6 kooptips binnen de energiesector

Door Belegger.nl op 11 februari 2020 07:30 | Views: 10.302

6 kooptips binnen de energiesector

De energiesector presteert al jaren ondermaats. Zo stegen olieaandelen gedurende zeven van de afgelopen acht jaar minder snel dan de S&P 500-index.

Ook dit jaar is de energiesector slecht begonnen. De sector staat op 10% verlies, vergeleken met 3% winst voor de S&P 500. 

Bedrijfswinsten stelden teleur

Bedrijfswinsten in de hele energiesector, van energieproductie tot raffinage en chemie, stelden tijdens het vierde kwartaal teleur. Zo liet de Amerikaanse oliegigant Exxon Mobil een winstdaling zien van maar liefst 70% (exclusief de verkoop van activa). 

Ook het huidige kwartaal belooft weinig goeds. De prijs van een vat West Texas Intermediate (WTI) is bijvoorbeeld in 2020 met 16% gedaald, onder meer vanwege bezorgdheid over de impact van het coronavirus op de Chinese vraag en de wereldwijde economische activiteit.

Laagterecord

De weging van energieaandelen in de S&P 500-index is gedaald tot een laagterecord van 3,8%, terwijl de totale waarde van de hele sector aanzienlijk lager ligt dan die van techreus Apple, dat momenteel zo’n 1,4 biljoen dollar waard is.

Veel analisten op Wall Street hebben de energiesector min of meer opgegeven. Maar volgens dit artikel van Barron’s is nu juist de beste tijd om energieaandelen te kopen. 

Aantrekkelijk dividend

De sector biedt beleggers immers aantrekkelijke dividenduitkeringen. Zo hebben Exxon, Chevron, BP en Royal Dutch Shell een dividendrendement van tussen de 4,7% en 7,2%. 

"De grote energieaandelen zijn een van de meest aantrekkelijke opties in de markt", zegt David King, manager van het Columbia Flexible Capital Income Fund (CFIAX). 

Hier zijn zes kooptips voor beleggen in de energiesector:

1. BP 

Sinds de olieramp in de Golf van Mexico tien jaar geleden heeft BP een succesvolle herstructurering ondergaan. BP heeft zijn dividend de afgelopen week licht verhoogd, en biedt beleggers een dividendrendement van 6,7%.

2. Chevron

Chevron, dat rond de 110 dollar wordt verhandeld, heeft de beste balans in de branche, een sterke vrije kasstroom en een rendement van 4,7% na een recente dividendverhoging. 

"We geven nog steeds de voorkeur aan Chevron boven bijvoorbeeld ExxonMobil", zegt J.P. Morgan-analist Phil Gresh. "Chevron heeft een sterke balans, een gedisciplineerde benadering van kapitaalallocatie en de break-even olieprijs om zijn dividend te dekken is veel lager dan die van Exxon." Hij heeft een overwogen-rating voor Chevron, met een koersdoel van 135 dollar.

"Het dividend van Chevron is veilig en zeer aantrekkelijk", beaamt King.

3. ConocoPhillips 

Barron’s raadt beleggers aan te investeren in de grote, geïntegreerde energiereuzen, zoals ConocoPhillips, het grootste energie- en productiebedrijf in de VS. 

4. Royal Dutch Shell 

Royal Dutch Shell heeft - net als BP - een lagere koers-winstratio dan Amerikaanse collega's, deels als gevolg van de toenemende aversie tegen energieaandelen in Europa, waar beleggers zich meer en meer bewust zijn van de impact van de uitstoot van fossiele brandstoffen op het klimaat. 

5. Energy Select Sector SPDR

Het Energy Select Sector SPDR-indexfonds belegt in energieaandelen in de S&P 500. Het staat momenteel op 54 dollar, het laagste niveau in het afgelopen jaar. 

6. SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production

Het S&P Oil & Gas Exploration & Production-indexfonds is ideaal voor speculanten, met posities in Apache, Occidental Petroleum en EOG Middelen. Ook dit fonds schreef de afgelopen week een laagterecord bij. 

Bekijk ook: 7 energie-aandelen om te kopen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group