ING: ECB maakt in 2020 pas op de plaats

Door Belegger.nl op 15 januari 2020 15:30 | Views: 8.613

ING: ECB maakt in 2020 pas op de plaats

De kans op renteverhogingen is komend jaar klein. ECB en de Fed zullen waarschijnlijk een pas op de plaats maken. Dat verwachten economen van ING.

Uit een overzicht met voorspellingen van het monetaire beleid van de tien grootste centrale banken, blijkt dat ING verwacht dat de Europese en Amerikaanse centrale banken waarschijnlijk het liefst een pas op de plaats maken. Of de Amerikaanse Federal Reserve hierin slaagt, valt nog te bezien. Mocht de Amerikaanse economie verslechteren, dan valt een nieuwe renteverlaging niet uit te sluiten.

Dit zijn de voorspellingen voor de Fed, de ECB, People's Bank of China, Bank of Japan en Bank of England op een rij.

Europese Centrale Bank: In de wachtstand

Tijdens haar eerste persconferentie als president van de ECB zei Christine Lagarde dat ze op monetair gebied geen havik of duif was, maar een wijze uil. Haar wijsheid zal zonder twijfel worden getest in 2020, zo voorspellen de economen van ING.

Volgens hen zal de roep om een herziening van het monetaire beleid alleen maar luider worden, tegen het einde van het jaar, gelet op een economie die schommelt tussen stagnatie en een zacht herstel, een kerninflatie die licht omhoog kruipt en de negatieve effecten van de onconventionele maatregelen van de ECB.

Een strategieherziening zou ook kunnen leiden tot kleine wijzigingen in de definitie van prijsstabiliteit die de ECB hanteert. De huidige formulering is een inflatie van "onder, maar bijna 2%". Dit zou zou kunnen worden veranderd in "ongeveer 2%".

Voor een leek is dat misschien een onbeduidende aanpassing, maar volgens ING zou het symmetrie scheppen en tegelijkertijd voldoende discretionaire bevoegdheid waarborgen om het monetaire beleid aan te passen; zelfs als de inflatievoorspellingen nog niet in de buurt van 2% liggen.

Naar alle verwachting blijft de ECB, net als de Fed, dit jaar in de wachtstand.

Federal Reserve: Meedeinen op de (geo)politieke golven

Een vermindering van de handelsspanningen tussen de VS en China en monetaire stimulansen in de vorm van drie renteverlagingen door de Federal Reserve heeft de Amerikaanse economie een fikse steun in de rug gegeven. Maar of het genoeg is, is de vraag.

De industriële productie is nog niet erg verbeterd. En de investeringen van bedrijven zullen dit jaar naar verwachting ook niet sterk aantrekken, vanwege de lagere bedrijfswinsten en de politieke onzekerheid rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Maar er zijn ook lichtpuntjes. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft robuust. En de woningmarkt zou weleens kunnen opveren; vooral omdat de hypotheekrente nu veel lager is dan een jaar geleden.

Mochten de handels- en geopolitieke risico's afnemen, dan zal de Federal Reserve in 2020 naar alle waarschijnlijkheid geen actie ondernemen op monetair gebied, zo voorspellen de economen van ING.

Maar ze houden wel een slag om de arm: er zijn de nodige risico's, waaronder de afzetprocedure van President Trump en eventuele handelsspanningen tussen de VS en de EU. Deze kunnen medio 2020 leiden tot bescheiden monetaire verruiming, zoals een lichte renteverlaging.

People's Bank of China: Verdere versoepeling

ING verwacht dat de Chinese centrale bank (PBoC) in 2020 zowel haar rente- als liquiditeitsinstrumenten zal blijven gebruiken omdat de Amerikaanse handelstarieven op Chinese producten nog niet volledig zijn teruggedraaid. Er dreigt bovendien een technologieoorlog tussen de beide economische grootmachten.

Naar verwachting zal de PBoC geld in het monetaire systeem pompen via open-markttransacties, inclusief leningen op middellange termijn.

Deze versoepelingen van het monetaire beleid zullen naar verwachting echter een beperkte impact hebben op de koers van de Chinese munt, de yuan, zo verwacht ING. De munt reageerde in het verleden namelijk veel meer op nieuws over de handelsoorlog.

Mochten alle bovengenoemde uitdagingen blijven bestaan, dan zal de PBoC waarschijnlijk een ruimer monetair beleid handhaven in 2021.

Bank of Japan: Geen kogels meer

De Bank of Japan komt op 21 januari bijeen. Er wordt geen beleidsverandering verwacht van deze centrale bank, die volgens ING “geen munitie meer over heeft”.

Het fiscale beleid van de overheid is erop gericht een eventuele economische inzinking te voorkomen. De recente BTW-verhoging zet de bouwuitgaven voor de Olympische Spelen in Tokio komende zomer onder druk. Japan wil een verdere neergang vermijden in 2021, 2022 en daarna. Dat heeft wel een prijs, gelet op de aanhoudende tekorten en schuldratio's.

Bank of England: te vroeg voor een renteverlaging

Er heerst onder analisten grote verdeeldheid over de richting van de Bank of England (BoE) dit jaar. Na enkele licht gematigde opmerkingen van BoE-gouverneur Mark Carney vorige week groeit de speculatie dat er wellicht een renteverlaging aan zit te komen.

Maar dit is nog geen gelopen race. Zo duiden de meest recente gegevens over de arbeidsmarkt van Markit/ REC erop dat er voor het eerst in een jaar tijd een toename is van het aantal vaste banen.

Natuurlijk is de Brexit-saga nog lang niet voorbij, en er zijn tal van vraagtekens rond de ambitie van de Britse regering om nog dit jaar een vrijhandelsakkoord te sluiten.

Op basis hiervan kan een renteverlaging niet helemaal worden uitgesloten. Maar voorlopig denkt ING dat de Britse centrale bank zijn versoepeling zal uitstellen, tenzij de arbeidsmarkt verslechtert.

Lees ook: El-Erian: 2020 wordt pittig jaar voor centrale banken

Reacties

2 Posts
IceBear1
0
Met die enorme schuldenberg, die alleen maar groter wordt, en de enorm lage inflatie, terwijl we officieel een booming economie hebben, denk ik dat de rente nooit meer omhoog gaat. Gewoon Japanse scenario, permanente QE.
Maan Arkenbosch
0
Er komen meer economische gevaren op de financiële markten af als de euforische beleggers denken. De klimaat problemen, maken de eerste behoeften van voedsel, wonen, zorg en energie duurder, dus meer inflatie.Dan gaan door de handelsoorlogen, ieder voor zich (V.S.-E.U.. Thans is duidelijk dat de arbeidende klasse meer forse loon verhogingen wenst, dus meer stakingen, opstanden en sociale onrust. De vergrijzende/boomers gaan hun opgepot geld uitgeven. De weerstand tegen gemanipuleerde negatieve rente gaat een uitlaatklep krijgen bij banken, verzekeraars, pensioenfondsen en spaarders. kortom de irrieele euforie is misplaatst!!!
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group