De 7 beste autoaandelen van 2020

Door Belegger.nl op 21 januari 2020 08:50 | Views: 8.561

De 7 beste autoaandelen van 2020

Autofabrikanten hebben het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad. Autoaandelen zijn cyclisch van aard, maar de meeste analisten op Wall Street zijn behoorlijk pessimistisch over de sector, ondanks dat de economie in de VS er redelijk goed voor staat.

US News vraagt zich af of de lage waarderingen verdiend zijn. Het wijst erop dat een aantal autofabrikanten flink zou kunnen profiteren van trends als elektrische voertuigen, zelfrijdende auto’s en toenemende vraag uit China.

De website zette de zeven beste autoaandelen op een rij.

1. Honda

Deze industriële reus uit Japan, opgericht in 1946, wordt momenteel verhandeld tegen slechts 10 keer de winst, 8,8 keer de verwachte winst en 0,64 keer de boekwaarde, aldus US News. Dat alleen al zou Honda een van de beste autoaandelen van het jaar moeten maken.

Bovendien heeft het bedrijf zijn dividend in acht van de afgelopen negen jaar verhoogd, en verwacht het management voor bijna een miljard dollar aan aandelen terug te kopen in 2020.

De onderliggende activiteiten van Honda zijn wellicht iets aan het stagneren, maar met een dividend van 3,7% is Honda moeilijk te negeren.

2. Douglas Dynamics

Deze Amerikaanse producent van sneeuwschuivers, zoutstrooimachines en andere sneeuw- en ijsbeheersapparatuur heeft een marktkapitalisatie van een miljard dollar.

Douglas Dynamics boekte in 2019 een jaaromzet van 561 miljoen dollar, een stijging van maar liefst 87% in vijf jaar tijd. Het keert een dividend uit van 2%.

3. Toyota Motors

Het aandeel Toyota, het meest waardevolle autobedrijf op aarde, is volgens US News enigszins ondergewaardeerd, want het wordt verhandeld voor minder dan 10 keer de vrije kasstroom. In de afgelopen zes maanden steeg de omzet met 4,2%, wat veel beter was dan de rest van de sector.

Toyota is momenteel bezig met een transformatie van autoproducent tot mobiliteitsbedrijf, en investeert daarbij fors in connectiviteit, electrische auto's en zelfrijdende auto’s met kunstmatige intelligentie. Toyota betaalt een dividend van 2,6%.

4. Volkswagen

Na Toyota is deze Duitse reus het meest waardevolle autobedrijf ter wereld, en kan dus zeker niet ontbreken op deze lijst.

Zo stegen de leveringen van voertuigen aan China, nu de grootste automarkt ter wereld, vorig jaar met 1,7%, ondanks de zwakkere economie daar.

Volkswagens uitgebreide merkenportfolio (Audi, Porsche, Lamborghini, Bugatti, Ducati en Bentley) geeft het bedrijf de kans om te focussen op de duurdere merken in tijden dat de bredere markt voor auto’s verzwakt. Zo namen Porscheleveringen vorig jaar met 10% toe, terwijl Lamborghini zelfs een verkoopstijging van 43% boekte.

5. Tesla

Deze Amerikaanse producent van hoogwaardige elektrische auto’s, opgericht door de excentrieke miljonair Elon Musk, mag uiteraard ook niet in dit rijtje ontbreken.

In de afgelopen drie maanden is de koers van het aandeel meer dan verdubbeld. Dat kwam vooral door de opening van een enorme fabriek in China, en door recordverkopen in het afgelopen kwartaal.

Tesla, dat nu een marktkapitalisatie heeft van maar liefst 100 miljard dollar, is nog steeds marktleider in het zelfrijdende auto-segment, maar concurrenten als de Porsche Taycan komen eraan.

6. Tata Motors

Deze in India gevestigde multinational is het moederbedrijf van Jaguar Land Rover (JLR). De  populaire Range Rover Evoque van JLR boekte in het laatste kwartaal een verkoopstijging van 54%, en is een mooie tegenhanger voor de verzwakkende activiteiten van Tata Motor in thuismarkt India.

Tata Motors is momenteel bezig met het implementeren van Project Charge, dat ten doel heeft zo’n miljard pond te bezuinigen in 2020. Analisten verwachten de komende jaren een robuuste winstgroei naarmate deze inspanningen vorderen.

7. Penske Automotive Group

Dit bedrijf is bij Nederlandse beleggers waarschijnlijk een stuk minder bekend. Penske is een Amerikaanse handelaar in auto’s en vrachtwagens. Het concern doet het met een omzetgroei van 5,5% in het vorige kwartaal, aandeleninkoop en een verhoging van het dividend veel beter dan de rest van de sector.

Penske Automotive heeft bovendien zijn dividenduitkering in de afgelopen acht jaar jaarlijks verhoogd. Schrijf deze stabiele autodealer, die momenteel wordt verhandeld tegen slechts negen keer de winst, niet af, zo adviseert US News.

Lees ook: 7 energie-aandelen om te kopen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group