Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
AB InBev geeft schatting coronaschade

AB InBev geeft schatting coronaschade

Anheuser-Busch InBev, de grootste brouwer ter wereld en producent van onder meer Corona-bier, is zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus.

AB InBev zei op donderdag dat de uitbraak van het  besmettelijke virus, dat wereldwijd paniek heeft veroorzaakt, de winst in het eerste kwartaal met ongeveer 10% zou drukken. Dat zou de grootste daling in een kwartaal zijn in minstens tien jaar tijd.

Volgens Bloomberg News heeft het bedrijf inmiddels de bonus van zijn bestuursvoorzitter, Carlos Brito, geschrapt.

Focus op resultaten

Brito vertelde Bloomberg dat hij een bonus had gekregen in de eerste helft van het jaar, maar niet in de tweede helft, omdat het bedrijf zijn gebruikelijke praktijk van het betalen van een bonus op jaarbasis heeft veranderd.

"Ik maak me nooit zorgen over de koers van het aandeel, ik ben gefocust op onze business," aldus de topman. "Wat ik onze mensen vertel is dit: Jongens, we hebben een geweldige talentenpool en een geweldige set merken. Soms is er een achterstand, maar als het bedrijf presteert, zal de koers van het aandeel volgen."

Het aandeel daalde donderdag met 8,2%, en bevindt zich dichtbij een achtjarig dieptepunt.

Teleurstellend jaar voor brouwer die 'mensen samen wil brengen'

AB InBev noemde 2019 een teleurstellend jaar. De brouwer had vorig jaar te kampen met de grootste stijging in de grondstofkosten in een decennium.

De winst daalde in het vierde kwartaal met 5,5% op een gecorrigeerde basis voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie, aldus de in Leuven, België gevestigde brouwer donderdag. Analisten hadden een daling verwacht van 1,9%.

Voor een bedrijf dat zegt dat zijn belangrijkste product het samenbrengen van mensen is, vormt het coronavirus een bijzonder probleem, vooral omdat het miljoenen consumenten in China aan hun huizen heeft gekluisterd.

Heropstarten

De brouwer van Budweiser heeft intussen meer dan de helft van zijn 33 brouwerijen in China heropend en heeft bovendien toestemming van de overheid om de rest opnieuw op te starten, met uitzondering van een vestiging in Wuhan, het epicentrum van de uitbraak.

AB InBev was een van de eerste bedrijven die zijn kantoor in Shanghai heropende, een evenement dat bijgewoond werd door Chinese overheidsfunctionarissen. AB InBev heeft ongeveer 1 miljoen hygiënemaskers verscheept die het aan de werknemers en de lokale gemeenschappen uitdeelt.

Het coronavirus heeft het bedrijf tot nu toe ongeveer 170 miljoen dollar van de winst en 285 miljoen dollar van de omzet gekost.

Hoewel AB InBev herstel voorspelde voor later dit jaar, gaat het voor dit jaar uit van 2 tot 5% groei. Een resultaat aan de onderkant van die bandbreedte zou het zwakste cijfer zijn in vier jaar.

Lees ook: 7 recessiebestendige aandelen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 22 april

    1. NL investeringen februari
    2. SAP Q1-cijfers
    3. NL consumentenvertrouwen april
    4. NL prijzen bestaande koopwoningen maart
    5. ING jaarvergadering
    6. VS Chicago Fed-index maart
    7. EU consumentenvertrouwen april (voorlopig)
  2. 23 april

    1. Japan samengestelde inkoopmanagersindex april
    2. Novartis Q1-cijfers
    3. Renault Q1-cijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht