Fonds van de week: Schroder ISF Greater China

Door Robert van den Oever op 12 december 2019 13:50 | Views: 2.500

Fonds van de week: Schroder ISF Greater China

Het fonds Schroder ISF Greater China past op consistente wijze een beleggingsstrategie toe die zich heeft bewezen. Tezamen met de ruime ervaring van de hoofdbeheerder met beleggen in Azië heeft dat de overtuiging van Morningstar over dit fonds versterkt. Het fonds krijgt dan ook een upgrade van de Morningstar Analyst Rating naar Gold, de hoogst haalbare rating.

Morningstar Analyst Rating: Gold
Morningstar Rating: ****
Beheerteam: High
Fondshuis: Above Average
Beleggingsproces: High

Schroder ISF Greater China

Dit fonds profiteert van beheerder Louisa Lo die ruime ervaring heeft met beleggen in Azië en een beleggingsproces dat zich heeft bewezen. De consistente toepassing van de strategie en de bewezen rendementen hebben de overtuiging van Morningstar-analist Germaine Share over dit fonds versterkt. De Morningstar Analyst Rating gaat omhoog naar Gold, de hoogste categorie.

Beheerteam

Hoofdbeheerder Louisa Lo vervult die rol op dit fonds sinds september 2002. Zij is tevens vice-hoofd aandelen Azië ex-Japan en hoofd aandelen Greater China. Ze heeft 26 jaar ervaring met aandelenbeleggen in Azië, waarvan 23 bij Schroders.

Lo heeft consequent indruk gemaakt met haar diepgaande kennis van de Aziatische markt en duidelijke beleggingscasussen die zich bewezen hebben. Ze beheert zo'n 8,5 miljard dollar aan mandaten in Greater China en opkomend Azië en heeft op de lange termijn aantrekkelijke rendementen weten te boeken met haar strategieën.

Lo krijgt ondersteuning van een zestienkoppig Greater China-team dat groeiende is en gemiddeld 14 jaar ervaring kent en 6 dienstjaren per lid. Dit historisch gezien stabiele team heeft de laatste paar jaar ineens verrassend veel verloop laten zien, waarbij sinds begin 2017 vijf leden zijn vertrokken. Dat is goed als het gaat om strenger optreden tegen onderpresteerders, maar het trekt wel een wissel op de overblijvende leden.

Aan de andere kant heeft het team drie nieuwe analisten aangetrokken die gespecialiseerd zijn in Chinese A-aandelen. Ook is er een nieuwe beheerder voor het gedeelte Chinese A-aandelen bijgekomen. Dat is een welkome uitbreiding van het specialisme in Chinese A-aandelen, aangezien dat deel van de markt een steeds belangrijkere plek inneemt in het beleggingsuniversum. Het oordeel op de People Pillar luidt dan ook High.

Fondshuis

Schroders bestaat ruim 200 jaar en nog altijd heeft de familie Schroder de helft van de aandelen in handen. Het stabiele eigendom heeft voor rust gezorgd en heeft het fondshuis in staat gesteld om de strategie vorm te geven met het oog op de lange termijn.

De kernexpertise van Schroders is aandelen en daarin heeft het een aanbod met fondsbeheerders van hoge kwaliteit, lange staat van dienst en oog voor de lange termijn, hetgeen wordt onderstreept door de zorgvuldige opvolgingsplanning.

Dat geldt vooral voor Aziatische, Europese, US small-cap, Japanse en Australische aandelen. De afdeling voor Britse aandelen heeft echter wat verloop gekend in beheerders. Fondsintroducties worden geselecteerd gedaan en de obligatieproducten van het fondshuis hebben positieve Morningstar Analyst Ratings.

De beloning van managers hangt af van de outperformance over drie- en vijfjaarsperioden. Bij obligatie- en multi-asset fondsen is dat één en drie jaar, want dat weerspiegelt volgens het fondshuis de perioden waar eindbeleggers voor die producten het meeste belang aan hechten.

