Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
7 energie-aandelen om te kopen

7 energie-aandelen om te kopen

Na jaren van overaanbod zit er weer een stijgende lijn in de de olieprijs.

Hernieuwde spanningen tussen de VS en Iran na de moord op de hooggeplaatste Iraanse generaal Qassem Suleimani zouden een stijging in de olieprijzen kunnen veroorzaken. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat de olieprijs zal pieken zoals tussen 2012 en 2014, is de energiesector volgens Investorplace een gokje waard.

Oliemarkt

Een opleving van de oliemarkt vereist twee dingen. Ten eerste zullen de olieprijzen in 2020 moeten stijgen. Politieke onzekerheid in het Midden-Oosten kan daar een factor in zijn. Ten tweede moet het oliekartel OPEC de productie op peil houden of verder verlagen. Tot nu toe houden de Golfstaten de productie beperkt.

Hogere energieprijzen zullen behalve sectoren als luchtvaartmaatschappijen en de automobielindustrie ook de consument raken. Investorplace raadt beleggers aan een eventuele koersdaling in andere sectoren te compenseren met investeringen in de energiesector.

Zeven aandelen zullen volgens Investorplace het meest profiteren van een hernieuwde olieboom.

1. Royal Dutch Shell

De Nederlands-Britse oliereus Shell is met een dividendrendement van 6% favoriet bij zowel inkomen- als energiebeleggers. Shell genereerde in het derde kwartaal een sterke kasstroom van 10,1 miljard dollar.

Hoewel de winst met 4,8 miljard dollar tegenviel door lagere prijzen en marges, zullen hogere energieprijzen de omzet sneller doen toenemen dan verwacht.

2. BP

BP heeft op de korte termijn een olieprijs ingecalculeerd van tussen de 40 en 50 dollar per vat. Maar omdat de prijzen nu rond de 60 dollar per vat schommelen, zal de Britse oliereus naar verwachting flink opveren na een zwak derde kwartaal, toen het last had van slecht weer en tegenvallende gasverkopen.

Ondanks het slechte kwartaal blijft BP zijn onderliggende kasstroom gebruiken voor aandeleninkoop, en een driemaandelijkse dividenduitkering. Volgens Investorplace is het aandeel BP op het huidige niveau ideaal voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiel inkomen voor hun oude dag.

3. Exxon Mobil

De verkoop van Noorse activa zal Exxon zo’n 3,6 miljard dollar opleveren, wat de zwakke prestaties van zijn raffinage- en chemische activiteiten compenseert. De resultaten in het derde kwartaal waren stabiel, en er is ruimte voor groei nu de energiemarkt aantrekt.

Inkomenbeleggers zijn enthousiast over de verhoging van het dividend met 6%, het 37e opeenvolgende jaar van dividendgroei.

4. Chevron

Ondanks een afschrijving van tussen de 10 en 11 miljard dollar heeft de koers van het aandeel Chevron redelijk standgehouden. De markten gokken erop dat de afschrijving, die voor meer dan de helft was gerelateerd aan de schalie-activiteiten in de Appalachen, een eenmalige gebeurtenis is.

Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen een koers-winstverhouding van 17, wat de waardering van beleggers voor de openheid van het management weerspiegelt. Een verbetering van de olieprijzen zou zowel de downstream- als de upstreammarkten een duw in de rug moeten geven.

5. ConocoPhillips

ConocoPhillips betaalt beleggers een bescheiden dividend van 2,5%. Ondanks het oplopen van de olieprijzen wordt het aandeel verhandeld tegen een koers-winstverhouding van onder de 10. Conoco rapporteerde over het afgelopen jaar een vrije-kasstroomrendement van meer dan 9%, uitgaande van een olieprijs van 57 dollar per vat.

De lage waarderingen voor het aandeel en een hoger rendement op kapitaal bij lage olieprijzen wijzen er volgens Investorplace op dat Conoco beleggers in 2020 zal bekoren.

6. Enbridge

Zelfs na een gestage groei betaalt Enbridge beleggers nog steeds een royaal dividend. Op 10 december verhoogde het bedrijf zijn dividend met maar liefst 9,8%.

Dit enigszins saaie pijplijnbedrijf is volgens Investorplace een solide langetermijnbelegging, vooral omdat de wereldwijde vraag naar energie rond 2040 24% hoger zal zijn dan in 2018.

7. Halliburton

In het derde kwartaal daalde de omzet van Haliburton met 6% tot 5,6 miljard dollar, terwijl de winst met 3% afnam tot 536 miljoen dollar. Dat kwam vooral door Iraanse sancties en dalende productie in Venezuela. Maar naarmate de booractiviteiten toenemen, heeft Halliburton sterke groei in het verschiet, zeker als de energieprijzen stijgen.

De vooruitzichten voor 2020 zijn volgens Investorplace dan ook goed te noemen. Nu een vertraging van de wereldeconomie onwaarschijnlijk lijkt, zal het aandeel Haliburton naar verwachting de opwaartse trend van de afgelopen maanden voortzetten.

Lees ook: Grote sprong olieprijs vaak goed voor aandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht