Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Storm op het AEX-veld

Storm op het AEX-veld

Gezien de stormachtige ontwikkeling op menig aandelenveld, ook op dat van de AEX, en de mogelijke reddingsboeien op de weekchart, lijkt het mij als TA-coach gepast u hiervan op de hoogte te stellen. Anders gezegd, biedt de kortetermijnturbulentie koopkansen voor de langere termijn?

Het antwoord zit besloten in de grafiek. 

Felle correctie

De ondertoon op het speelveld is positief, getuige de koersvorming boven een fier opkrullende gemiddelde lijn, de 55 SMA-lijn die dienst doet als trendvolgende indicator. Maar een positieve ondertoon verliest wel eens glans door paniekreacties van de massa, irrationele acties gevoed door ogenschijnlijk niet gerelateerde beursgebeurtenissen.

Dit laatste is in de afgelopen twee weken het geval. Vanaf een recente top en weerstand op 632+ wordt de AEX met veel gevoel voor dramatiek en de nodige gaten in elkaar gedrukt. De 6 is van het scherm verdwenen, indicatoren schieten in een minstand, bloed door de straten. Maar de bulls zijn niet verslagen dankzij de 55 SMA trendvolgende indicator. 

Dynamische trendlijn

Deze week fungeert de gemiddelde lijn als vangnet voor de bulls. Met een zwarte candle, waarvan de spriet onder de SMA prikt, klampen de bulls zich vast aan de sleepkabel om een trendbreuk op het weekveld af te wenden. Zij worden daarbij prima ondersteund door de Fibo grid die met zijn 3e retracementlijn steun aanreikt op 568+.

Het blijft een mooie combi, de SMA en FIBO als reddingsboeien voor de bulls. En vergeet de RSI als spanningsmeter niet, die nu onder de OS-lijn noteert en daarmee aanstuurt op bodemvorming. Kortom, drie steunindicaties voor de AEX, te weten de gemiddelde lijn, de FIBO-lijn en de RSI. 

Koopkansen 

Het is goed om te zien dat op het stormachtige speelveld technische bevindingen worden aangereikt die de luwte van de storm aankondigen. Het is wellicht prematuur, maar de grafiek liegt niet met zijn potentiele steunpunten.

Dit mag voor offensief ingestelde beleggers aanleiding zijn om alvast wat koopposities in te nemen. Anderen wachten wellicht op meer bevestiging van bodemvorming als opmaat voor een hervatting van de uptrend.

Deze bevestiging moet komende week zichtbaar worden door de vorming van een witte candle op de gemiddelde lijn. Dan mogen trendbeleggers opgelucht adem halen, want een trendbreuk lijkt te worden afgewend. 

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 16 april

    1. China economische groei eerste kwartaal 5% (YoY) volitaliteit verwacht
    2. China industriële productie maart
    3. China detailhandelsverkopen maart
    4. B&S Group Q4-cijfers
    5. Fastned Q1-cijfers
    6. VK werkloosheid feb
    7. SBM Offshore $0,83 ex-dividend
    8. PostNL jaarvergadering
    9. Kendrion €0,45 ex-dividend
    10. EU handelsbalans feb
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht