Waarom niet gewoon hetzelfde kopen als Warren Buffett?

Door Belegger.nl op 13 februari 2020 07:25 | Views: 10.698

Waarom niet gewoon hetzelfde kopen als Warren Buffett?

Is Warren Buffetts top 10 de moeite waard? Op de website Buffett Watch houdt CNBC beleggers op de hoogte van de huidige waarde van Berkshire Hathaway, het investingsbedrijf van de Amerikaanse superbelegger.

Volgens CNBC was Berkshire Hathaway eind september 256 miljard dollar waard. De tien grootste posities waren samen goed voor 83% van de activa, terwijl de posities in de resterende 39 ondernemingen samen zo’n 44 miljard dollar vertegenwoordigden.

10 grootste posities

De verleiding is groot om de aandelen-top 10 van Buffett te kopen en aan te houden voor de lange termijn. Maar is dat wel zo slim? 

Investorplace ging op onderzoek uit en nam de tien grootste posities van Berkshire Hathaway onder de loep.

Apple

Marktwaarde: 80,3 miljard dollar
Aandeel in bedrijf: 5,6%
Beoordeling: Duimen omhoog

Sinds januari vorig jaar is de koers met maar liefst 113% gestegen, wat een ongerealiseerde winst vertegenwoordigt van 42,8 miljard dollar voor aandheelhouders van Berkshire Hathaway. Buffett blijkt dus ook geld te kunnen verdienen met techaandelen, een sector waar hij in het verleden niet zo dol op was.

Bank of America

Marktwaarde: 32,9 miljard dollar
Aandeel in bedrijf: 10,5%
Beoordeling: Duimen omlaag

Berkshire heeft sinds 2017, middels het uitoefenen van 700 miljoen warrants die het kreeg nadat het in 2011 een lening van 5 miljard dollar aan de bank had verstrekt, meer dan 12 miljard dollar verdiend aan Bank of America.

De koers is sindsdien meer dan verdubbeld. Maar Investorplace vraagt zich af of de toekomstige winstcijfers wel gelijke tred gaan houden met de 12 miljard dollar die Berkshire al heeft verdiend.

Coca-Cola

Marktwaarde: 23,7 miljard dollar
Aandeel in bedrijf: 9,3%
Beoordeling: Duimen omhoog

Coca-Cola was nog niet zo lang geleden een van de slechst presterende bedrijven van de Dow Jones. Maar onder leiding van bestuursvoorzitter James Quincey, die een aantal cruciale overnames deed, heeft het bedrijf het tij weten te keren.

American Express

Marktwaarde: 20,2 miljard dollar
Aandeel in bedrijf: 18,5%
Beoordeling: Duimen omhoog

Op 24 januari presenteerde American Express beter dan verwachte resultaten over het vierde kwartaal. De aangepaste winst was 2,03 dollar per aandeel, twee cent beter dan de gemiddelde verwachting van analisten op Wall Street. De omzet en winst namen op jaarbasis met respectievelijk 8,6% en 16,7% toe. Volgens Investorplace is American Express dan ook een krachtpatser in de financiële sector.

Wells Fargo

Marktwaarde: 18,1 miljard dollar
Aandeel in bedrijf: 8,9%
Beoordeling: Duimen omlaag

Als er een lelijk eendje in de top 10 van bedrijven van Berkshire zit, dan is het Wells Fargo wel. Investorplace snapt niets van Buffetts voorliefde voor deze Amerikaanse bank, die te kampen heeft met groeibeperkingen, kwesties op regelgevend gebied en die bovendien een weinig indrukwekkende netto rentemarge heeft.

Kraft Heinz

Marktwaarde: 9,5 miljard dollar
Aandeel in bedrijf: 26,7%
Beoordeling: Duimen omlaag

Buffett mag dan dol zijn op de producten van Kraft Heinz - zoals tomatenketchup - Investorplace is bepaald niet onder de indruk van de bedrijfsvoering en de bedrijfscultuur.

Volgens Investorplace hebben Buffett en zijn partner 3G Capital veel te veel betaald voor de overname van Kraft. De eetgewoonten van veel Amerikanen zijn sindsdien sterk veranderd; van voorverpakte producten naar gezondere alternatieven. Kraft Heinz is volgens Investorplace mogelijk de grootste en slechtste investering van Buffett.

JPMorgan Chase

Marktwaarde: 8,2 miljard dollar
Aandeel in bedrijf: 1,9%
Beoordeling: Duimen omhoog

Van Buffetts bankaandelen is JPMorgan verreweg de beste. Dat komt ten dele door de capabele bestuursvoorzitter Jamie Dimon. Onder zijn leiding boekte de bank onlangs voor het tweede jaar op rij een recordwinst.

U.S. Bancorp

Marktwaarde: 7,3 miljard dollar
Aandeel in bedrijf: 8,5%
Beoordeling: Neutraal

Ondanks tegenvallende winstcijfers over het vierde kwartaal is U.S. Bancorp een van de best gerunde banken in de VS, en daarom een aantrekkelijke overnamekandidaat voor een grotere partij. Wellicht is dat de reden dat Buffett dit aandeel nog steeds in bezit heeft.

Moody’s

Marktwaarde: 6,6 miljard dollar
Aandeel in bedrijf: 13,1%
Beoordeling: Duimen omhoog

In de negen maanden die eindigden op 30 september genereerde deze kredietbeoordelaar een omzet van 1,45 miljard dollar en een aangepast bedrijfsresultaat van 413,5 miljoen dollar. Dat is een groei op jaarbasis van respectievelijk 13,5% en 24,7%. Een betrouwbare belegging voor de lange termijn.

Goldman Sachs

Marktwaarde: 4,5 miljard dollar
Aandeel in bedrijf: 5,2%
Beoordeling: Duimen omhoog

David Solomon, de bestuursvoorzitter van deze Amerikaanse zakenbank, is volgens Investorplace een verademing in de financiële wereld. Zo verklaarde Solomon onlangs dat het bedrijf met ingang van 1 juli niet zal meewerken aan een beursgang als het bedrijf in kwestie niet minstens één "divers" bestuurslid heeft, met een specifieke focus op vrouwen.

Investorplace geeft hem daarin groot gelijk: in de afgelopen vier jaar hebben de bedrijven die naar de beurs gingen met ten minste één vrouwelijk bestuurslid het beter gedaan dan de bedrijven met alleen maar blanke mannen in de top.

Lees ook: Dit stond op Buffetts kooplijstje in 2019

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group