3 biotechs in virusbestrijding om nu te kopen

Door Belegger.nl op 27 januari 2020 10:10 | Views: 18.960

3 biotechs in virusbestrijding om nu te kopen

Terwijl het dodelijke coronavirus deze week om zich heen greep in China, stegen de koersen van een aantal Amerikaanse en Chinese biotechnologiebedrijven. Die ontwikkelen namelijk vaccins tegen onder meer griep.

Het dodental van het griepvirus, dat voor het eerst uitbrak in de miljoenenstad Wuhan, in het midden van China, staat inmiddels op 80. Er zijn uitbraken gemeld in onder meer de VS, Japan, Zuid-Korea, Vietnam, Singapore en Frankrijk.

Uiterst speculatief

Analisten van Zacks schrijven in een notitie op de website dat een aantal biotechbedrijven mogelijk zal profiteren van de uitbraak van het Wuhan-virus, officieel 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV). Het noemde daarbij Novavax, Moderna en NanoViricides.

Let wel: deze beleggingspropositie is uiterst speculatief omdat er grote risico's aan kleven. Niemand weet immers hoe het coronavirus zich zal ontwikkelen en welk bedrijf een eventueel vaccin zal gaan maken.

Novavax

Dit bedrijf is bezig met de ontwikkeling van verschillende vaccins die zich op seizoensgriep, respiratoir syncytieel virus (RSV, veroorzaker van verkoudheid) en het dodelijke Ebola richten. Het griepvaccin NanoFlu zit in een Fase-III studie, terwijl RSV-kandidaat ResVax zich eveneens in een laat stadium van ontwikkeling bevindt.

Novavax had in 2013 success met een vaccin tegen MERS, een variant van het coronavirus in het Midden-Oosten. Dit alles zou van Novavax een potentiële winnaar kunnen maken in de strijd tegen het Wuhan-virus. Na de eerste nieuwsberichten uit China over een uitbraak van het virus steeg de koers van het aandeel Novavax op 21 januari met meer dan 70%.

Moderna

Moderna is momenteel samen met een aantal Amerikaanse overheidsinstellingen voor gezondheidszorg bezig om snel een vaccin tegen 2019-nCoV te ontwikkelen. Een snellere vaccinontwikkeling is noodzakelijk om het risico van een uitbraak te beperken. De aandelen van het bedrijf zijn deze week tot nu toe met 4% gestegen.

NanoViricides

NanoViricides houdt zich bezig met de ontwikkeling van op nanotechnologie gebaseerde antivirale vaccins, gericht op verschillende infectieziekten, waaronder griep. Eerder werkte het bedrijf met succes aan middelen tegen MERS en Ebola. Het zag zijn koers afgelopen week even verdrievoudigen.

Conclusie

De analisten van Zacks wijzen erop dat van een aantal van de biotechnologiebedrijven de koersen ook weer gedaald zijn, na de grote stijgingen op 21 januari. Zacks wijt dat aan euforie onder beleggers na de eerste berichten over het Wuhan-virus. De verspreiding van het coronavirus bevindt zich echter nog in een vroeg stadium.

Zacks raadt beleggers aan om zich goed op de hoogte te houden van eventuele nieuwe gebieden waar het coronavirus opduikt, of verspreiding van 2019-nCoV in China, de Verenigde Staten en andere landen die al een coronavirusinfectie hebben gemeld.

Lees ook: Zo reageren de beurzen op grote virusuitbraken

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group