'Beleggers veel te pessimistisch over energiesector'

Door Belegger.nl op 20 februari 2020 13:45 | Views: 5.206

'Beleggers veel te pessimistisch over energiesector'

Beleggers zijn te euforisch over bepaalde delen van de markt, zoals Tesla. Over andere segmenten, zoals energie, overheerst juist het pessimisme.

Dat zei miljardair Leon Cooperman tegen CNBC. Tesla is de afgelopen zes maanden met meer dan 280% gestegen. Energiegerelateerde aandelen worstelen intussen met aanhoudend lage olieprijzen en hoge operationele kosten.

Cooperman heeft momenteel zo’n 15% van zijn vermogen in energie gestoken op basis van zijn contraire overtuiging dat de sector ondergewaardeerd is.

'Markt is doorgeslagen'

Leon Cooperman, oprichter van Omega Advisors, vertelde onlangs aan CNBC dat hij vindt dat beleggers te pessimistisch zijn geworden over de energiesector, terwijl zij over individuele bedrijven in extase raken. Hij kwalificeert het nog niet helemaal als euforische fase, maar die ligt wel om de hoek.

Cooperman benadert de beurs met (contraire) logica en ziet in energie een ondergewaardeerde sector. De markt is volgens hem doorgeslagen in de negatieve houding ten opzichte van energie. Het blijft een feit dat als de economie groeit, ook de vraag naar energie toeneemt.

Het aandeel Tesla bijvoorbeeld is bezig aan een enorme opmars na beter dan verwachte resultaten, die zorgden voor opluchting voor beleggers die de afgelopen jaren maar cash in het jonge autobedrijf bleven storten.

Energie heeft het afgelopen jaar geworsteld met aanhoudend lage olieprijzen en hoge operationele kosten. Over de afgelopen 12 maanden is het Energy Select Sector SPDR-fonds met meer dan 18% gedaald.

Sanders gevaarlijker voor de markten dan corona

De olieprijzen stonden onlangs onder druk door de zorgen dat het coronavirus de vraag naar benzine, diesel en kerosine zou kunnen doen afnemen. Beleggers zien een spookbeeld van wekenlang geannuleerde vluchten, gesloten landsgrenzen en afgegrendelde steden. Zij vrezen dat de consumptieve vraag gaat lijden onder het virus en bedrijven moeite hebben om fabrieken in bepaalde gebieden van China te bevoorraden.

Beleggers moeten zich volgens Cooperman meer zorgen maken over de langetermijngevolgen voor de aandelenmarkt als Bernie Sanders het Witte Huis verovert, dan over het coronavirus.

Lees ook: 4 belangrijke effecten van de Amerikaanse verkiezingen

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group