'Flink opwaarts potentieel Ontex'

Door Beursduivel.be op 20 januari 2020 12:10 | Views: 6.130

'Flink opwaarts potentieel Ontex'

Luierfabrikant Ontex zit in lastig vaarwater. Het bedrijf worstelt met een grote schuldenberg, een omzet die niet echt groeit en een Ebitda-marge die onder druk ligt.

Ondanks deze tegenwind zit er nog wel degelijk potentie in het aandeel, stelt Martin Crum van die IEX Beleggersdesk.

Luiers en maandverband

“Ontex verdient geld met de productie van (incontinentie)luiers en maandverband, producten die in maar liefst 110 landen worden verkocht. Het bedrijf heeft eigen merken - zoals Silhouette, Serenity, Moltex en Liberty - maar ook fabriceert het eigenmerkproducten voor diverse retailers”, legt de analist uit.

De cijfers over heel 2019 zijn nog niet beschikbaar, die komen in maart. Wel kunnen we naar de cijfers over 2018 en de eerste 9 maanden van 2019 kijken. 

Geen groei, wel schulden

“Ontex zette in 2018 afgerond 2,3 miljard euro om, en denkt over 2019 op datzelfde niveau uit te komen. Ook in 2017 lag de omzet op dat niveau. Dat maakt direct duidelijk waarom het met de koers niet zo wil vlotten: er is geen groei van betekenis”, schrijft Crum.

Bovendien gaat de onderneming gebukt onder een enorme schuldenlast. “De nettoschuld bedroeg aan het eind van het derde kwartaal 876 miljoen euro. Hoewel de schuld langzaam wat afneemt, is een schuldratio van 3,7 te hoog. Dat zou eigenlijk tussen de 2 en 2,5 moeten liggen.” Volgens de analist is de kans dat het dividend verlaagd gaat worden, aanwezig. 

Ook heeft Ontex te maken met tegenwind waar het zelf niet zoveel aan kan doen, zoals ongunstige wisselkoersverhoudingen en stijgende grondstofprijzen. Al met al niet zo’n rooskleurig plaatje dus. 

Stevige herwaardering

Toch ziet Crum wel degelijk potentie in het aandeel.

“Als Ontex erin slaagt het groeipad weer in te slaan - zowel op omzet- als op Ebitda-niveau - en als het de schuldenlast serieus weet terug te dringen, dan ligt een stevige herwaardering van het aandeel voor de hand. Maar voordat we stappen zetten, wachten we eerst de cijfers over heel 2019 af.”

Meld u gratis aan voor de Opinie & Tips Nieuwsbrief van Beursduivel.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group