Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Kooplijst 2020: Janneke Willemse

Kooplijst 2020: Janneke Willemse

2019 zit er bijna op. Hoog tijd om experts te vragen om een boodschappenlijstje voor het nieuwe jaar. Janneke Willemse scoorde dit jaar goed met haar tips. Op haar lijstje voor 2020 staan drie aandelen die al een flinke rit omhoog hebben gemaakt, maar waar de rek volgens haar nog niet uit is.

Voor veel beleggers zal de champagne dit jaar extra goed smaken, want 2019 gaat de geschiedenisboeken in als een topjaar voor beleggers.

Ook journalist, dagvoorzitter en presentatrice Janneke Willemse heeft geen reden tot klagen. Al haar getipte aandelen van vorig jaar –Berkshire Hathaway, Unilever en Galapagos – staan keurig in de plus.

Vooral het laatstgenoemde fonds heeft een flinke klapper gemaakt: de koers is meer dan verdubbeld. Toch prijkt deze naam dit jaar opnieuw in haar kooplijstje. Daarnaast zet ze haar kaarten op ASML en Disney.

Net als diverse andere experts die hun kooplijsten aanleveren, verwacht ze dat de beurzen in 2020 nog wel verder omhoog kunnen. “Ze zitten al heel lang in de lift. Je zou zeggen dat daar nu wel een keer een eind aan zou moeten komen, maar daar zijn geen aanwijzingen voor.” Willemse verwacht dat de weg omhoog wordt voorgezet, maar wel in een wat lager tempo dan in 2019.

Galapagos

Willemse heeft Galapagos al heel lang in portefeuille. Dit jaar betaalde dat zich goed uit. Dit was te danken aan de voortgang van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf met reumamiddel filgotinib en de megadeal met samenwerkingspartner Gilead Sciences, waarbij de samenwerking tussen beide partijen werd verstevigd en de Amerikaanse farmaceut zijn belang in Galapagos heeft vergroot.

Toch krijgt Willemse nog geen hoogtevrees, want er zit volgens haar meer in het vat. Zo kan Galapagos komend jaar goedkeuring krijgen voor de lancering van filgotinib in de VS en Europa. “In Europa kan Galapagos het middel zelfstandig op de markt brengen. Dat vergt wel een flinke investering, maar daar staan aanzienlijke opbrengsten tegenover.” Willemse wijst erop dat voor dit geneesmiddel een wereldwijde piekomzet van ongeveer 5 miljard dollar wordt verwacht.

Ook heeft het concern nog meer producten in de pijplijn waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn, vervolgt Willemse.

Ze merkt wel op dat het lastig is om in te schatten hoeveel positief nieuws al in de koers is verwerkt.

ASML

Ook de beurskoers van ASML is afgelopen jaar fors opgelopen, maar volgens Willemse is de rek er nog niet uit. “Met het Fase 1-akkoord tussen de Verenigde Staten en China lijkt de grootste angel uit het handelsconflict te zijn gehaald. Wat er precies is afgesproken is nog een beetje vaag. Maar er lijkt wel sprake van toenadering tussen beide landen.”

Dat is goed nieuws voor de Veldhovense chipmachinefabrikant, legt ze uit. “Als de relatie tussen China en de VS minder gespannen is, wordt het voor ASML makkelijker om handel te drijven met China.”

Een andere potentiële trigger zijn de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Donald Trump is er met het oog op een eventuele herverkiezing veel aan gelegen dat de beurs goed overeind blijft, zegt Willemse. “Hij beschouwt stijgende beurskoersen als zijn persoonlijke succes, waardoor hij geneigd zal zijn om besluiten te nemen die goed zijn voor bedrijven en voor het beursklimaat.”

En dan is er nog het paradepaardje van ASML: de EUV-technologie (afkorting voor (extreem ultraviolet), waarmee chipfabrikanten kleinere, maar krachtigere chips kunnen maken. ASML begint nu de vluchten te plukken van zijn jarenlange investeringen in EUV. De orderinstroom in het derde kwartaal was beter dan verwacht.

Er zijn wel wat zorgen over de markt voor geheugenchips, die in een dip zit. Maar Willemse wijst erop dat topman Peter Wennink verwacht dat deze markt zich volgend jaar langzaam gaat herstellen.

Walt Disney

Er woedt een hevige concurrentiestrijd tussen The Walt Disney Company en Netflix, sinds de lancering van streamingdienst Disney+. Willemse betwijfelde aanvankelijk of Disney wel een echte bedreiging zou vormen voor Netflix, die met 160 miljoen abonnees een stevige marktpositie heeft verworven.

Maar na wat technische problemen beleefde Disney+ een droomstart. Het entertainmentconcern verwachtte dat het zeven weken zou duren om 8 miljoen abonnees te krijgen. Maar binnen 24 uur stond de teller al op 10 miljoen.

De voorsprong van Netflix is nog wel groot, maar Walt Disney heeft een belangrijke troef in handen. Het concern beschikt over de filmrechten van veel bekende titels, zoals de Star Wars-films en de films van Marvel (zoals X-Men en Fantastic Four). “Daar is enorm veel vraag naar”, zegt Willemse. “Netflix daarentegen moet noodgedwongen veel titels terugtrekken en fors investeren in content.”

Een ander pluspunt van Disney is dat het concern nog veel meer inkomstenbronnen heeft. “Frozen 2 is al de zesde Disney-film dit jaar die meer dan 1 miljard dollar opbrengt”, vertelt Willemse. “Daarnaast haalt het bedrijf stabiele inkomsten uit de pretparken, merchandise en eigen tv-zenders. Door dit alles is Walt Disney een veelzijdiger en een stabieler groeiend bedrijf dan Netflix. Daarnaast wordt het concern geleid door een goede ceo die er al lang zit.”

Lees ook:

Kooplijst 2020: Nico Inberg
Kooplijst 2020: Martine Hafkamp

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht