Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Welke richting gaan we op?

Welke richting gaan we op?

De financiële markten zijn rustig aan het nieuwe jaar begonnen na de prachtige rally van 2019. 2020 zal in het teken staan van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, het handelsakkoord tussen de VS en China. We kijken uiteraard ook uit naar de jaarcijfers van 2019 van de beursgenoteerde bedrijven.

ASMI en BESI

Gisteren nabeurs kwam ASMI met goede uitlatingen. De omzet uit het vierde kwartaal kwam ruim boven de eigen verwachtingen uit en het fonds noteert nu ruim 10% hoger. Een jaar terug noteerde ASMI nog 37 euro en inmiddels is dat opgelopen naar 117 euro.

Ook andere chipgerelateerde aandelen krijgen een boost. Zo staat BESI op het moment van schrijven ook ruim 4% hoger. Toch ben ik voorzichtig voor de techaandelen, gezien de pittige waardering.

AEX-index

De AEX zit gevangen in een nauwe trading range. De index heeft steun op 607 en 603 punten en weerstand op 612 en 615 punten.

Mede door geopolitieke spanningen zagen we wat beweging, maar per saldo staat de index stil. We wachten dan ook rustig af. Ik denk dat de markt eerder een klein stapje terug zal maken.

Door de AEX in een zogenaamde trading range neer te zetten, kun je heel leuk met call- en put-opties bewegen in deze trading range. Let op, het is wel noodzakelijk om kort op de bal te spelen en er bovenop te zitten. Dat doe ik dan ook.

Een groot voordeel van het traden op de AEX-index, is dat je niet direct afhankelijk wordt als één fonds tegenvalt. Spreiding over de gehele AEX komt het rendement te goede.


TomTom

TomTom is van de AEX-index steeds verder terug gevallen en staat nu in de smallcap-index op 9,96 euro. Maar ik ben nog steeds fan van het bedrijf en verwacht veel van zelfrijdende auto’s. Dit heeft echter even tijd nodig, voordat dit zich gaat uitbetalen in hogere koersen.

Vanuit de technische analyse zie ik een patroon van hogere toppen en hogere bodems en denk ik dat de huidige koers kansen geeft om het aandeel op te pikken voor de langere termijn. Mijn koersdoel blijft 12 euro.

Beijer heeft zakelijk posities in ING, Fugro, SBM Offshore en Ahold. Privé heeft hij longposities in Shell, Ahold en PostNL.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht