De 10 gouden regels van Wall Street-legende Bob Farrell

Door Belegger.nl op 13 februari 2020 14:00 | Views: 4.502

De 10 gouden regels van Wall Street-legende Bob Farrell

Wall Street-legende Bob Farrell is inmiddels 88 jaar oud en al jaren met pensioen. Toch staan de gouden regels van Farrell nog steeds als een huis, en worden ze ook vandaag de dag nog steeds door analisten geciteerd, aldus CNBC.

In een carrière van bijna een halve eeuw groeide Farrell uit tot een topanalist, die bekend stond om zijn accurate voorspellingen van veranderingen in de aandelenmarkt.

Farrell was de belangrijkste beursanalist en senior investeringsadviseur bij de Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch, waar hij 45 jaar lang werkte. Als technisch analist begreep hij hoe belangrijk data zijn, en kon hij zo patronen en trends herkennen.

Farrells regels nog steeds actueel

Farrells regels over de bullmarkt zijn anno 2020 zeer actueel. "Markten zijn het sterkst als ze breed zijn en het zwakst wanneer ze zich beperken tot een handvol grote namen," schreven analisten van Rosenberg Research maandag in een notitie aan hun klanten, verwijzend naar de zevende regel van Farrell.

Apple, Alphabet, Facebook, Microsoft en Amazon vertegenwoordigen gezamenlijk bijna 20% van de totale S&P 500-index. Dat is de hoogste concentratie sinds de internetzeepbel in 2000.

Zowel de S&P 500 als de Nasdaq bereikten nieuwe hoogterecords op maandag, onder meer door een stijging van technologieaandelen als Amazon.

"Zodra duidelijk wordt dat deze bedrijven niet kunnen blijven groeien met veelvouden van het bbp van hele landen, zullen dit soort aandelen in een trend van neerwaartse impulsen terechtkomen, wat verder kan worden versterkt door kuddegedrag van indexfondsen die allemaal tegelijk naar de uitgang rennen,” schrijft Rosenberg Research.

Tesla

Elke bubbel kan uit elkaar spatten, waarschuwde Rosenberg Research. Het wees daarbij op de tweede vuistregel van Farrell: excessen in de ene richting zullen leiden tot uitwassen de andere kant op.

Volgens sommige analisten lijkt de stijging van de koers van het aandeel Tesla met 85% dit jaar verdacht veel op een zeepbelscenario. Als de tweede regel van Farrell hier opgaat, kan het torenhoge niveau gevolgd worden door een diep dal.

Dit zijn de tien gouden regels van Farrell

1. Over een langere periode neigen markten ertoe terug te keren naar het gemiddelde

2. Uitwassen in de ene richting zullen leiden tot uitwassen in de andere richting

3. Er zijn geen nieuwe tijdperken - excessen zijn nooit blijvend

4. Exponentieel snel stijgende of dalende markten gaan meestal verder dan je denkt, maar ze corrigeren niet door zijwaarts te gaan

5. Het publiek koopt het meest aan de bovenkant en het minst aan de onderkant

6. Angst en hebzucht zijn sterker dan langdurige vastberadenheid

7. Markten zijn het sterkst wanneer ze breed zijn en het zwakst wanneer ze zich vernauwen tot een handvol grote namen

8. Bearmarkten hebben drie stadia: scherp naar beneden, een heropleving en een langdurige fundamentele neerwaartse trend

9. Als alle deskundigen en voorspellingen op één lijn zitten, gaat er meestal iets anders gebeuren

10. Bullmarkten zijn leuker dan bearmarkten

Lees ook: Deze 10 regels maakten Warren Buffett miljardair

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group