Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Wat zijn de kansrijke biotechbedrijven in 2020?

Wat zijn de kansrijke biotechbedrijven in 2020?

Wie wil beleggen in bedrijven die medicijnen ontwikkelen, moet engelengeduld hebben. ‘Van de start tot de goedkeuring kan het wel 20 jaar duren voor een nieuw medicijn op de markt komt’, schrijft Ilse de Witte, redacteur bij Trends.

En bovendien, als het medicijn toch geen groen licht krijgt van de goedkeuringsautoriteiten, is uw investering weggegooid geld, zo stelt ze.

Speciaal plekje

De Brusselse beurs heeft een speciaal plekje in haar hart voor biotechnologie. “Best veel kleine Belgische beleggers kopen aandelen van bedrijven die medicijnen ontwikkelen of behandelingen van ziektes testen. Vaak verdienen die bedrijven weinig of niets. Ze verbranden alleen cash en kunnen geen dividend uitkeren.”

Sommige beleggers krijgen een goed gevoel bij investeren in een oplossing voor bepaalde ziektes, maar de meesten hopen vooral op hoge winsten als blijkt dat een behandeling aanslaat. Maar zelfs als dat het geval is moet het medicijn nog goed verkopen, en dat lukt ook niet altijd.

Drie fases

Lenny van Steenhuyse, analist bij KBC Securities, legt uit: “Er zijn drie fases klinische onderzoeken. Eerst wordt de veiligheid getest op een kleine groep mensen. Daarna de efficiëntie; eerst bij een kleine groep patiënten en daarna bij een grote.”

De resultaten van die testen zijn heel belangrijk voor de koersen. “Een voorbeeld is Asit Biotech van afgelopen november. Hun middel tegen graspollenallergie bleek nauwelijks te werken, waardoor het aandeel vrijwel waardeloos werd.”

'Galapagos sloot deal van het jaar'

Volgens Van Steenhuyse was de overeenkomt die Galapagos met Gilead sloot ‘de deal van het jaar’. Gilead had miljarden over voor exclusieve toegang tot de belangrijkste producten van Galapagos, dat onder andere medicijnen ontwikkelt voor reuma. Dat is natuurlijk een enorme markt.

Die overeenkomst verandert wellicht de spelregels in de sector, denkt hij. "Tot nu toe konden biotechnologiebedrijven alleen hopen op een volledige overname door een farmabedrijf. Dit is de eerste keer dat zo’n diepgaande alliantie wordt aangegaan, waarbij het biotechbedrijf zijn autonomie behoudt. In Europa gaat Galapagos voor het eerst proberen een medicijn zelf te vermarkten, samen met Gilead.”

Meest kansrijk

Welke bedrijven zijn volgend jaar dan het meest kansrijk? “Galapagos is in ieder het geval het meest mature bedrijf op de Brusselse beurs. Ook voor de biofarmagroep UCB staan allerlei afspraken met beleggers op de agenda, maar 2020 kan ook weleens het jaar worden waarin argen-X volwassen wordt.

"We verwachten in de tweede jaarhelft de resultaten van de fase 3-studie naar efgartigimod als middel voor patiënten met myasthenia gravis, een auto-immuunziekte met spierzwakte en vermoeidheid als symptomen", merkt Van Steenhuyse op. "Als die positief zijn, is de kans groter dat het middel ook voor andere ziektebeelden positieve resultaten kan neerzetten."

Minder geschikt voor particuliere beleggers

Andere Belgische biotechnologiebedrijven zoals Celyad, Bone Therapeutics, Oxurion en Sequana Medical staan veel verder van een commercialisatie, weet hij.

Beleggen in bedrijven die enkel producten hebben in fase 1 of fase 2 vindt de analist niet zo’n goed idee voor particuliere beleggers. "Het is voor professionele beleggers al heel moeilijk het potentieel van medicijnen en de kans van slagen in te schatten."

Bekijk ook: 3 biotechaandelen met enorm winstpotentieel

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht