Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Helft grote beleggers verwacht koersdalingen in 2020

Helft grote beleggers verwacht koersdalingen in 2020

De grootste spelers in de financiële wereld zijn somber gestemd over het nieuwe jaar. Bijna de helft van de grootste professionele beleggers ter wereld, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, verwacht dat de aandelenmarkt in 2020 een correctie zal ondergaan.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek door Natixis Investment Managers onder 500 fondsen die een collectieve waarde vertegenwoordigen van 15 biljoen dollar.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door marktonderzoeker CoreData in oktober en november, zijn grote institutionele beleggers uit 29 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en het Midden-Oosten ondervraagd.

Sceptischer dan een jaar geleden

De managers zijn een stuk sceptischer over de financiële markten dan een jaar geleden, aldus dit artikel van Financial News. Ze verwachten wereldwijde vertraging op korte termijn.

Zo verwacht 48% volgend jaar een “tegenslag” op de aandelenmarkt, vergeleken met 41% vorig jaar. Toen hadden de pessimisten ongelijk: de S&P 500 is in 2019 met 25% gestegen, terwijl de MSCI World inmiddels ruim 22% hoger staat.

Aandeel alternatieve beleggingen neemt toe

Ondanks het gestegen pessimisme zijn er bij de investeerders geen grote verschuivingen te zien in de verdeling van de inleg over verschillende beleggingscategorieën. Natixis signaleerde bijvoorbeeld slechts een kleine afname in de blootstelling van zijn cliënten aan de aandelenmarkten: van 36,5% vorig jaar naar 35,8% in 2019. De blootstelling aan obligaties daalde van 39,1% naar 38,7%.

Het aandeel alternatieve investeringen (zoals onroerend goed, private equity, infrastructuur en illiquide schuldfondsen) nam daarentegen toe van 17,5% naar 18,7%, en vertegenwoordigt momenteel een nettowaarde van 180 miljard dollar.

Deze beleggingen winnen volgens Natixis aan populariteit omdat de rendementen op de markt voor traditionele obligaties dalen. Beleggers gaan daardoor op zoek naar alternatieven om hun rendement op peil te houden.

Natixis verwacht dan ook dat er in de toekomst meer geld zal worden gestoken in particuliere schuld, infrastructuur en onroerend goed, om de algemene risico’s van de vermogensportefeuilles te spreiden.

Bemoeienis zal grote rol blijven spelen

De meerderheid van de ondervraagde fondsbeheerders verwacht dat de politiek een grote rol zal blijven spelen op de markten in het nieuwe jaar.

Zo zei 69% dat de bemoeienis van landen met verkiezingen van andere landen een wereldwijd groeiend probleem is. 64% verwacht dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar tot meer volatiliteit op de markten zullen leiden.

Lees ook: 10 regels voor beleggen in onzekere tijden

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht