ASMI exitstrategie

Door Nico Bakker op 16 januari 2020 10:00 | Views: 5.467

ASMI exitstrategie

Als trendvolgende belegger zoek je uiteraard de fondsen die een sterke trend vertonen. Dat is relatief makkelijk beleggen, want je stapt in en je houdt de positie aan. De moeilijkheid is echter wanneer je de winst gaat veiligstellen, want ook een trend is een hellend vlak, nietwaar?

Dit laatste speelt een belangrijke rol op de weekkaart van ASMI. Ik zal mijn licht over de grafiek laten schijnen en mijn TA-coachingaanbeveling met u delen.

Trendwaaier

We moeten terug naar februari 2019, toen de koers een crossover liet zien met zijn gemiddeldelijn en er derhalve een stijgende trend van start kon gaan. Toen noteerde de koers circa 44 euro. Inmiddels staat er 116+ op de borden. Binnen krap een jaar was er dus een stijging van ruim 160%. Dat zijn de betere transacties, niet waar?

Op de weg omhoog was er zelfs sprake van een parabolische koersbeweging, hetgeen een versnelling van de trend impliceert. Dit fenomeen wordt inzichtelijk gemaakt door meerdere trendlijnen, een zogenaamde trendwaaier van steeds steilere trendlijnen. 

Alles in de plus

Niet alleen charttechnisch is dit fonds uitermate interessant voor trendbeleggers, ook objectieve metingen ondersteunen de dominante positie van de bulls.

Zo is daar de sterk opkrullende gemiddeldelijn, regelmatig een volledige upswing en een RSI steeds ruim boven de 50-lijn, met zelfs de OBOS-banden in de bovenste helft van de RSI-grafiek.

Klik om te vergroten

Op dit moment staan ook alle indicatoren in de plus, met de bulls op zogenaamd ‘uncharted territory’: ze zijn nog nooit zo hoog geweest. Wat een euforie - maar hoe nu verder?

Exitstrategie

Ik kan mij voorstellen dat menig belegger zijn winsten in dit fonds wil veiligstellen, maar is dit verstandig? Niets staat een verdere stijging in de weg, de bovenkant van het speelveld ligt helemaal open. Dat is ook niet het probleem, het gaat nu om het formuleren van een exitstrategie.

Deels uitstappen als de huidige bullenparade haarscheurtjes gaat vertonen, dat is mijn coachingaanbeveling. Haarscheurtjes worden zichtbaar bij de eerstvolgende zwarte candle, of bij de RSI die de OB-lijn aanraakt.

Een andere indicatie is het moment dat de huidige witte body aanzienlijk krimpt, waardoor een lange spriet zichtbaar wordt met kleine body, ook wel Shooting Star genaamd.

Kortom, laat de grafiek aangeven wanneer het tijd wordt voor wat winstnemingen, in de wetenschap dat dit signaal nooit op het hoogste punt zal zijn. Maar dat is nog altijd beter dan te vroeg uitstappen omdat zich tussen de oren hoogtevreesperikelen aandienen.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group