Word abonnee en neem Beursduivel Premium
TA: Stilzitten loont

TA: Stilzitten loont

De Europese beurzen wisten in 2019 een sterke performance neer te zetten met gemiddelden rond de 30%. Beleggers die hun portefeuille minder hard zagen stijgen, hebben waarschijnlijk met te actief beheer stijgende koersen proberen na te jagen.

Een manier om dit te voorkomen is bijvoorbeeld een groot deel van de portefeuille te beleggen in passieve trackers, die meelopen met het beursgemiddelde. Een andere optie is door te participeren in een van de vele investeringsmaatschappijen die de Belgische beurs rijk is.

Met jarenlange ervaring zorgen de beheerders van deze holdings voor de juiste beleggingen en gezien de langetermijn-koershistorie doen ze dat uitstekend. Ik loop de technische plaatjes van een aantal interessante holdings langs.

Ackermans & Van Haaren

Ackermans & Van Haaren is boven de weerstand van de voorliggende koerstoppen gebroken. Dit bevestigt de stijgende trend en geeft een technische verbetering aan. Ackermans kan nu verder omhoog richting koersdoel €160,80 (gevormd op 28 augustus 2018).

Om het positieve plaatje intact te laten, is het wel van belang dat steun €138,60 (bodem van 8 januari) intact blijft.

Brederode

Brederode wist begin december boven de voorliggende toppen te breken waarmee de stijgende fase is hervat. De recente correctie van Brederode vindt plaats binnen de stijgende trend. Zolang de koers boven de voorgaande top weet te blijven, oogt het technische beeld positief.

Brederode heeft met de doorbraak ruimte gekregen voor een verdere stijging. Het eerste koersdoel ligt op €80,00 (berekend koersdoel), maar ook hogere niveaus sluit ik niet uit.

GBL

GBL heeft het koersdoel rond weerstand €96,52 (gevormd op 1 februari 2018) bereikt binnen de stijgende trend. De opwaartse fase krijgt enkel een nieuwe impuls indien de laatste koerstop wordt gebroken.

Verdere koersstijgingen mogen dan verwacht worden richting berekend koersdoel €115,00. De steun van GBL ligt rond €91,00 (bodem van 14 november 2019).

GIMV

GIMV laat een zijwaartse fase zien. De steun bevindt zich rond €54,10 (bodem van 3 december 2019) en de weerstand rond €56,95 (gevormd op 2 mei 2017). Er wordt een mogelijke hogere bodem gevormd. De vraag naar GIMV trekt aan.

Het technische beeld klaart pas verder op indien de weerstand wordt gebroken. In dat geval krijgt GIMV ruimte voor verdere koersstijging. De koers kan dan oplopen richting (fors) hogere niveaus.

Sofina

Sofina verbetert op de korte termijn, nu de correctieve fase naar boven wordt gebroken. Sofina laat afgezien hiervan bewegingen zien boven steun €188,60 (bodem van 25 september 2019). Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven weerstand €207,00 noodzakelijk.

Dan zal de stijgende fase worden hervat en kan de koers verder omhoog richting berekend koersdoel €225.

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht