Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe lang duurt het FAMAG-feestje nog?

Hoe lang duurt het FAMAG-feestje nog?

De champagne knalde toen de beurswaarde van Google-moeder Alphabet vorige week voor het eerst boven de grens van 1.000 miljard dollar kwam. Na Apple, Microsoft en Amazon is Alphabet het vierde bedrijf dat die mijlpaal bereikt.

De afgelopen jaren is de waarde van grote Amerikaanse technologie bedrijven enorm gestegen, door sterk groeiende resultaten. Duurt het feestje voor beleggers nog langer? Of moeten beleggers zich voorzichtig naar de uitgang begeven?

Google werd Alphabet

Alphabet kwam in 2004 als Google naar de beurs. Het bedrijf is dus pas 16 jaar beursgenoteerd. Gedurende die jaren heeft het bedrijf beleggers steeds opnieuw verwend met sterk groeiende resultaten.

In 2015 werd het beursgenoteerde bedrijf hernoemd naar Alphabet. Naast de bekende zoekmachine had het bedrijf onder andere de videodienst Youtube, maakte het telefoons en ontwikkelde het zelfrijdende auto’s. De advertentieverkopen via de zoekmachine vormen nog steeds de kurk waar het bedrijf op drijft.

Groei wordt beloond

De groeicijfers van Alphabet zijn fenomenaal. Zo is de omzet sinds 2015 weer verdubbeld, met behoud van een uitstekende winstmarge.

Beleggers belonen de groeicijfers door 31 keer de winst te betalen. Dat ligt een stuk hoger dan de koers/winstverhouding van 22 voor de S&P 500, maar het is in lijn met het historisch gemiddelde van Alphabet zelf.

Zorgen over mededinging en kosten

Toch is het niet allemaal goud dat er blinkt. Vanwege de sterke marktpositie van Google en Youtube is het bedrijf geregeld onderzoek van mededinging rechtszaken. Er zijn al diverse boetes uitgedeeld.

Daarnaast stijgen de kosten van het bedrijf harder dan gewenst en lukt het niet goed om nieuwe bedrijfsonderdelen winstgevend te krijgen.

Tot slot lijkt Alphabet de slag om de lucratieve cloud-dienstverlening voorlopig te hebben verloren van Amazon en Microsoft. Maar getuige de koerswinst winnen de goede overall prestaties het vooralsnog van de zorgen.  

FAMAG goed voor een vijfde van de S&P 500

De waardestijging van Alphabet staat niet op zichzelf. Apple en Microsoft zijn ook meer dan 1 biljoen dollar waard en Amazon volgt wellicht snel. Samen met Facebook vormen deze vijf technologiebedrijven (ook wel afgekort als FAMAG) maar liefst 19% van de S&P 500 index. In 2015 was dat nog maar 12%.

Deze concentratie baart mij toch wel enige zorgen. Als de groei tegenvalt, leidt dat ongetwijfeld tot een sterke koersdaling. Ik sluit niet uit dat de FAMAG-bedrijven dan tegelijk dalen. Met in hun kielzog andere bedrijven snelgroeiende en hooggewaardeerde bedrijven als Netflix en Tesla.

Hoge concentratie kan leiden tot groot verlies

De bovengenoemde concentratie in hooggewaardeerde, snelgroeiende technologiebedrijven met dominante marktposities vormt een risico voor beleggers. De spreiding in de portefeuille daalt, waardoor er te weinig tegenwicht is voor de dalers. Veel beleggers lopen dit risico, al dan niet ongemerkt via beleggingsfondsen of ETF’s.

De koersen kunnen dit jaar natuurlijk gewoon verder stijgen. Maar ze kunnen ook een keer dalen en dan kan het snel gaan. Eind 2018 hebben we dat kortstondig zien gebeuren.

Van winstnemen is nooit iemand armer geworden

Door de helft van de positie in de FAMAG-aandelen te verkopen, neemt u gedeeltelijk winst. Het andere deel blijft in portefeuille en kan profiteren als de koersen verder stijgen. De portefeuille is dan beter gespreid en minder kwetsbaar.

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht