Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
JPMorgan: ‘S&P 500 snel terug op record, mits VS corona bedwingt’

JPMorgan: ‘S&P 500 snel terug op record, mits VS corona bedwingt’

De S&P 500 index zou begin volgend jaar kunnen terugkeren tot recordhoogte, mits de Amerikaanse regering de corona-epidemie onder controle krijgt en een fiscaal stimuleringsprogramma doorvoert om de economie te ondersteunen.

Dat schreef Dubravko Lakos-Bujas, hoofdstrateeg Amerikaanse aandelen van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan, volgens CNBC in een notitie aan zijn cliënten.

Lakos-Bujas verwacht dat de S&P 500 begin volgend jaar tot 3.400 punten kan stijgen. Dat zou een toename zijn van maar liefst 51% ten opzichte van het slot van gisteravond, en bovendien het record van 3.386 punten van 19 februari overtreffen.

Opleving

De S&P 500 zit sinds 12 maart officieel in een berenmarkt, nadat de langste stierenmarkt ooit tot een abrupt einde werd gebracht door de snelle verspreiding van het coronavirus en de daaruit voortvloeiende effecten op de economie en winstgroeiverwachtingen van bedrijven over de hele wereld.

Toch voorspelt Lakos-Bujas na de massale uitverkoop van de afgelopen weken een opleving. "Erkennend dat de aandelenmarkten wereldwijd nu tussen de 30 en 50% lager zijn vergeleken met hun recente hoogtepunten en dat de positionering van beleggers steeds gunstiger is geworden, voorzien we een asymmetrisch rendementsprofiel voor aandelen met meer upside dan downside in het komende jaar", schreef Lakos-Bujas.

Overheidssteun

Er is echter een voorwaarde: de Amerikaanse overheid zal per direct een uitgebreid pakket fiscale maatregelen moeten invoeren om de economie uit het slop te trekken.

Het Witte Huis heeft het Congres om een pakket steunmaatregelen gevraagd ter waarde van een biljoen dollar om de economische klap van de epidemie op te vangen. Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van financiën, zei afgelopen donderdag dat de regering ernaar streeft ongeveer 500 miljard dollar aan directe betalingen te doen aan Amerikaanse kinderen en jongeren. Verder heeft ook een groot aantal sectoren, in het bijzonder de luchtvaart, om overheidssteun gevraagd.

Lakos-Bujas vindt dat onmiddellijk een agressief fiscaal beleid moet worden gevoerd. Mocht dat niet gebeuren, dan verwacht hij dat de aandelenmarkten, inclusief de zwaargewichten, nog verder zullen dalen.

Flatten the curve

En dan is er uiteraard het coronavirus zelf nog. De VS heeft nu ruim 46.000 besmettingen en er zijn 582 mensen aan het virus overleden. Wereldwijd staat de teller inmiddels op 392.952 besmettingen en 17.151 doden. De autoriteiten in de VS hebben maatregelen genomen om het aantal gevallen in te dammen en "de curve af te vlakken", om te voorkomen dat de gezondheidszorg van het land door de uitbraak wordt overspoeld.

"De verspreiding van het virus in de VS zal een belangrijk punt van zorg blijven", aldus Lakos-Bujas. "Tegelijkertijd zijn er vroege tekenen dat er vooruitgang wordt geboekt op het gebied van een mogelijke antivirale behandeling, hoewel de uitkomst nog steeds onzeker is."

Lees ook: 'Dit is niet de financiële crisis van 2008'