Waardeaandelen: terug van weggeweest?

Door Belegger.nl op 21 januari 2020 16:05 | Views: 7.354

Waardeaandelen: terug van weggeweest?

Waardeaandelen zijn de afgelopen decennia flink achtergebleven bij groeiaandelen. Maar nu de waarderingen voor met name Amerikaanse aandelen  wel erg hoog zijn, is het volgens Marketwatch hoog tijd voor beleggers om terug te keren naar waardeaandelen.

Negeer waardeaandelen op eigen risico, zegt John Linehan, hoofd beleggingen bij beleggingsfonds T. Rowe Price Group.

Volgens Joel Greenblatt, mede-hoofd beleggingen van het Gotham Funds, kwamen beleggers die in 2019 goedkope aandelen kochten en short gingen in dure van een koude kermis thuis, want deze strategie kende zijn slechtste jaar sinds 1999.

Maar na 1999 volgden drie uitmuntende jaren voor waardeaandelen (2000-2002), en Greenblatt denkt dat deze geschiedenis zich kan herhalen.

Hier zijn vier manieren om meer waarde aan uw portefeuille toe te voegen:

Vind aandelen met een aantrekkelijke waarde

Greenblatts Gotham Defensive Long 500-fonds heeft een grote positie opgebouwd in de Amerikaanse defensiespecialist Lockheed Martin. Het aandeel wordt weliswaar tegen een korting van 20% verhandeld in verhouding tot de kasstroom, maar toch zien de fundamenten van Lockheed er gezond uit. Zo nam de jaarwinst met 13% toe.

De 5 grootste posities in het Gotham Defensive Long 500-fonds zijn Honeywell International, Merck, Verizon Communications, Eli Lilly, en Johnson & Johnson. In het Gotham Large Value Fund van Greenblatt zijn dat Citigroup, Apple, IBM, Honeywell en Cisco Systems.

Kies cyclische aandelen

De wereldwijde vertraging van de productie en de angst voor een recessie dreef bezorgde beleggers vorig jaar uit cyclische sectoren als industrie, grondstoffen, energie en financiën, aldus Jim Paulsen, hoofdstrateeg bij de Leuthold Group.

Hoewel de marktkapitalisatie van deze sector in de S&P 500 zich nu op een van de laagste niveaus sinds 1990 bevindt, kan een economische opleving cyclische aandelen een flinke duw in de rug geven.

Zo kunen industrieën en materialen profiteren van het einde van de handelsoorlog tussen de VS en China en de stijgende grondstofprijzen. Financiële instellingen kunnen profiteren van een steiler wordende rentecurve, en van de aanhoudende bullmarkt die emissies aantrekkelijk maakt.

Ed Yardeni van Yardeni Research wijst erop dat industrie- en energieaandelen de laagste koers-winstratio’s in de markt hebben (respectievelijk 16,8 en 17,1), terwijl analisten hoge verwachtingen hebben voor de jaarlijkse winstgroei van deze sectoren (respectievelijk 14% en 23%).

Marketwatch raadt aan de volgende exchange traded fondsen (ETFs) te overwegen:

 • Industrial Select Sector SPDR Fund
 • iShares U.S. Industrials
 • Materials Select Sector SPDR
 • iShares U.S. Basic Materials
 • VanEck Vectors Oil Services
 • Energy Select Sector SPDR
 • SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production
 • Financial Select Sector SPDR Fund
 • iShares U.S. Financial Services
 • SPDR S&P Bank

Kijk buiten de VS

Na de Amerikaanse aandelenmarkten zo hoog zijn opgelopen, is het hoog tijd om eens te kijken naar gebieden buiten de VS, zoals Europa en opkomende markten, aldus McDonald. Hij adviseert de volgende ETFs:

 • Vanguard FTSE Europe
 • iShares MSCI Emerging Markets

Beleg in beleggingsfondsen met waardeaandelen

Overweeg voor de diversificatie van uw portefeuille twee fondsen die de concurrentie en de markt regelmatig verslaan:

 • Gotham Large Value
 • T. Rowe Price Value Fund

Lees ook: Top 5 waarde-aandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group