TA: Gouden rally

Door Wouter Slot op 6 december 2019 13:50 | Views: 7.689

TA: Gouden rally

De goudprijs heeft sinds het najaar van 2018 een flinke stijging laten zien. In een jaar tijd wist de prijs van een ounce goud (ruim 28 gram) ruim 30% op te lopen. De afgelopen maanden heeft de koers het even rustig aan gedaan, maar een nieuwe rally lijkt zich aan te kondigen.

Uptrend

De goudprijs is medio dit jaar door een belangrijke horizontale barriere gebroken. Rond 1375 dollar lag een weerstand van meerdere toppen waar de koers de afgelopen jaren op is afgeketst. Na de opwaartse doorbraak is het langetermijnbeeld flink opgeklaard.

Na een mooie stijging is de opmars even tot stilstand gekomen en zien we vanaf september een gematigde correctie. Het lijkt echter slechts een kwestie van tijd voordat de correctieve fase wordt afgebroken en de stijgende trend weer wordt opgepakt. Volgende koersdoel ligt dan rond 1.800 dollar, gevormd door de oude toppen uit 2012.

Goud ETF

Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen. Naast het fysiek aankopen van goud is het ook mogelijk om in een ETF te beleggen die de goudprijs vrijwel direct volgt. Een voorbeeld hiervan is de iShares Physical Gold ETF (ISIN: IE00B4ND3602).


Deze ETF laat net als de goudprijs momenteel een correctieve fase zien. Wanneer het patroon van lagere toppen definitief wordt afgebroken, zal een nieuw koopsignaal worden gegenereerd en kan de koers van de ETF verder omhoog.

Goudmijners

Goudmijnbedrijven profiteren van een stijgende goudprijs. De beurskoers van deze bedrijven loopt in verhouding tot de stijging van de goudprijs vaak harder op. Een belegging in een goudmijnbedrijf kan bij de stijgende goudprijs dus zeer lucratief zijn.

Eén voorbeeld van een interessant goudmijnbedrijf is Barrick Gold. Vanaf eind augustus heeft de koers na een mooie stijging een correctieve fase laten zien die nu wordt afgebroken. Een herstel richting de top van augustus rond 20 dollar lijkt nu aanstaande.

Een belegging in een enkel goudmijnbedrijf neemt natuurlijk wel wat risico's met zich mee. Naast de forse koersschommelingen is ook de beperkte spreiding nog een aandachtspunt.

Goudmijn ETF

De beperkte spreiging kan worden ondervangen door te kiezen voor een ETF die in een mandje van goudmijnaandelen belegt. Hiermee wordt het risico verspreid over meerdere goudmijnbedrijven.

De iShares Gold Producers ETF (ISIN: IE00B6R52036) is een voorbeeld hiervan en biedt een gespreide portefeuille van ondernemingen met goudgerelateerde activiteiten. 

 

Deze ETF weet technisch te verbeteren nu de korte termijn correctieve fase wordt verlaten. Een stijging richting 12 euro lijkt in de komende weken haalbaar. Wanneer deze weerstand wordt gebroken, zal de lange termijn stijgende trend een nieuwe impuls krijgen en worden ook hogere koersniveaus mogelijk.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group