Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Nóg 10 jaar stijgende koersen?

Nóg 10 jaar stijgende koersen?

De beurzen gaan volgend jaar omhoog, want dat doen ze al tien jaar. Maar wie daarvan uitgaat, maakt een denkfout, zo schrijft Nigam Arora, belegger, ingenieur en kernfysicus, in dit artikel op Marketwatch.

Een meerderheid van de beleggers, waaronder die op Wall Street, heeft last van gekleurde verwachtingen, aldus Arora. In dit geval denken veel beleggers dat wat er recent is gebeurd, wel zal blijven gebeuren.

Kijk naar het verleden

De koersen laten nu al tien jaar een min of meer stijgende lijn zien. Om zich ervan te doordringen dat dat niet voor altijd is, doen beleggers er volgens Arora goed aan om naar de geschiedenis te kijken.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de stand van de S&P 500 ETF index, die de S&P 500 Index volgt, over de afgelopen 25 jaar. En neem ook de stand van de Dow Jones-index over dezelfde periode onder de loep.

Klik om te vergroten

Arora komt op basis hiervan tot de volgende conclusies:

  • Er is geen historische parallel te vinden met de huidige aandelenmarkt.
  • Aandelenmarkten over de hele wereld zijn flink opgeblazen, door ruim monetair beleid en lage rente.
  • Er is één opvallend aspect waarin de huidige aandelenmarkt vergelijkbaar is met die van 1999: toen werd deze voornamelijk bepaald door de momentum-kudde. Twintig jaar later wordt de aandelenmarkt opnieuw beheerst door de mensen die meedoen omdat de koersen zo stijgen.
  • Het meest leerzame punt uit de grafiek is een grote terugval in de markt, die begon in het jaar 2000 en drie jaar duurde.
  • De grafiek toont een verkoopsignaal in 2007, toen Arora beleggers opriep om 100% in contanten te gaan. De markt werd toen niet beheerst door de kudde, maar door huizenmarktspeculanten en effecten gerelateerd aan de huizenmarkt. De huidige periode is niet zoals 2007.
  • Er is een divergentie in de RSI (relatieve sterkte-index). In gewoon Nederlands betekent dit dat de stijgende koersen geen gelijke tred meer houden met het interne momentum. Dat is een reden voor waakzaamheid.
  • Handelsvolumes zijn laag. Dit kan duiden op gebrek aan overtuiging in de rally. Nog een reden om waakzaam te zijn.

Herder Trump

Volgens Arora stijgen aandelen niet vanwege hogere inkomsten, een aanzienlijke verbetering in de economie of omdat de waarderingen laag zijn. Nee, beleggers kopen momenteel aandelen simpelweg omdat de markt omhoog gaat. Massale aankopen van tech- en chipaandelen door de momentum-kudde kan erop wijzen dat de risico’s van deze sectoren worden onderschat.

Het enige positieve voor de aandelenmarkt op de korte termijn is het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump er erg veel aandacht aan besteedt. Hij zal er waarschijnlijk alles aan doen om de beurzen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen hoog te houden. De vraag is of hij daarin zal slagen.

Bescherming aanbrengen

Er is een oud gezegde in technische analyse: "De trend is je vriend." Op dit moment zitten we in een stijgende markt, en het is volgens Arora belangrijk om uw beleggingen aan te houden om zo te profiteren van de bullmarkt.

Maar de markten zijn moeilijk in te schatten vanwege de moeilijk te voorspellen (massa-)psychologische invloeden. Er is geen garantie dat we de volgende neergang van tevoren met succes kunnen voorzien. Om deze reden is het belangrijk om uw eigen vooroordelen en aannames te onderkennen en nu enkele beschermende strategieën voor uw langetermijnportefeuille te hebben.

Lees ook: 3 manieren om uw portefeuille recessiebestendig te maken

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht