Goudprijs piekt door virusangst

Door Belegger.nl op 20 februari 2020 08:55 | Views: 7.298

Goudprijs piekt door virusangst

Zorgen over de impact van het coronavirus op de wereldwijde groei jagen de prijzen van edelmetalen omhoog. Goud koerst op het hoogste niveau sinds 2013.

Ook de prijs van de grondstof palladium steeg tot boven de 2800 dollar per ounce. Zilver en platina werden eveneens duurder, aldus Bloomberg.

Schaars palladium nog duurder

Palladium wordt onder meer gebruikt in katalysatoren. Dit jaar is de prijs van het metaal al meer dan 40% gestegen. Verwacht wordt dat strengere milieunormen zullen leiden tot meer vraag naar palladium, terwijl er nu al sprake is van schaarste. Volgens Anglo American Platinum Ltd. zal het tekort toenemen van 1,1 miljoen ounces vorig jaar tot 1,9 miljoen ounces.

De spotprijs voor palladium steeg met maar liefst 8,4% naar een recordhoogte van 2.849,61 dollar per ounce. De rally kan mede worden veroorzaakt door stimuleringsmaatregelen in China, evenals verwachtingen dat de hoge prijzen zullen aanhouden.

"Soms zoeken beleggers naar een reden om het kopen van een asset te rechtvaardigen, zelfs als de prijzen al enorm zijn gestegen", zegt Georgette Boele, strateeg van ABN Amro. Normaal gesproken stijgen goud en palladium niet zo sterk. Men hoopt dat dit het nieuwe normaal is, stelt Boele.

Wordt de Fed soepeler door corona?

De goudprijs bereikte woensdag de hoogste stand sinds 2013 op 1612 dollar per troy ounce. De uitbraak van het coronavirus heeft een enorme instroom veroorzaakt in goud-ETF’s.

Goudbeleggers wegen de impact van de ziekte op de economische groei en de risicobereidheid af tegen speculaties dat de Federal Reserve de rentetarieven zal verlagen.

De Amerikaanse centrale bank heeft gezegd dat de effecten van het virus een nieuw risico voor de economische vooruitzichten vormen. De komende notulen van de Fed zullen worden uitgeplozen op aanwijzingen voor verdere versoepeling.

Lees ook: 10 spannende goud- en zilveraandelen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group