Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Bullmarkt of valse bodem?

Bullmarkt of valse bodem?

Na weken van paniekverkopen vanwege het coronavirus trokken de beurzen afgelopen week weer flink aan. Rijst de vraag: hebben we de bodem bereikt en staan we aan het begin van een nieuwe stierenmarkt? Of is dit een tijdelijke opleving in de berenmarkt?

Volgens Reuters is dit niet de eerste keer dat er een mini-bullmarkt is tijdens een berenmarkt.

Zo noteerde de S&P 500 tijdens de financiële crisis gedurende een periode van 30 handelsdagen vanaf 20 november 2008 een winst van 24%. Uiteindelijk bereikte de index pas op 9 maart 2009 een dieptepunt, wat het begin markeerde van een stierenmarkt die 11 jaar zou aanhouden.  

'Stierenmarkten komen voor tusen berenmarkten'

Ed Yardeni, hoofd investeringsstrategie bij Yardeni Research, zegt dat er weliswaar consensus bestaat over de definitie van een berenmarkt - een daling van 20% ten opzichte van de piek - maar dat er minder overeenstemming is onder experts over de definitie van een stierenmarkt.

"Stierenmarkten komen voor tussen berenmarkten", aldus Yardeni tegen Reuters.

Herstel kost gemiddeld 18 maanden

Bloomberg maant beleggers tot voorzichtigheid. Historisch gezien heeft het aandelenmarkten gemiddeld 18 maanden gekost om te herstellen na de eerste tekenen van een economische krimp. 

Bovendien bestaat er geen precedent voor de huidige situatie, waarin een pandemie duizenden doden heeft gekost, economieën heeft stilgelegd en mensen heeft gedwongen om in hun huizen te blijven. Deze week is het aantal Amerikanen dat een werkloosheidsuitkering aanvroeg meer dan verviervoudigd ten opzichte van het vorige hoogterecord. 

Voor elke optimist die denkt dat de bodem in zicht is op de markten, is er een pessimist die u eraan herinnert dat de grootste aandelenrally's plaatsvinden tijdens berenmarkten. 

'We zijn er nog niet'

"De bodem zal mogelijk komen als we zien dat het sentiment volledig wordt weggespoeld of als iedereen zonder onderscheid verkoopt en het opgeeft", zegt Emily Roland, mede-hoofd beleggingsstrategie bij John Hancock Investment Management tegen Bloomberg. "We zijn er nog niet."

Maar volgens John Stoltzfus van Oppenheimer Asset Management heeft het pakket fiscale stimuleringsmaatregelen beleggers een gevoel van opluchting gegeven over de toekomst.

Licht aan het einde van de tunnel

"Het lijkt erop dat er licht is aan het eind van de tunnel en dat er waarschijnlijk daglicht is en geen locomotief op ons afkomt", aldus Stoltzfus.

Beleggers kunnen maar beter niet proberen de markt te timen, waarschuwt Katie Nixon, hoofd beleggingen van Northern Trust Wealth Management.

'Tijd is het beste medicijn'

"Voor risicovollere beleggingen is tijd het beste medicijn", zegt Nixon tegen Bloomberg. "Markt timing is notoir onmogelijk. Er zijn te veel onbekende factoren op dit punt, zoals het punt waarop de besmettingsgraad begint te dalen, de omvang van de winstdalingen en de impact van monetaire en fiscale beleidsmaatregelen."

Nu de verwachting van fiscale steun is al geprijsd in de markten, zal er in de toekomst een vacuum aan positief nieuws zijn, aldus Lauren Goodwin, econoom en multi-asset portfoliotechnicus bij New York Life Investments. 

Beleggers hebben nog steeds behoefte aan meer duidelijkheid over de economische impact van het virus, de omvang van het kredietrisico en de zekerheid dat de markt goed functioneert.

Wortel van probleem aanpakken

"We moeten eerst de wortel van het probleem aanpakken, dat in de kern een medisch probleem is. Ik denk dat de VS hun piek nog niet hebben bereikt.” 

Volgens Howard Silverblatt, senior indexanalist bij S&P Dow Jones Indices in New York, bevindt de Dow Jones zich nog steeds in een berenmarkt. De Dow zou namelijk moeten klimmen naar 29.551.42 punten, hetzelfde niveau als op 12 februari, om technisch gezien in een stierenmarkt te zijn.

Stier in een berenmarkt

"Als we blijven stijgen, kunnen we uiteindelijk een stierenmarkt hebben, maar totdat het dat hoogtepunt slecht, is het een stier in een berenmarkt," zegt Silverblatt tegen Reuters.

Lees verder: 'Blijf aandelen kopen'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 april

    1. NSI Q1-cijfers
    2. Sipef Q1-cijfers
    3. Sligro Q1-cijfers
    4. NL werkloosheid maart
    5. Deliveroo trading update
    6. Easyjet trading update
    7. Econocom Q1-cijfers
    8. PostNL €0,03 ex-dividend
    9. Procter & Gamble Q1-cijfers
    10. VS steunaanvragen - wekelijks
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht