Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Als China niest, zijn we allemaal de sigaar

Als China niest, zijn we allemaal de sigaar

De uitbraak van het coronavirus zou tot een wereldwijde recessie kunnen leiden in de eerste helft van dit jaar.

Dat stelt althans Stephen S. Roach, een voormalig topbankier van Morgan Stanley Asia en auteur van het boek Unbalanced: The Codependency of America and China, in een artikel op opiniewebsite Project Syndidate.

Kwetsbaarder dan tijdens SARS

De uitbraak van het virus, dat officieel COVID-19 heet, in de Chinese miljoenenstad Wuhan vond plaats in een periode van veel grotere economische kwetsbaarheid dan tijdens de SARS-uitbraak in 2003.

Het Internationaal Monetair Fonds schat het aandeel van China in de wereldwijde productie dit jaar op 19,7%, meer dan het dubbele van het aandeel van 8,5% in 2003.

Recessie een duidelijke mogelijkheid

Nu China sinds 2008 goed is voor 37% van de cumulatieve groei van het wereldwijde bbp en er geen andere economie is die de leegte opvult, lijkt het risico van een regelrechte wereldwijde recessie in de eerste helft van 2020 goed mogelijk volgens Roach, die momenteel werkzaam is aan Yale University.

Zo is de wereldproductie in 2019 met slechts 2,9% toegenomen - het traagste tempo sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008-09 en slechts 0,4 procentpunten boven de drempel van 2,5% die doorgaans met een wereldwijde recessie wordt geassocieerd.

In Japan, de op drie na grootste economie ter wereld, is de groei in het vierde kwartaal met 6,3% op jaarbasis gekrompen - veel sterker dan verwacht na een nieuwe verhoging van de consumptiebelasting. De industriële productie is in december sterk gedaald in zowel Duitsland (-3,5%) als Frankrijk (-2,6%), respectievelijk de vijfde en tiende economie ter wereld.

VS relatief veerkrachtig

De Verenigde Staten, de op één na grootste economie ter wereld, leken in vergelijking daarmee relatief veerkrachtig, maar de reële (voor inflatie gecorrigeerde) groei van het bruto binnenlands product van 2,1% in het vierde kwartaal van 2019 kan nauwelijks als een hausse worden bestempeld.

En in China - nu de grootste economie ter wereld in termen van koopkracht van consumenten - vertraagde de groei tot een 27-jarig dieptepunt van 6% in het laatste kwartaal van 2019.

Er was begin dit jaar dus weinig ruimte meer voor krimp, concludeert Roach.

Grote gevolgen voor aanvoerketens

De uitbraak van Covid19 en de quarantainemaatregelen in China hebben grote gevolgen voor de aanvoerketens van veel bedrijven over de hele wereld. Maar het virus heeft ook gevolgen voor de Chinese vraag, en zal vooral Aziatische landen als Japan en Zuid-Korea en Europese landen als Duitsland hard raken, zo redeneert Roach.

De uitbraak van het coronavirus zou ertoe kunnen leiden dat China zijn jaarlijkse groeidoelstelling van 6% in 2020 met een hele procentpunt mist, zo becijfert Roach. De recente stimuleringsmaatregelen, die moeten zorgen dat de economie weer opleeft na de quarantaine, zullen de huidige draconische beperkingen binnen China niet kunnenn compenseren.

Weinig munitie

De wereldeconomie was zwak, en werd zwakker, toen Covid19 toesloeg. Het V-vormige herstel na de SARS-uitbraak zal dus veel moeilijker te repliceren zijn – vooral nu de monetaire en fiscale autoriteiten in de VS, Japan en Europa zo weinig munitie tot hun beschikking hebben.

Beleggers kopen dezer dagen graag op de dips, maar volgens Roach kan een niesbui in China behoorlijk vervelend zijn voor de in zijn ogen al jaren overmoedige financiële markten.

Lees meer: Coronavirus: 5 redenen om niet in paniek te raken

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 25 april

    1. BASF Q1-cijfers
    2. Deutsche Bank Q1-cijfers
    3. Delivery Hero Q1-cijfers
    4. Nestlé Q1-cijfers
    5. Adyen Q1-cijfers
    6. Besi Q1-cijfers
    7. Flow Traders Q1-cijfers
    8. Sanofi Q1-cijfers
    9. Azelis Q1-cijfers
    10. Kinepolis Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht