Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Kooplijst 2020: Martijn Meijer

Kooplijst 2020: Martijn Meijer

Welke aandelen kunnen het in het nieuwe jaar goed doen? Die vraag leggen we elk jaar voor aan beurskenners. Vandaag is de beurt aan Martijn Meijer, directeur vermogensbeheer bij Wijs & Van Oostveen. Hij kiest voor Chinese aandelen en een afgestrafte autofabrikant.

De experts die we voor de Kooplijsten 2020 hebben geraadpleegd zijn behoorlijk verdeeld over de richting van de beurs. Meijer houdt er rekening mee dat het in 2020 een onsje minder wordt dan dit jaar.

“De macro-economische omstandigheden zijn niet geweldig en veel aandelen zijn relatief hoog gewaardeerd. Dus zo’n forse stijging als dit jaar zit er waarschijnlijk niet in. Maar ik zie wel voldoende argumenten om verder te stijgen”, zegt Meijer, die zich naar eigen zeggen meer in het kamp van de bulls schaart.

‘Meer in het vat’

Hij wijst erop dat het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten sinds de vorige recessie met 25% is gestegen. Dat lijkt veel, maar het is wel lager dan de gemiddelde expansie na een recessie, sinds de Tweede Wereldoorlog. “Deze bedraagt namelijk 32,6%, zo heeft Meijer becijferd. “Er zit dus nog wel wat in het vat.”

Daarnaast lijkt van de omgekeerde rentecurve (waarbij de lange rente onder de korte rente duikt) een minder grote voorspellende waarde voor recessies uit te gaan dan vroeger. “De obligatiemarkt is zo sterk verstoord door de gigantische opkoopoperatie van obligaties door centrale banken, dat er geen sprake meer is van een normale marktwerking. Bovendien zijn er vanwege de lage rente weinig alternatieven voor beleggers.”

Omdat de markt waarschijnlijk wat minder hard zal groeien dan in 2019, zullen beleggers beter moeten zoeken voor een goed rendement, verwacht Meijer.

1. Chinese A-shares

De Chinese economie is de afgelopen decennia snel gegroeid en dat geldt ook voor de Chinese aandelenmarkten. In tegenstelling tot de aandelen met een notering in Hongkong (zogeheten H-shares), waren de beurzen van Shanghai en Shenzhen tot enkele jaren geleden alleen toegankelijk voor lokale beleggers. Maar de Chinese overheid stelt de markt steeds meer open voor buitenlandse investeerders.

“De belangstelling voor deze aandelen – ofwel A-shares - neemt toe. Dat komt onder andere omdat indexsamensteller MSCI in de afgelopen kwartalen een groter gewicht heeft toegekend aan A-shares.”

Van deze aandelen is volgens Meijer nog maar 2% in handen van buitenlandse beleggers. “Maar dat zal veranderen, naarmate de markt meer wordt opengesteld voor het westen.”

Daarnaast voorziet de beleggingsexpert dat opkomende markten beter zullen presteren dan westerse beurzen. “Een ander pluspunt is de lage correlatie tussen Chinese en westerse beurzen, waardoor Chinese aandelen de potentie hebben om het goed te blijven doen.”

Beleggen in individuele aandelen is voor beleggers nog erg lastig. Daarom kiest Meijer voor een indextracker: de Xtrackers Harvest CSI 300 China A-Shares ETF (ISIN-code: US2330518794) Deze volgt de CSI300 Index-index, waarin 300 bedrijven zijn opgenomen met een notering in Shanghai en Shenzhen.

2. Baidu

Ook voor de tweede tip kijkt Meijer naar China, al heeft dit aandeel een notering aan de Amerikaanse Nasdaq-index: Baidu. Dit bedrijf heeft twee hoofdactiviteiten: de grootste internetzoekmachine in China (dat vergelijkbaar is met Google) en het videokanaal iQIYI, (vergelijkbaar met YouTube).

“Baidu opereert in een groeimarkt”, licht Meijer zijn keuze toe. “Daarnaast investeert het bedrijf in allerlei veelbelovende nieuwe technieken, zoals kunstmatige intelligentie en zelfrijdende auto’s. Kortom: er zijn veel aanjagers voor groei.”

De beurskoers van Baidu is sinds 2018 in een glijvlucht geraakt, maar Meijer denkt dat deze inmiddels is uitgebodemd. “Ik verwacht dat het aandeel komend jaar weer kan opkrabbelen.”

3. Renault

De auto-industrie heeft het moeilijk. Toch prijkt op het kooplijstje van Meijer een autofabrikant: Renault. “Met een koers/winstverhouding van 5 is het aandeel heel goedkoop. Dat zal beleggers trekken, want ik verwacht dat beleggers komend jaar achterblijvers zullen oppakken”, meent Meijer.

Natuurlijk kleeft er een risico aan een aandeel dat in ruim een jaar tijd met 60% is gekelderd. Maar Meijer verwacht dat het meeste slechte nieuws al in de koers is verwerkt. “Bovendien is Renault een toonaangevend bedrijf, dat niet snel failliet zal gaan. Verder kan het concern profiteren van de consolidatieslag in de sector, waar Renault met de samenwerking met Nissan ook volop aan meedoet.”


Deze beleggingsaanbevelingen zijn opgesteld door Martijn Meijer, directeur Vermogensbeheer bij Wijs & van Oostveen. De heer Meijer heeft op het moment van publicatie geen eigen positie in de genoemde fondsen. De cliënten van Wijs & van Oostveen bezitten wel een positie in genoemde fondsen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Lees ook:

Kooplijst 2020: Nico Inberg

Kooplijst 2020: Martine Hafkamp

Kooplijst 2020: Janneke Willemse

Kooplijst 2020: Cees Smit

Kooplijst 2020: Jos Versteeg

Kooplijst 2020: Nico Bakker

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht