Word abonnee en neem Beursduivel Premium
'Centrale banken hebben monster gecreëerd'

'Centrale banken hebben monster gecreëerd'

Centrale banken over de hele wereld hebben met historisch lage rentevoeten een monster gecreëerd dat niet meer te stoppen is.

Dat stelt althans hedgefondsmanager Mark Spitznagel, de oprichter van Universa Investments, een fonds met 5 miljard dollar onder beheer, in een artikel op de website van Vanity Fair.

Winst in de crisis

Spitznagel, voorheen handelaar aan de beurs van Chicago en de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley, is een protegé van Nassim Nicholas Taleb, de auteur van de bestseller De Zwarte Zwaan uit 2007. De zwarte zwaan uit de titel is een metafoor voor onvoorspelbare, zeer verstorende gebeurtenissen - het soort dat de markten kan opblazen.

Spitznagel was een van de grote winnaars tijdens de crisis van 2008, toen zijn portefeuille met maar liefst 115% steeg. Ondanks zijn defensieve strategie versloeg zijn fonds ook in de tien jaar na de crash de S&P 500-index.

Het geld moet ergens heen

Dankzij het beleid van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, zijn de aandelenkoersen volgens Spitznagel niet langer gerelateerd aan de fundamenten van bedrijven.

"Dit zijn monetaire verstoringen en ze leiden tot een roekeloze jacht op rendement," zei hij. "Kijk naar ieder willekeurig scherm, en het is behoorlijk bizar. Grote bedrijven, midkappers, kredietmarkten, volatiliteit, het is gestoord. Het geld moet ergens heen en iedereen kan het zien."

In een hoek geverfd

Volgens Spitznagel zijn de beleidsmakers van de centrale banken de regie kwijt en hebben ze geen idee hoe ze hun fouten moeten goedmaken. "Ze zullen nooit in staat zijn om de rentevoeten te 'normaliseren'," zei hij.

"In onze tijd zijn recessies en beurscrashes met name in gang gezet door centrale banken. Die verhogen de rentes, dat leidt tot vertraging en uiteindelijk storten de koersen in."

Volgens Spitznagel zijn beleidsmakers van centrale banken niet dom, maar wel roekeloos. "Ze beseffen dat de wereldeconomie zich nu in een situatie bevindt waaruit de centrale banken zich niet kunnen terugtrekken," zei hij. "En ze bluffen als ze zeggen dat ze dat wel kunnen."

Krachverzekering

Spitznagel gaf niet aan wanneer de volgende beurskrach precies zal plaatsvinden. Maar hij verwacht een bloedbad zodra de rente begint te stijgen. "Het zal smerig worden," verwacht Spitznagel, die zich voor een relatief klein bedrag heeft ingedekt tegen extreme koersdalingen.

Het hedgefonds van Spitznagel heeft namelijk een strategie bedacht om de portefeuilles van grote beleggers als bijvoorbeeld pensioenfondsen te beschermen tegen een eventuele toekomstige correctie. Zijn strategie, die weinig kost, levert veel op als de koersen instorten.

Spitznagel, die momenteel werkt aan zijn nieuwe boek Safe Haven: Investing for Financial Storms, waarvoor Taleb het voorwoord schrijft, noemt deze oplossing "bescherming tegen explosieve dalingen.”

En wat is die strategie?

Mocht de beurs inderdaad crashen, dan zijn Spitznagel en zijn beleggers in elk geval goed beschermd. Maar is er een manier waarop de kleine belegger kan profiteren van zijn wijsheid?

"Dat wordt me elke dag gevraagd," zegt hij. "Elke dag. En ik zou iets voor kleine beleggers moeten doen. Maar ik heb een handvol echt grote klanten. Ja, als ik het niet zo druk had, zou ik dat doen."

Lees ook de colum van Martine Hafkamp: Nul komma nul

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht