Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Een belegger lijdt ’t meest…

Een belegger lijdt ’t meest…

Van alle kanten worden beleggers gewaarschuwd dat na zo’n stijging van de beurzen als die van vorig jaar een forse correctie wel haast onvermijdelijk is, ik schreef er vorige week al over.

Deze redenering is op zich niet onlogisch. Net zoals na eb steevast vloed volgt, en andersom, mondt iedere rally op de beurs uit in een kerkhof van teleurstellingen.

What goes up...

Vorig jaar namen de winsten immers niet langer toe. De koersstijgingen waren louter gebaseerd op een toename van de waardering. De rally op de beurs was niets anders dan een rally in koerswinstverhoudingen. En daar moet volgens veel insiders binnenkort wel een einde aan komen.

Deze bullmarket duurt dan ook al heel lang, in de Verenigde Staten al bijna elf jaar. Dat moet wel eindigen in een debacle, zeker met de onzekerheid van nieuwe presidentsverkiezingen en de naderende Brexit. Het is echter maar de vraag of beleggers er goed aan doen zich bang te laten maken.

Resultaten uit het verleden

Kijken we naar de statistieken, dan zien we dat die uitwijzen dat wanneer er in een jaar rendementen zijn gemaakt van 25 procent of meer, het volgende jaar doorgaans ook positief eindigt. De eerste dag en ook de eerste week verlopen gemiddeld vrij matig, maar vervolgens blijkt zo’n beleggingsjaar best de moeite waard.

Het is in de geschiedenis 18 keer voorgekomen dat de S&P 500 met meer dan 25 procent steeg. In 16 van deze gevallen bleek het eerste kwartaal van het jaar erop een rendement van gemiddeld 4,74 procent op te leveren.

Nog overtuigender wordt het wanneer in deze statistiek de jaren met een rendement van meer dan 25 procent worden gecombineerd met een laatste kwartaal van meer dan 8 procent, zoals vorig jaar het geval was.

Een dergelijke situatie kwam in de geschiedenis van de beurs tien keer voor. Alle keren eindigde het eerste kwartaal van het eropvolgende jaar met een winst van gemiddeld 4,24 procent. Weliswaar bleken ook hier de eerste paar dagen van het nieuwe jaar afwachtend te verlopen, maar vervolgens werd de rally van een jaar eerder gewoon voortgezet.

Blijft de rente laag?

Is er dan geen enkel vuiltje aan de lucht voor 2020? Zijn de waarderingen niet te hoog? Natuurlijk wordt er in de Verenigde Staten gemiddeld maar liefst 18 keer de verwachte winst over 2020 neergeteld. Een jaar eerder was dat nog slechts 15 keer. Dat is echter het resultaat van de gedaalde rente. Daar zit de komende jaren natuurlijk wel het gevaar, want zal de rente zo laag blijven?

De onderliggende langjarige trends duiden daar nog steeds op. De vergrijzing zal het komende decennium pas echt zijn hoogtepunt bereiken. De digitalisering zet door. De globalisering koelt wellicht af, maar zal niet stoppen. Met staatsschulden die overal de pan uitrijzen, lijkt er bovendien weinig ruimte voor een structureel hogere rente.

Centrale banken zullen waarschijnlijk steeds meer een verlengstuk van de overheden worden. De rentestanden zullen waarschijnlijk wel wat verder normaliseren, maar een structureel hoge rente? 

Afwachten kost geld

Beleggers gaan overigens echt nog wel tegen een correctie aanlopen, maar voortdurend vrezen voor een beursdaling brengt niets en kost beleggers meer dan de daling zelf. Of, om in de woorden van wijlen president van de Verenigde Staten, Franklin Delano Roosevelt, te spreken: ‘We have nothing to fear but fear itself’.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
    4. Dui inkoopmanagersindex diensten april (voorlopig) volitaliteit verwacht
    5. Dui samengestelde inkoopmanagersindex april
    6. EU samengestelde inkoopmanagersindex april
    7. VK samengestelde inkoopmanagersindex april
    8. 3M Q1-cijfers
    9. GE Aerospace Q1-cijfers
    10. General Motors Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht