Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Zo reageren de beurzen op grote virusuitbraken

Zo reageren de beurzen op grote virusuitbraken

De verspreiding van het coronavirus heeft afgelopen week geleid tot een paniekreactie op de beurzen. Maar bij eerdere uitbraken van gevaarlijke virussen, zoals SARS, ebola en vogelgriep, bleken de gevolgen voor de beurs uiteindelijk beperkt.

China heeft reisbeperkingen ingesteld in tien grote steden, om de verspreiding van het dodelijke coronavirus tegen te gaan. Deze maatregel raakt zo’n 20 miljoen Chinezen. Het dodental als gevolg van besmetting is opgelopen tot 26 mensen, terwijl het virus inmiddels ook in de VS en andere landen is opgedoken.

Het bericht over de uitbraak van het coronavirus leidde tot forse verliezen op Wall Street en elders in de wereld. Maar daarna wisten de markten zich redelijk te herstellen.

SARS en vogelgriep

Dat is een patroon dat vaker zichtbaar is, zo constateert MarketWatch, die onderzocht wat de impact was van eerdere uitbraken van dodelijke epidemieën op de beurzen.

Tijdens de uitbraak van het SARS-virus, die eind 2002 begon en 774 mensen het leven kostte, behaalde de S&P 500-index per saldo een winst van 14,59%, zo blijkt uit cijfers van Dow Jones Market Data. In 2006, toen de wereld werd opgeschrikt door het vogelgriepvirus, ook wel bekend als H5N1, steeg de S&P 500 met 11,66% in de eerste zes maanden na de uitbraak.

Ook bij andere epidemieën wist de S&P 500 zich na zes en twaalf maanden meestal goed te herstellen, zo blijkt uit deze tabel:

Bij de MSCI All Countries World-index is het beeld niet substantieel anders. Historisch gezien is deze graadmeter met 0,4% gestegen in de maand na een epidemie, 3,1% in de daaropvolgende periode van zes maanden en 8,5% een jaar later, volgens berekeningen van Charles Schwab.

De onderstaande grafiek illustreert dit:

Chinees nieuwjaar

De reactie van beleggers bij het coronavirus zal volgens MarketWatch vooral afhangen van de ernst van het verloop van de epidemie. Wat de zaak wel gecompliceerd maakt, is dat de uitbraak van het virus plaatsvindt tijdens het Chinees nieuwjaar, als veel Chinezen reizen, om op familiebezoek te gaan of cadeaus te kopen. Dat vergroot het risico dat het virus zich snel binnen en buiten China verspreidt.

Bovendien zouden de beurzen nu wat kwetsbaarder kunnen zijn voor dalingen, omdat ze zich op recordhoogte bevinden. "In een aandelenmarkt waar de dominante factor prijsmomentum is, wordt de impact van een verandering in een extern risico of een natuurlijke risicofactor versterkt", meent David Kotok, hoofd beleggingen van Cumberland Advisors.

Mocht de verspreiding van het virus snel een halt worden toegeroepen, dan zal de impact voor beleggers waarschijnlijk beperkt zijn, voorspelt MarketWatch.

Impact nog onbekend

CNBC sluit zich hierbij aan. Als het aantal besmettingen afneemt, zullen de beurzen weer tot rust komen, zo is de teneur.

Wel waarschuwen economen ervoor dat het nog te vroeg is om in te schatten wat het effect van het virus is op de Chinese economie, omdat de epidemie nog in een pril stadium zit. Als de uitbraak in China groot is of als het virus ook om zich heen grijpt in andere regio's, zoals de Verenigde Staten, kunnen de financiële markten er meer hinder van ondervinden.

Ook CNBC maakt een vergelijking met de uitbraak van het SARS-virus. Maar Peter Boockvar, hoofd beleggingen bij Bleakley Global Advisors wijst wel op enkele belangrijke verschillen tussen toen en nu. "De Chinese overheid opereert nu sneller en pro-actiever en is een stuk transparanter dan in 2002. Dat kan er voor zorgen dat het virus minder kwaadaardig is dan SARS destijds."

Wereld is mobieler

Aan de andere kant is de wereld nu veel mobieler geworden, waardoor het virus zich sneller kan verspreiden. Dat maakt het volgens hem lastig om te voorspellen hoe het virus zich zal ontwikkelen. Mark Williams, Azië-specialist bij Capital Economics, voegt eraan toe dat het aantal Chinezen dat de wereld over vliegt nu vijf tot tien keer zo groot is als destijds bij de uitbraak van SARS.

Volgens hem heeft het SARS-virus de economische groei van China tijdelijk met 5 procentpunten gedrukt, maar is de economie daarna weer snel hersteld. Hij verwacht dat de Chinese economie ook bij het coronavirus enige veerkracht zal laten zien. "Op een gegeven moment wordt het leven weer opgepakt en gaan mensen weer winkelen."

Een ander verschil met de SARS-uitbraak is dat de aandelenmarkten eind 2002 net uit een berenmarkt kwamen en dus nog vrij kwetsbaar waren. Dit leidde tijdelijk tot nieuwe dieptepunten op de aandelenmarkten. Boockvar verwacht dat het beleid van de Federal Reserve meer impact zal hebben op Wall Street dan het coronavirus, tenzij de uitbraak sterk verergert.

Olieprijzen onder druk

Het coronavirus had een grotere impact op de grondstoffenmarkt. Zo kreeg de olieprijs forse klappen, omdat beleggers bang waren dat het virus een wissel zal trekken op de wereldwijde transport, de handel met China en de reisactiviteit in China.

Ook de koperprijs stond onder druk, omdat beleggers vrezen dat een economische groeivertraging in China de wereldwijde groei zal ondermijnen.

Deze sectoren merken er het meest van

Welke sectoren worden het meest geraakt als het coronavirus zich uitbreidt? Volgens Larry Hu, hoofd China bij Macquarie Capital, leden in 2002 vooral de transportsector, restaurants en retailers onder de uitbraak van het SARS-virus. Vastgoed en de Chinese export bleven aardig overeind.

Analisten van Morgan Stanley wijzen erop dat de SARS-epidemie heeft laten zien dat er wel lokaal grote verstoringen kunnen zijn van de economie en de financiële markten. Zo daalden de indexen van Hong Kong en Zuid-Korea vlak na de uitbraak met 10 en 11%.

Volgens de zakenbank doen de gezondheidszorg en defensieve sectoren het vaak beter in het prille begin van de uitbraak. Maar sectoren die sterk afhankelijk zijn van de ontwikkeling van de economie, zoals financials en vastgoed en sectoren met hoge waarderingen (zoals IT) krijgen vaak de grootste klappen.

Lees ook: 4 belangrijke effecten van de Amerikaanse verkiezingen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht