Zwarte (coronavirus)zwaan?

Door Martine Hafkamp op 24 februari 2020 08:40 | Views: 9.747

Zwarte (coronavirus)zwaan?

Vorige week gaf Apple een omzetwaarschuwing voor het lopende kwartaal. Het technologiebedrijf blijkt meer last van het coronavirus te hebben dan eerder werd aangenomen. Het is voor de tweede keer in iets meer dan een jaar dat zwakte in China het bedrijf dwingt tot het zwaaien met een rode vlag. De waarschuwing zorgde voor een kleine schrikreactie op de beurzen.

Apple heeft geen productiefaciliteiten in de door het virus getroffen provincie Hubei. Desondanks blijken de fabrieken buiten deze provincie eveneens minder snel weer op gang te komen dan verwacht. Ook de winkels waar de iPhone in China wordt verkocht blijven langer gesloten.

Rimpels in de vijver

Het zet de fragiele just in time-keten met wereldwijd ruim honderd verschillende leveranciers van onderdelen onder druk. Het netwerk van Apple is zo fijnmazig dat een langs zwemmende zwarte (corona)zwaan voor rimpels in de vijver kan zorgen. Want met Apple wordt ook het grote aantal toeleveranciers geraakt.

Deze omzetwaarschuwing komt niet opeens uit de lucht vallen. Eerder al stelden veel analisten hun groeiverwachtingen voor de Chinese economie naar beneden bij. Aangezien China de werkplaats van de wereld is waar veel onderdelen voor elders gefabriceerde eindproducten worden gemaakt, zal dat consequenties hebben voor de hele wereldeconomie.

Recessie

In omliggende Aziatische landen wordt de term recessie hier en daar al in de mond genomen, maar ook een sterk aan China gelieerde economie als de Duitse lijkt volledig tot stilstand te zijn gekomen. De ZEW-index ging vorige week hard onderuit.

Het IMF waarschuwde dat de komende tijd cruciaal zak zijn en duidelijk zal maken hoe ernstig de Chinese economie is geraakt door het coronavirus. China is langzamerhand bezig met het opnieuw opstarten van fabrieken, het openen van de bedrijfspoorten en het opnieuw op poten zetten van het openbare leven. 

De veel gemaakte vergelijking met het SARS-virus uit 2003 doet geen opgeld omdat de Chinese economie toen maar 8% uitmaakte van de wereldeconomie. Dat percentage is inmiddels gegroeid. De schattingen lopen uiteen van 16 tot 19%.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verwacht voor de rest van het jaar in het meest positieve geval een gelijkblijvende beurs. In het meest negatieve scenario wordt een daling van ruim 20% niet uitgesloten. De Amerikaanse vermogensbeheerder Guggenheim hakte stevig in zijn prognose en stelde zijn verwachting voor de Chinese groei zelfs bij naar minus 6%.

Iedere dip een koopmoment

Ondanks al deze plotse rampspoed lijken beleggers redelijk onaangedaan door de mogelijke effecten van het virus. De beurzen bleven rustig doorgaan met het neerzetten van de ene all time high na de andere. Zelfs al zou de Chinese economie gaan kraken, dan nog heerst de opinie dat iedere dip een koopmoment is.

In die mening worden beleggers gesterkt door het beleid van centrale banken. Zo heeft de Chinese centrale bank al weer ruim 400 miljard dollar aan extra liquiditeiten in de economie gepompt. Men gaat er van uit dat de Chinese autoriteiten er alles aan zullen doen de economische schade zoveel mogelijk te beperken. Ook de Federal Reserve liet zich ontvallen op te zullen treden mocht dat noodzakelijk zijn. 

In het verleden hebben de centrale bankiers de beleggers steeds gered door een vangnet onder de beurzen te houden. Het is echter de vraag of een nog lagere rente het juiste vaccin is tegen een virus waarvan de gevolgen nog niet goed kunnen worden ingeschat. Misschien start de Chinese economie inderdaad binnen een paar weken weer op en blijkt de schade slechts van tijdelijke aard.

Paniek verspreidde zich sneller dan virus zelf

Volgens Chinese media is het merendeel van de staatsbedrijven weer operationeel. Inderdaad, buy the dip. In dat geval hebben beleggers er goed aan gedaan te veronderstellen dat de paniek zich sneller verspreidde dan het virus zelf.

Vergeet echter niet dat er eens een dip komt die wat dieper zal blijken te zijn dan gebruikelijk en dat de financiële markten meer en meer ontkoppeld lijken te zijn van de economische realiteit. Dat maakt ze gevoeliger voor plotselinge luchtbellen ofwel zwarte zwanen.

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Martine won in 2012 de Gouden Stier als beste Beleggingsexpert van het jaar. In 2008 mocht zij deze prijs als beste Beursvrouw van het jaar in ontvangst nemen. De Gouden Stier, de Oscaruitreiking van de Nederlandse effectenbranche, wordt georganiseerd door Belegger.nl. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Reacties

3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Maan Arkenbosch
0
Centrale banken zullen blijven ondersteunen, omdat anders de schade veel groter wordt. Dat betekent wel dat de koopkracht waarde via het drukpersen lager wordt. Zoals maanden geleden gesteld: Edelmetalen-Goud en Zilver is het devies!! De politiek durft de belastingen niet veel te verhogen, omdat de klimaatkosten al onbetaalbaar zijn. En dan nog de grote globale schulden bel!!
frankvl
0
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group