10 Aziatische 'veilige havens' tijdens de coronacrisis

Door Belegger.nl op 25 maart 2020 08:15 | Views: 7.766

10 Aziatische 'veilige havens' tijdens de coronacrisis

Een aantal landen in de Aziatisch-Pacifische regio lijkt de coronacrisis langzaam onder controle te krijgen. Volgens de Zwitserse investeringsbank Credit Suisse is het de moeite waard om aandelen te kopen uit dit gebied als veilige haven in tijden van turbulentie.

Historisch gezien hebben de wereldmarkten het negatiefst gereageerd op uitbraken van onbekende ziektes, als je het vergelijkt met andere natuurrampen als aardbevingen en stormen.

Dat schreven analisten van Credit Suisse in een rapport dat eerder deze maand is gepubliceerd. Credit Suisse bestudeerde alle crises in Azië en het gebied rond de Stille Oceaan sinds 2000.

Zwarte zwaan

De huidige uitbraak van het coronavirus wordt een echte zwarte zwaan genoemd, oftewel een onwaarschijnlijke en onvoorziene gebeurtenis. Beurzen over de hele wereld zijn ingestort vanwege zorgen over de economische impact van het virus.

De markten in Azië en het Pacifisch gebied zijn 10% tot 12% gedaald ten opzichte van hun recente hoogtepunten. Een aantal van de beurzen daar bevindt zich nu in een berenmarkt.

Onzekerheid

Onbekende ziektes hebben door de geschiedenis heen de meeste negatieve impact op de beurzen vanwege de onzekerheid die ermee gepaard gaat. volgens Credit Suisse. “Dit zien we in de recente reactie op COVID-19, evenals bij de SARS-uitbraak in 2003."

"Ziekten die we beter begrijpen, zoals de seizoensgebonden H1N1-griep, hebben veel minder invloed op de markten, ondanks aanzienlijk meer infecties en totale sterfte", schreven Credit Suisse-analisten Will Stephens, Elita Lai en Dave Yin.

Credit Suisse geeft nu de voorkeur aan aandelen met een hoog dividend en een lage omzet binnen Azië, aandelen met een lage volatiliteit, en waardeaandelen uit China.

"Als we kijken naar COVID-19 ten opzichte van SARS, dan zien we dat risicovolle aandelen ondermaats presteren, terwijl kwaliteitsaandelen het in beide voorbeelden juist beter doen. Waardeaandelen waren een veilige haven tijdens SARS, maar dat is nu wat minder," aldus Credit Suisse.

Veilige havens

De Zwitserse bank heeft een aantal veilige haven-aandelen geselecteerd uit het Aziatisch-Pacifisch gebied voor beleggers die hun portefeuilles willen beschermen tegen neerwaartse druk van de COVID-19 uitbraak. Deze aandelen hebben allemaal dezelfde karakteristieken als aandelen die het goed deden tijdens de vorige crisis.

Japan

  • Retailreus Seven & I Holdings: Daling vanaf de piek tot slot op 23 maart 2020: 26,1%.
  • Alcoholischedrankengroep Asahi Groep: -37,2%
  • Beveiligingsmanagementspecialist Secom: -22%

Australië

  • Edelmetaalbedrijf Newcrest Mining: -30%
  • Telecommunicatiebedrijf Spark New Zealand: -20,8%

Andere Aziatische markten

  • India: HDFC Bank: -39,6%
  • Maleisië: Maybank: -18,6%
  • China Merchants Bank: -23,5%
  • China: farmaceutisch bedrijf Jiangsu Hengrui Medicine : -11,5%
  • Hongkong: energiebedrijf Power Assets: -28,5%

Lees ook: 10 kwaliteitsaandelen voor bodemprijzen

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: VWD Group