Om de activiteiten te verbreden heeft Schroders overnames gedaan op het gebied van private equity, verzekerings-securities en securitised credit. Ook vermogensbeheer staat op de agenda via de aankoop van Cazenove in 2013 en in 2017 de overname van C. Hoare.

Proces

De strategie van dit fonds wordt consequent toegepast en heeft zich gedurende meerdere marktcycli bewezen. Dat zorgt voor het oordeel High op de Process Pillar. Het team past een rigoureus en gedisciplineerd raamwerk toe dat kwaliteits-groeibedrijven weet aan te wijzen. Na een eerste screening voeren de analisten diepgaande analyses uit van de bedrijven en de industrieën waar ze deel van uitmaken. Daar horen uitgebreide bedrijfsbezoeken bij.

Op bedrijfsniveau kijken de analisten naar de houdbaarheid van concurrentievoordelen en de deskundigheid van uitvoering. Op industrieniveau kijken ze naar factoren zoals toetredingsdrempels en het risico om uit de markt gedrukt te worden.

Aandelen worden geclassificeerd in vier categorieën, al naar gelang hun groeiperspectieven. Het team heeft een voorkeur voor aandelen die in staat zijn om hogere rendementen op geïnvesteerd kapitaal te halen dan hun gewogen kapitaalkosten, of aandelen waarvan dit kapitaalrendement nog onder de kapitaalkosten ligt, maar wel een opwaartse trend vertoont.

De analisten hebben de beschikking over verschillende waarderingsmethoden waarbij de discounted cash flow een van de belangrijke tools is. Vervolgens rangschikken ze de aandelen op een schaal van 1 tot en met 4, waarbij 1 de overtuiging weerspiegelt dat een aandeel zal kunnen outperformen. Het team construeert een portefeuille van 50-90 namen.

Individuele posities en ook sector- en landenblootstelling zijn doorgaans gelimiteerd tot circa 7% tot 15% hoger of lager dan de weging in de MSCI Golden Dragon Index. De jaarlijkse portefeuille-omzet beweegt zich gemiddeld tussen 50 en 100%.

Prestaties

Beheerder Louisa Lo heeft sterke rendementen laten zien sinds zij in september 2002 aan het roer kwam. Tot en met oktober 2019 heeft de 'clean' fondsklasse C een rendement van 12,8% gemiddeld per jaar laten zien en daarmee verslaat het de MSCI Golden Dragon Index met 385 basispunten.

De outperformance is consistent geweest want deze fondsklasse heeft zijn gemiddelde concurrent in 9 van de afgelopen 10 kalenderjaren weten te verslaan.

Volatiliteit (gemeten als standaarddeviatie) is min of meer in lijn met die van de index en de concurrenten. Op de korte termijn zijn de resultaten wisselend. In de eerste negen maanden van 2019 heeft de fondsklasse C een verlies geboekt van 1,34%. Dat was wel nog 134 baispsunten beter dan de index.

Aandelenkeuzes in grondstoffen, zoals Zhaojin Mining en Newcrest Mining, en de zorgzector zoals Sino Biopharmaceutical, voegden waarde toe.

Aan de andere kant leidde verkeerde aandelenselectie in consumer discretionary en financials tot achterblijvend resultaat. Lo verklaarde onlangs dat retailbedrijven uit Hongkong momenteel slecht presteren vanwege de politieke onrust in het land waardoor bijvoorbeeld juwelier Chow Sang Sang achterblijft. Lo wil echter vasthouden aan het bedrijf omdat het management sterk is en de waardering momenteel laag.

Kosten

De lopende kosten van de rebatevrije 'clean' fondsklasse laten dit fonds in het op een na goedkoopste kwintiel van de categorie vallen. Als we de kosten bekijken in de context van de People, Process en Parent pillars, dan zijn we van mening dat dit fonds positieve alpha kan genereren ten opzichte van benchmark. Het fonds verdient een Morningstar Analyst Rating van Gold, de hoogst haalbare medal.

Robert van den Oever is Research Editor bij Morningstar Benelux

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group