Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Vreemde tijden op de beurs

Vreemde tijden op de beurs

Het is vrijwel zeker dat de wereldeconomie door de coronacrisis in een recessie belandt. Maar volgens Louis Navellier, een vermaard groeibelegger en fondsbeheerder op Wall Street met een lange en succesvolle staat van dienst, hebben we ook veel om naar uit te kijken.

Dat klinkt in deze buitengewoon moeilijke periode behoorlijk tegenstrijdig, maar op de website van Investorplace legt Navellier zijn theorie uit.

Groot pakket stimulering

Volgens Navellier is het positief dat de Amerikaanse regering de crisis voor probeert te zijn. Zo is er een groot pakket monetaire stimuleringsmaatregelen aangekondigd door de Amerikaanse centrale bank, de Fed, en waarschijnlijk is er ook een fiscale stimulus op komst.

Het is volgens hem evenwel 100% zeker dat de Amerikaanse economie door de verregaande quarantainemaatregelen in grote steden als New York, Washington, D.C. en Miami zal krimpen. En er is een heel dappere politicus voor nodig om uiteindelijk te zeggen dat het weer veilig is om de straat op te gaan. Want dat zou voorbarig kunnen zijn.

Schuilen in de kelder

Mocht de VS ook overgaan tot een nationale quarantaine, dan zou die wellicht vier tot zes weken duren. “Voor mensen op leeftijd is het behoorlijk eng, gezien wat er nu in Italië en Spanje gebeurt,” zei Navellier. “Maar hopelijk zal het virus tijdelijk verdwijnen als de temperatuur in het voorjaar stijgt.”

Navellier vergelijkt de pandemie met een naderende tornado. “We moeten in onze kelder kruipen, en kijken wat de schade is als we er weer uitkomen,” zei hij.

Op dit moment functioneren sommige onderdelen van de markt normaal, en andere niet. Hoewel de eerste renteverlaging van de Fed een flinke schok teweeg heeft gebracht, is Navellier blij met de snelle ingreep.

Staatsobligaties

Hij werd vorige week wel even zenuwachtig toen hij zag hoe de rendementen op Amerikaans schatpapier stegen terwijl de markten op en neer stuiterden. Normaal gesproken is schatkistpapier van de Amerikaanse regering juist een veilige haven voor beleggers.

Maar nu de rente tot nul is gereduceerd (niet meer dan 0,25%), en de Fed voor 500 miljard dollar aan schatkistpapier zal kopen en nog eens 200 miljard dollar aan door hypotheek gedekte waardepapieren, is Amerikaans schatkistpapier met een looptijd van 10 jaar weer onder de 1%. En dat is positief.

Maar er zijn ook een aantal problemen in de markt.

Goud, zilver, ETF's

Zo is is de prijs van goud, normaal gesproken een toevluchtsoord voor beleggers in barre tijden, onderuit gegaan, evenals die van zilver. De goudprijs daalde woensdag met bijna 3% omdat beleggers in plaats van edelmetaal liever contanten in handen wilden hebben toen de extra Amerikaanse stimuleringsmaatregelen er niet in slaagden de markten te kalmeren.

Zilver is deze week met bijna 18% gedaald, en de Amerikaanse zakenbank JPMorgan had vorige week problemen met het uitvoeren van transacties.

En dan zijn er nog de indexfondsen (ETFs). “De spreads kunnen in tijden als deze dramatisch toenemen,” aldus Navellier, die geen liefhebber is van ETFs.

Dividendrendement

Door de beurscrash staan de dividendrendementen op dit moment op een niveau dat Navellier belachelijk noemt, en hij verwacht dan ook dat er een aantal dividendverlagingen aan zit te komen. Maar geen enkel bedrijf wil het eerste zijn dat zoiets aankondigt.

Groei- en waarde-aandelen

Navellier komt tot de conclusie dat kopers, ondanks de beangstigende koersen van nu, op een dag zullen terugkeren naar de markt. En zullen ze vooral die aandelen kopen die mooi rendement opleveren, en geen downgrade hebben gekregen van analisten.

Neem Tesla, producent van elektrische en zelfrijdende auto’s. De koers liep eerder dit jaar op tot recordhoogte, maar nu maken veel beleggers zich grote zorgen over de dalende vraag naar auto’s als gevolg van de economische neergang. Toch is er ook goed nieuws te melden: door de goedkope benzine heeft de Amerikaanse consument meer geld over.

Tijdelijke dip

Navellier zegt dat hij de  winstverwachtingen van bedrijven in de gaten houdt. Mocht u aandelen bezitten in bedrijven met dividend-, omzet- en winstgroei, dan zult u hier veel beter doorheen komen dan de meeste andere mensen.

Het is een bijzonder stressvolle tijd. Maar Navellier roept beleggers op om vooral vol te houden. “Goede aandelen stuiteren uiteindelijk wel weer terug,” besloot hij.

Lees ook: Wat iedereen moet weten over recessies (inclusief de volgende)

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 april

    1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
    2. WDP Q1-cijfers
    3. EU producentenprijzen maart
    4. VK detailhandelsverkopen maart
    5. Fra ondernemersvertrouwen april
    6. KPN €0,098 ex-dividend
    7. CM.com jaarvergadering
    8. NSI jaarvergadering
    9. American Express Q1-cijfers
  2. 22 april

    1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht