Tesla: Technisch wonderaandeel

Door Nico Bakker op 6 februari 2020 10:00 | Views: 4.674

Tesla: Technisch wonderaandeel

Menig belegger zal de wenkbrauwen fronsen bij het zien van het koersverloop van Tesla. Hoe kan dat nu, bijna 900 dollar op het koersbord? Vorig jaar ging het nog zo slecht en werd er al gezinspeeld op een faillissement.

"Het kan verkeren", zei dichter Bredero ooit en dat geldt zeker voor Tesla, het technisch wonder. Maar hoe nu verder met de chart, ook een technisch wonder? Ik zal het plaatje voor u duiden. 

Wat een acceleratie

Ik neem u mee op de grafiek naar oktober vorig jaar toen de koers met een solide witte candle de gemiddelde lijn opwaarts passeerde. Er kwam toen een einde aan een licht negatief getinte kwakkelfase. De koers noteerde toen rond de 270 met de swingteller reeds op +7.

Dat was geen ideaal instapmoment. De upswing werd afgemaakt, gevolgd door wat stabilisatie bij 350. Vervolgens startte er rond 350 een nieuwe upswing. Dat was wel een prachtig instapmoment, vervolg uptrend, niet wetende dat er een supersnelle acceleratie zou volgen tot aan ruim 900 aan toe.

De doorgewinterde en gedisciplineerde Dashboard-belegger zou de hele rit hebben uitgezeten tot aan swing +9 deze week aan toe. Een ruime verdubbeling van de winst in slechts negen weken, hetgeen een sterk parabolische bullenmove op de grafiek oplevert. 

Pitstop

Prachtig mooi de beweging die we zien, maar hoe nu verder? Wat indiceren de indicatoren? Het moge duidelijk zijn dat er sprake is van een charttechnische overspannenheid. De swingteller op +9, de RSI ruim boven de OB-lijn en al enkele oranje gekleurde MRI candles onderschrijven deze bevinding.

De bulls zijn toe aan een pitstop, de motoren raken oververhit, tijd voor afkoeling. Maar doen de stieren dit om vervolgens een correctie toe te staan? 

Wat te doen?

Als u koopposities heeft uitstaan, dan getuigt dit van een enorme discipline, want eerlijk gezegd toont de chart een uitzonderlijke situatie. Ik wil dit het 'Tesla effect' gaan noemen in mijn TA coaching-activiteiten. Dan weet u exact wat ik bedoel als we worden getrakteerd op een supersnelle parabolische koersbeweging.

Een reactie uit het berenkamp kan niet uitblijven, wat dan winstnemingen zal uitlokken. Maar hiertoe is een zwarte candle gewenst, liefst zonder al te lange sprieten. Een afdaling naar de 500 zone is dan goed mogelijk. Daar maar eens bezien of Tesla toe is aan een nieuwe rit richting het noorden.

Mocht u geen koopposities hebben uitstaan, dan mag u aan de zijlijn wachten op nieuwe koopkansen tegen veel lagere koersen dan 800+. Ook dat getuigt van de juiste mentale beleggersdiscipline. Lopende posities: Op het moment van schrijven heeft Nico Bakker van BTAC in privé dan wel zakelijk geen positie in de onderliggende waarde zoals beschreven in dit document dan wel financiële instrumenten die hier aan zijn gerelateerd. Er kan sprake zijn van indirecte deelnemingen via beleggingsfondsen, kapitaalverzekeringen en/of pensioenfondsen waarin wordt belegd en waar hij geen invloed heeft op het beleggingsbeleid. Verder zijn er geen andere potentiële belangenconflicten bekend.


Nico Bakker is directeur en eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A.. De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur.

De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker geven zijn technische mening weer over het betreffende item in zijn hoedanigheid als technisch analist en consultant. Zijn beloning staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group