3 manieren om in de ruimte te investeren

Door Belegger.nl op 13 januari 2020 10:00 | Views: 4.263

3 manieren om in de ruimte te investeren

Excentrieke miljardairs als Elon Musk van Tesla of Richard Branson van Virgin Group investeren al jaren in ruimteprojecten. Voor gewone beleggers valt het niet mee om te investeren in deze nieuwe sector, waarin jaarlijks wereldwijd zo’n 360 miljard dollar wordt gestoken.

The Motley Fool zette drie ideeën voor investeren in de ruimte op een rij.

Communicatie in de ruimte

Satellieten zijn niet nieuw, maar technologische ontwikkelingen in de telecom-industrie hebben nieuwe deuren geopend voor bestaande bedrijven.

Neem Intelsat, het grootste satellietservicebedrijf ter wereld. Dit bedrijf bedient media-, mobiele netwerk- en internetbedrijven en overheidsinstanties van over de hele wereld. De omzet (2,09 miljard dollar in de afgelopen 12 maanden) is echter vlak, terwijl Intelsat kampt met een schuldenlast van maar liefst 14,5 miljard dollar.

Volgens The Motley Fool is dit bedrijf vooral een speculatieve investering. Zo heeft de koers  in de loop der jaren grote schommelingen laten zien; van pennystock naar een piek van 20 dollar. Het wordt momenteel verhandeld tegen ongeveer 8 dollar per aandeel, maar zou een finke duw in de rug kunnen krijgen bij de introductie van 5G-communicatienetwerken in de VS.

Verder tipt The Motley Fool Iridium Communications, dat onder meer bezig is met het opzetten van nieuwe veiligheidsdiensten voor de maritieme industrie en de introductie van een nieuw luchtverkeersleidingssysteem. Het aandeel is meer dan verdubbeld in waarde in 2018 en 2019.

Mensen op de maan

NASA is van plan om astronauten tegen 2024 terug te sturen naar de maan. De contracten voor dit avontuur, genaamd Project Artemis, kunnen zeer lucratief zijn.

Maxar Technologies, een fabrikant van ruimtecomponenten, is in de running voor een dergelijk contract. Dat komt goed uit, want de financiën van Maxar Technologies laten te wensen over. Zo genereerde een omzet van 2 miljard dollar in het afgelopen jaar een negatieve vrije kasstroom van 38 miljoen dollar. Maxar heeft ook een grote schuldenlast van 3,1 miljard dollar.

Maar daar lijkt verandering in komen. Maxar kondigde onlangs aan dat het zijn ruimterobotica-divisie MDA verkoopt aan een consortium van particuliere investeerders voor 765 miljoen dollar. Hoewel Maxar daardoor ongeveer 375 miljoen dollar aan jaarlijkse omzet verliest, zal het zo wel zijn schuldenlast met 1 miljard dollar kunnen reduceren.

The Motley Fool raadt beleggers aan om een afwachtende houding aan te nemen. De koers van het aandeel steeg na de MDA-deal; het bedrijf is wellicht een gokje waard in de komende kwartalen, vooral als het meer grip op de winstmarge kan krijgen.

Ruimtetoerisme

Volgens Morgan Stanley kan ruimtetoerisme binnen een paar decennia zo’n 800 miljard dollar waard zijn. Virgin Galactic, het ruimtetoerismebedrijf van Branson dat in het najaar naar de beurs ging, leed in de eerste negen maanden van het jaar een verlies van 138 miljoen dollar, op een omzet van 3,25 miljoen dollar.

Daar zal naar alle waarschijnlijkheid verbetering in komen nu het bedrijf zich opmaakt voor de eerste commerciële ruimtevluchten dit jaar. Alle tickets, van 250.000 dollar per stuk, zijn inmiddels verkocht, en meer vluchten worden gepland.

Hoewel Virgin Galactic slechts 85,5 miljoen dollar aan contanten had aan het einde van het derde kwartaal, heeft het bedrijf financiering binnen weten te halen van onder andere Boeing en de staat New Mexico. Het bedrijf is volgens The Motley Fool een zeer speculatieve belegging voor de ultralange termijn.

Het spectrum voor beleggen in de ruimte is klein en volatiel, en daarom is het zaak om eventuele posities klein te houden.

Lees ook: 'Koop ruimte-aandeel Virgin Galactic'

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group