Helft grote beleggers verwacht koersdalingen in 2020

Door Belegger.nl op 9 december 2019 10:00 | Views: 11.248

Helft grote beleggers verwacht koersdalingen in 2020

De grootste spelers in de financiële wereld zijn somber gestemd over het nieuwe jaar. Bijna de helft van de grootste professionele beleggers ter wereld, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, verwacht dat de aandelenmarkt in 2020 een correctie zal ondergaan.

Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek door Natixis Investment Managers onder 500 fondsen die een collectieve waarde vertegenwoordigen van 15 biljoen dollar.

Voor het onderzoek, dat werd uitgevoerd door marktonderzoeker CoreData in oktober en november, zijn grote institutionele beleggers uit 29 landen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en het Midden-Oosten ondervraagd.

Sceptischer dan een jaar geleden

De managers zijn een stuk sceptischer over de financiële markten dan een jaar geleden, aldus dit artikel van Financial News. Ze verwachten wereldwijde vertraging op korte termijn.

Zo verwacht 48% volgend jaar een “tegenslag” op de aandelenmarkt, vergeleken met 41% vorig jaar. Toen hadden de pessimisten ongelijk: de S&P 500 is in 2019 met 25% gestegen, terwijl de MSCI World inmiddels ruim 22% hoger staat.

Aandeel alternatieve beleggingen neemt toe

Ondanks het gestegen pessimisme zijn er bij de investeerders geen grote verschuivingen te zien in de verdeling van de inleg over verschillende beleggingscategorieën. Natixis signaleerde bijvoorbeeld slechts een kleine afname in de blootstelling van zijn cliënten aan de aandelenmarkten: van 36,5% vorig jaar naar 35,8% in 2019. De blootstelling aan obligaties daalde van 39,1% naar 38,7%.

Het aandeel alternatieve investeringen (zoals onroerend goed, private equity, infrastructuur en illiquide schuldfondsen) nam daarentegen toe van 17,5% naar 18,7%, en vertegenwoordigt momenteel een nettowaarde van 180 miljard dollar.

Deze beleggingen winnen volgens Natixis aan populariteit omdat de rendementen op de markt voor traditionele obligaties dalen. Beleggers gaan daardoor op zoek naar alternatieven om hun rendement op peil te houden.

Natixis verwacht dan ook dat er in de toekomst meer geld zal worden gestoken in particuliere schuld, infrastructuur en onroerend goed, om de algemene risico’s van de vermogensportefeuilles te spreiden.

Bemoeienis zal grote rol blijven spelen

De meerderheid van de ondervraagde fondsbeheerders verwacht dat de politiek een grote rol zal blijven spelen op de markten in het nieuwe jaar.

Zo zei 69% dat de bemoeienis van landen met verkiezingen van andere landen een wereldwijd groeiend probleem is. 64% verwacht dat de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar tot meer volatiliteit op de markten zullen leiden.

Lees ook: 10 regels voor beleggen in onzekere tijden

Reacties

2 Posts
suske wiet
0
In welke mate is verder investeren in vastgoed nog verantwoord .
Alternatieven zijn er niet .
Dus blijft het kwakkelen ,vermoed ik .
frankvl
0
Wat riepen alle analisten in 2010? Hoger dan 325 punten zullen we nooit meer komen. De rest is geschiedenis...
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group