen.

Door 135 dollar per aandeel te betalen voor Tiffany, 15 dollar meer dan het oorspronkelijke bod, voegde topman Bernard Arnault een iconische naam toe aan LVMH-topmerken als Christian Dior, Dom Perignon, Tag Heuer, Bulgari en Sephora. Bovendien verdubbelde de deal het marktaandeel van LVMH in de juwelenmarkt tot 18%.

Inclusief de Tiffany-deal heeft Arnault sinds 2016 twintig deals gesloten, met een waarde van 28 miljard dollar. Dat is niet slecht voor een man die sinds 1984 zo’n 15 miljoen dollar aan familiegeld heeft omgezet in een fortuin van 100 miljard dollar.

Power Corporation

Deze in Montreal gevestigde holdingonderneming bezit twee van de grootste financiële dienstverleners van Canada en heeft ook geld geïnvesteerd in kleinere fintech-ondernemingen. Zo bezit het 70% van Wealthsimple, een in Toronto gevestigde robo-adviseur die actief is in Canada, de VS en het VK. Volgens Investorplace zal Wealthsimple steeds belangrijker worden voor Power.

“Geniet intussen van het dividendrendement van 5,5%,” aldus Investorplace.

Kering

Met topmerken als Gucci, Yves Saint Laurent, Bottega Veneta en Balenciaga is Kering een van de grootste concurrenten van LVMH. Kering had vorig jaar een omzet van 13,7 miljard euro, wat 26% meer was dan in 2017. De vrije kasstroom steeg in 2018 met 34% tot 3 miljard euro.

Kering haalt 34% van zijn jaaromzet uit Azië (exclusief Japan), 20% uit de VS, 33% uit Europa, 8% uit Japan en 5% uit de rest van de wereld. Alle regio's zagen de omzet met dubbele cijfers stijgen in 2018.

Icahn Enterprises

Het investeringsbedrijf van multimiljardair Carl Icahn heeft beleggers de afgelopen vijf jaar jaarlijks een rendement opgelevert van -1.5%.

Dit plaatje verandert echter als we het rendement bekijken over de afgelopen 15 jaar. Over deze langere periode verdienden beleggers jaarlijks een rendement van 11.5%. Dat is een stuk beter dan in de rest van de sector en in de totale Amerikaanse markt gedurende dezelfde periode.

Icahn Enterprises heeft aanzienlijke belangen in bedrijven als Caesars Entertainment en Newell Brands, terwijl het ook actief is in energie, de automobielindustrie, voedselverpakkingen, onroerend goed en metalen. Samen hadden deze bedrijven eind september een netto-inventariswaarde (activa en contanten minus schulden) van 7,5 miljard dollar.

De moeite waard vanwege het mooie dividend (8 dollar per aandeel dit jaar), volgens Investorplace.

George Weston

De holdingmaatschappij van Galen Weston, de op twee na rijkste Canadees met een vermogen van 6.3 miljard dollar, heeft een meerderheidsbelang in Loblaw Companies, de grootste supermartkketen van Canada. Verder is de holding actief in onroerend goed en bezit het bedrijf de grootste bakkerijketen van Noord-Amerika.

In de afgelopen vijf jaar heeft Weston een totaalrendement op jaarbasis van -0,4% behaald. Dat is niet bepaald indrukwekkend, maar de prestaties gemeten over de laatste tien jaar liggen hoger dan de gemiddelde rendementen van Canadese aandelen over dezelfde periode. De koers van George Weston is dit jaar met 24,5% gestegen.

Seaboard Corporation

Dit concern uit Merriam, Kansas bezit ondernemingen die samen goed zijn voor een jaaromzet van 5 miljard dollar. Deze varieren van varkensvleesproducent Seaboard Foods tot containervervoerder Seaboard Marine en kalkoenverwerker Butterball. Verder is Seaboard actief in de grondstoffenhandel op drie verschillende continenten en bezit het een Argentijnse suiker- en alcoholproducent.

In 2018 bedroeg de jaaromzet 6,6 miljard dollar, 13,3% hoger dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat daalde door de lagere varkensvleesprijzen van 240 miljoen tot 209 miljoen dollar in dezelfde periode. Zodra de varkensvleesprijzen herstellen, zal dit aandeel volgens Investorplace weer volop in de belangstelling staan.

Loews

Van alle conglomeraten op deze lijst is Loews volgens Marketplace “de meest teleurstellende.” Dat komt door een rendement over vijf jaar op jaarbasis van slechts 3,9%, wat slecht is vergeleken met de concurrentie en ook lager is dan dat van de totale Amerikaanse markt. Toch staat Loews dit jaar 8,4% hoger.

Loews, dat bedrijven bezit in het verzekeringswezen, olieboringen op zee, de energiesector, plasticproductie en hotels, heeft in de afgelopen vier jaar 19% van zijn aandelen ter waarde van 3,3 miljard dollar teruggekocht.

“Net als Berkshire Hathaway worden geduldige beleggers beloond door Loews-aandelen voor de lange termijn aan te houden,” aldus Investorplace.

Berkshire Hathaway

Het investeringsvehikel van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett heeft het de afgelopen vijf jaar goed gedaan met een jaarlijks totaalrendement van 8,2%. Dat is 63 basispunten beter dan de rest van de verzekeringssector, maar 229 basispunten minder dan de prestaties van de totale Amerikaanse markt. Het huidige jaarrendement is met een toename van 7,3% redelijk, maar niet bepaald spectaculair.

In augustus waardeerde veteraan-belegger Whitney Tilson de intrinsieke waarde van de klasse A-aandelen van het bedrijf op 392,194 dollar, wat ongeveer 20% hoger is dan de slotkoers van 25 november. Tilson schat dat de intrinsieke waarde van Berkshire-aandelen jaarlijks met 6% tot 8% zal toenemen.

Volgens Investorplace is Berkhshire dan ook “het perfecte aandeel om in goede en slechte tijden te bezitten.”

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group