Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Kooplijst 2020: Martine Hafkamp

Kooplijst 2020: Martine Hafkamp

De laatste weken van het jaar zijn aangebroken en dat betekent dat Belegger.nl weer in het teken staat van de Kooplijsten. Diverse experts wijzen drie van hun favoriete aandelen voor 2020 aan. Vandaag is de beurt aan Martine Hafkamp van Fintessa Vermogensbeheer.

Na zo’n topjaar als 2019 krijgen veel beleggers last van hoogtevrees. Maar Martine Hafkamp verwacht voorlopig nog geen berenmarkt.

Nu al rekening houden met zo’n somber scenario kost volgens haar vaak meer dan de werkelijke recessie zelf. Het is verstandiger om – net als anders - te zorgen voor een goed gediversifieerde portefeuille.

Een recessie is volgens Hafkamp wel mogelijk als we die onszelf aanpraten of als de Amerikaanse president Donald Trump met importtarieven voor nieuwe onrust zorgt. “Ook blijft de brexit een black box, ondanks de klinkende overwinning van Boris Johnson.”

Mocht de economische groei toch barstjes vertonen, dan zullen de centrale banken en overheden wederom een helpende hand bieden, verwacht Hafkamp. “In dat geval kan wel een correctie plaatsvinden, maar een forse daling van de beurs waarschijnlijk niet.”

Valuta, rente en olie

Er zijn wel drie ontwikkelingen die beleggers komend jaar in de gaten moeten houden. Ten eerste zou er weleens een einde kunnen komen aan de redelijk stabiele verhouding tussen de euro en de dollar. “Er is een flink verschil in economische groei tussen beide continenten”, licht ze toe.

Een ander aandachtspunt is de oplopende lange rente. Gelet op de grote omvang van de schulden kan dat zorgen voor enige nervositeit op de financiële markten.

Verder sluit Hafkamp niet uit dat de productie van schalieolie in de Verenigde Staten over haar hoogtepunt heen raakt. Dat kan leiden tot prijsstijgingen van olie en andere grondstoffen, een oplopende inflatie en stijgende koersen van oliefondsen.

Nog ruimte omhoog

Maar ondanks deze wolkjes die boven de markt hangen, ziet Hafkamp nog steeds ruimte omhoog voor de aandelenmarkten. “Het is dit jaar weliswaar hard gegaan, maar gemeten over twee jaar valt de stijging reuze mee. Met een gemiddelde koers/winstverhouding van 16 in Europa en 21 in de Verenigde Staten zijn de markten aan de prijs maar, gegeven het huidige renteklimaat, niet te duur.”

Bovendien wijst ze erop dat dit slechts gemiddelden zijn. “Er zijn altijd aandelen te vinden die zijn achtergebleven. Het is aan de belegger om die op te sporen.”

Boskalis

Een van die achterblijvers is volgens haar het oer-Nederlandse Boskalis. De markten waarin de baggeraar actief is herstellen zich. Ook kan Boskalis profiteren van de internationale strijd tegen klimaatverandering. Zo is het concern actief in het ophogen van kustgebieden. Een ander pluspunt is de gezonde balans.

Verder zien beleggers volgens Hafkamp nog wel eens over het hoofd dat Boskalis op de lange termijn een zware outperformer is op het Damrak. “In de afgelopen twintig jaar rendeerde Boskalis gemiddeld maar liefst 8% per jaar meer dan de AEX”, zo becijfert ze.

Prosus

De tweede naam op het kooplijstje is een bedrijf dat afgelopen jaar veel stof heeft doen opwaaien op het Damrak: Prosus. Het dochterbedrijf van het Zuid-Afrikaanse technologieconcern Naspers maakte een zeer succesvol beursdebuut en raakte onlangs verwikkeld in een felle overnamestrijd met Takeaway.com om de Britse maaltijdbezorger Just Eat.

Hafkamp tipt Prosus vanwege het belang van 31% in het Chinese Tencent. Dat het bedrijf uit China komt, zorgt voor veel niet-Chinese beleggers voor enige terughoudendheid. Maar volgens Hafkamp is het een van de meest kansrijke bedrijven ter wereld.

“Tencent is actief in allerlei veelbelovende sectoren, zoals gaming, social media, digitaal betalen en fintech. En dat met de grootste thuismarkt ter wereld: China. De mogelijkheden voor dit bedrijf lijken bijna onbegrensd.”

Nvidia

Ook het derde aandeel op het kooplijstje is een internationaal opererend bedrijf: de Amerikaanse chipgigant Nvidia.

“Dit is een van de meest toonaangevende technologiebedrijven ter wereld”, licht Hafkamp deze keuze toe. “Bij de miners van de Bitcoin en gamers wordt Nvidia geroemd om de sterke rekenchips en krachtige grafische kaarten. Het bedrijf doet volop mee met technologische ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s, robotica en alle aspecten van kunstmatige intelligentie.”

Lees ook:

Kooplijst 2020: Nico Inberg

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht