Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beursfeest nog niet voorbij

Beursfeest nog niet voorbij

Voorafgaand aan de spanningen in het Midden-Oosten van de afgelopen dagen waren de beurskoersen fors opgelopen. De waarderingen op de beurs zijn zelfs in de buurt gekomen van eerdere toppen zoals 2000 en 2007. Wanneer het niet de onrust rond Iran was geweest, dan was er wel iets anders gebeurd om de beurzen weer even op hun plaats te zetten.

Daarom moeten beleggers niet vreemd opkijken wanneer we binnenkort tegen een daling van enkele procenten oplopen. Veel meer zal het mijn inziens niet worden zolang de economie er goed voor staat. Iedere geopolitieke dip is dan een koopmoment.

Natuurlijk spelen de Verenigde Staten in het Midden-Oosten al een jaar of dertig een gevaarlijk spel. De gevolgen voor de hele wereld zijn op zijn zachtst gezegd behoorlijk naar; slachtoffers aan beide zijden, volledig verwoeste dorpen en steden, overvolle vluchtelingenkampen in Turkije en Griekenland, toenemende wederzijdse haat, etcetera. Men kan er met recht van alles over zeggen.

Mooie koopgelegenheden

Beleggen is echter soms een cynische bezigheid. Correcties blijken vaak mooie koopgelegenheden. Beleggers die rendement willen maken laten zich niet afleiden door geopolitieke spanningen.

Een kort historisch overzicht van vergelijkbare gebeurtenissen wijst uit dat de eerste reactie op de beurzen weliswaar negatief is, maar zodra de stofwolken weer zijn opgetrokken blijkt de schade vaak mee te vallen.

De Amerikaanse bank Sun Trust liep 12 soortgelijke geopolitieke gebeurtenissen na sinds de Tweede Wereldoorlog (onder meer de Suez-crisis, het Iraanse gijzeldrama en de oorlog in Irak) en kwam tot de conclusie dat in negen van deze gevallen de beurs een jaar later hoger stond. In de overige drie gevallen waarin dat niet het geval was bleek er een economische recessie in het spel te zijn.

Daar zit hem meteen de kneep. Er blijkt eens te meer dat niet dit soort geopolitieke gebeurtenissen, maar keiharde economische cijfers op de langere termijn de richting van de beurs bepalen. Ja, geopolitieke onrust zorgt kortstondig voor koersdalingen, maar zolang de economie in een gezonde conditie verkeert, zetten de koersen na verloop van tijd hun stijgende trend weer voort.

Kopen wanneer de kanonnen bulderen

Een bekende beurswijsheid luidt immers dat je moet kopen wanneer de kanonnen bulderen. Dat gezegde komt ook niet zomaar uit de lucht vallen. Als de kanonnen - in dit geval de raketten - spreken, is het slechte nieuws immers al in de koersen verwerkt. Daarna wordt het meestal weer beter.

De macrocijfers verbeteren. Zo bleken de cijfers van de inkoopmanagers van de dienstverlening in zowel de Verenigde Staten als Europa beter dan verwacht. Het export-gedreven Zuid-Korea, dat zeer gevoelig is voor de wereldhandel, lijkt de dip ook voorbij.

Fundamenten goed

De werkloosheid is nog steeds laag, het consumentenvertrouwen is wat gedaald, maar nog steeds goed en de Amerikaanse huizenmarkt vertoont nog geen tekenen van verval. Ondanks de vaak bespeurde doom and gloom zijn de fundamenten goed. Een matige groei, vergezeld van een lage rente en een beperkte inflatie duiden op een prima beleggingsklimaat. 

Later deze maand volgen de rapportages van de bedrijfsresultaten over het afgelopen kwartaal. Er wordt in de Verenigde Staten een winstdaling van 1,5% verwacht. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid weer overtroffen gaan worden. De bedrijfsresultaten zullen een verdere koersstijging op de beurs dus niet in de weg staan.

Het gevaar zit dan ook niet zozeer in deze hoek. De grote vraag is of die andere bepalende factor, de rente, nog lang laag blijft. Dat is wel de consensus. Maar die zit er wel vaker naast. De hoogte van de rente wordt bepaald door de inflatie. 

Werknemers komen hun deel halen

Twee zaken zouden dat mooie beursplaatje wel eens kunnen gaan verstoren. Jarenlang blijven de lonen achter bij de beurskoersen. Overal eisen achtergebleven werknemers nu hun deel van de groeiende economische koek op.

Wanneer de lonen blijven oplopen, zullen de bedrijven dat op hun beurt doorberekenen in hun prijzen met een oplopende inflatie als gevolg.

Ongenode gast op het beursfeest

En dan is daar nog de stijgende olieprijs. Die liep al enige tijd op en krijgt met de oplopende spanningen in het Midden-Oosten een extra zwieper. Het feit dat de schaliesector in de Verenigde Staten over het hoogtepunt heen schijnt te zijn, is een bijkomende factor.

Het aanbod zou kunnen afnemen met een hogere olieprijs als gevolg. En in het kielzog van olie kunnen ook andere grondstoffen – metalen – gaan oplopen. Mocht het zover komen, dan zou het een ongenode gast zijn op het huidige beursfeest.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht