Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Markten zijn euforisch en zelfgenoegzaam'

'Markten zijn euforisch en zelfgenoegzaam'

De financiële markten bevinden zich momenteel in een staat van euforie en zelfgenoegzaamheid. Dat vinden marktexperts van de Amerikaanse zakenbank Citigroup.

Beleggers zijn volgens dit artikel van Bloomberg News zo optimistisch gestemd dat zelfs de uitbraak van het coronavirus in China amper effect heeft gehad op de koersen.

"Vrijwel elke klant met wie we praten wil op de dip kopen, en dat is niet geruststellend," schreef Tobias Levkovich, hoofdstrateeg Amerikaanse aandelen bij Citigroup, woensdag in een notitie.

Optimisme

Hoewel er mogelijk sprake is van vertraging van de verspreiding van de Wuhan-griep buiten de Chinese provincie Hubei waar het virus voor het eerst opdook, verwacht Levkovich dat de gevolgen nog wel even voelbaar zullen zijn.

Toch zijn aandelen wereldwijd afgelopen week sterk gestegen. Amerikaanse aandelen braken zelfs nieuwe hoogterecords, na het nieuws dat de epidemie misschien kan worden ingedamd. De Nasdaq is met bijna 4% gestegen, terwijl de MSCI AC World Index bijna 3% hoger staat.

Waarschuwingssignalen

Maar Levkovich wijst erop dat de effecten van de virusuitbraak amper zijn meegenomen in de winstverwachtingen van bedrijven. Intussen wijst de afvlakkende rendementscurve op meer volatiliteit in de toekomst, wat meestal gepaard gaat met schommelingen op de aandelenmarkt.

Op de derivatenmarkt zijn de koersen voor beschermende putopties gedaald, wat volgens Levkovich wijst op zelfgenoegzaamheid in de markt.

"We herinneren onze klanten aan hoe een euforische mentaliteit de waardering kan beïnvloeden," schreef Levkovich. Citigroup heeft een eindejaarsvoorspelling van 3.375 punten voor de S&P 500. 

Lees ook: 5 redenen waarom vrees voor het coronavirus overdreven is

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht